Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Новини

Ейч Ай Инженеринг: Шинопроводите – гъвкаво решение за ефективно електроснабдяване без загуби

08.05.2019 г.

Технологията за използване на шинопроводи е истински прогрес при изграждането на електрически инсталации. Шинопроводите представляват високотехнологично оборудване за пренос и разпределение на електрическа енергия, състоящо се от изолирани и неизолирани проводници, изолация и енергоразпределителни елементи. „В последно време шинопроводите намират все по-голямо приложение както в големи индустриални обекти, така и в битови електроинсталации, защото са по-добрата алтернатива на електрическите кабели. Модулният им характер осигурява достатъчна гъвкавост за лесна модификация на инсталацията, а процесът на монтаж е лесен и не отнема много време“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ейч Ай Инженеринг, партньор за България на Megabarre, утвърден глобален производител на шинопроводи.„В момента в България се предлагат няколко марки шинопроводи със съпоставими технологични и конструктивни характеристики, но различаващи се по качество на изпълнение, системи за монтаж и използвани материали. Ние сме представител на бразилския икономически гигант Megabarre, който доминира пазара в Южна и Северна Америка. За европейския пазар Megabarre произвежда своите шинопроводи в Италия, гарантирайки безкомпромисно качество и съответствие с европейските стандарти“, информираха от Ейч Ай Инженеринг.

 

 

„Но какви са предимствата на шинопроводите пред кабелните системи? Тук бихме искали да акцентираме върху най-важните от тях“, допълиха още от Ейч Ай Инженеринг.


Лесен и бърз монтаж

 

Безспорно предимство на шинопроводите е бързината, удобството и прецизността при инсталацията им. Монтажната им готовност е значително по-висока в сравнение с кабелните системи, тъй като те се доставят готови за монтаж. Това осигурява намалена себестойност и по-кратко време за изпълнение на инсталацията, тъй като тя може да бъде изградена само с 40% от работната сила, необходима за кабелните системи. Компактни размери

 

Надеждно изолираните и плътно разположени плоски шини в шинопровода оформят изключително компактна конструкция, която заема значително по-малко пространство в сравнение с повечето кабелни системи, особено при натоварвания от порядъка на няколкостотин или хиляди ампера.


По-голяма гъвкавост и мащабируемост

 

Модулната конструкция на шинопроводите позволява приложението им в сгради или съоръжения от произволен тип или конфигурация. За разлика от кабелните системи те могат лесно да бъдат променяни, разширявани или повторно използвани в други помещения или сгради без съществени разходи. Този тип конструкция осигурява отлична гъвкавост и мобилност.По-малко въздействие върху околната среда

 

Шинопроводите използват по-малко суровини като мед и стомана в сравнение с кабелните системи, тъй като са създадени за конкретно приложение и могат да бъдат използвани повторно.


По-голяма безопасност

 

Шинопроводите са пожароустойчиви, не разпространяват огъня и при горене не отделят вредни газове. За разлика от тях кабелните системи могат да се възпламенят и да разпространят огъня при възникване на пожар в сградата.Минимални загуби при пренасяне на електрическа енергия

 

Минималното разстояние между осите на проводящите части намалява индуктивното съпротивление, а плоската и тънка шина допринася за оптималното разпределение на плътността на тока в нея. Това намалява активното съпротивление и загубите на напрежение са по-малки в сравнение с кабелните системи при една и съща дължина.


Не предизвикват смущения в информационните системи

 

„Компактната конструкция и стоманеният кожух осигуряват по-ниско електромагнитно поле около шинопровода в сравнение с кабелите. Това позволява разполагането им близо до информационни кабели, без да предизвикват електромагнитни смущения в информационната система“, заявиха в заключение от Ейч Ай Инженеринг.


Повече информация за Ейч Ай Инженеринг, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Ейч Ай Инженеринг, Megabarre, pixabay.com

Още от Електротехника