Новини

Ограничители на пренапрежение ETITEC L за защита на LED осветление от ETI Elektroelement

18.03.2019 г.

В днешни дни LED осветлението заменя навсякъде класическото улично осветление с живачни и натриеви лампи. „Предимствата на LED осветлението са безспорни – висока ефективност, ниско потребление и дълъг експлоатационен срок. Но наред с тези предимства, светодиодното осветление има и уязвими места, като чувствителност към импулсите на пренапрежение, предизвикани от мълнии или комутационни мрежови пренапрежения. Ограничителите на пренапрежение от серията ETITEC L на ETI са разработени, за да осигурят надеждна комплексна защита на светодиодните осветителни системи“, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на ETI Elektroelement.При импулс на напрежение над номиналните параметри на устройствата, ограничителите на пренапрежение прекъсват електрическата верига и с това предотвратяват излизането от строя на защитаваното оборудване. Когато зеленият LED индикатор за напрежение угасне, това означава, че ограничителят на пренапрежение трябва да бъде заменен.

 

Характеристики на серията ETITEC LC1


Ограничителите на пренапрежение от серията ETITEC LC1 IP20 са компактно решение за защита, което се монтира в тесни пространства. Тези устройства се предлагат с два типа конектори (винтова клема или пружина) и в две изпълнения на ориентация при кабелното свързване (противоположен вход и изход, както и вход и изход от една и съща страна), за да се адаптират максимално към конкретната инсталация.

 

В случаи на изключително големи пренапрежения от мълния LC1 е в състояние да излезе безопасно от строя. „Индикацията за неизправност (изключване) на защитата от пренапрежение се извършва чрез угасване на индикатора и изключване на захранването на уличното осветително тяло. По този начин се сигнализира необходимостта от замяна“, коментираха от ETI.


 

Специфики на серията ETITEC LX


Серията ETITEC LX включва компактни решения за защита от пренапрежение за монтаж в изключително тесни пространства. Тези устройства се предлагат с изход пусков сигнал и фиксираща скоба.

 

В края на жизнения си цикъл LX визуализира отпадането си чрез угасване на индикатора и изключване на захранването (б.ред. осветлението не работи), с което информира потребителя за необходимостта от замяната му. Аресторите се предлагат със степен на защита IP67.


Приложна област на серията ETITEC LP


Серията ETITEC LP предлага пълна гама от защитни устройства срещу пренапрежение, специално предназначени за защита на LED осветителни системи. Предлага се разнообразие от версии, които отговарят на съществуващите конфигурации, включително с различни класове на изолация (клас 1, клас 2) и тип на свързване (кабелно или клемно). Някои версии разполагат с допълнителна защита за опция с информационна шина (RS485, DALI, 0-10V), за да осигурят цялостно решение за LED системи с линии за предаване на управляващи сигнали. В случаи на изключително големи пренапрежения и според различните налични версии, индикацията за отпадането на защитата от пренапрежение се извършва чрез угасване на индикатора, прекъсване на захранването и/или чрез дистанционна сигнализация.


 

За серията ETITEC L1 DIN


ETITEC L1 DIN е устройство, което се монтира в основата на осветителния стълб. Неговите компактни размери позволяват лесно интегриране в разпределителната кутия върху DIN шина. „L1 се основава на ефективното обединение на металооксидни варисторни и газоразрядни компоненти, обезопасени с термични разединители и светлинен индикатор за свързване“, заявиха в заключение от ETI.

 

Повече информация за ETI Elektroelement, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: ETI Elektroelement

Още от Електротехника