Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Новини

ETI: Как се свързват импулсните релета MR-41 и MR-42?

28.05.2020 г.


Импулсните релета с функция „памет” се използват за управление на различно оборудване чрез импулсни сигнали. Те намират приложение в промишлеността, при автоматизация на процесите, а също така и в битови електрически инсталации. „Релетата са с модулен дизайн за монтаж върху DIN шина. Предлагат се в две изпълнения: за универсално захранване от 12 V до 240 VAC/DC и за монофазно захранване 230 VAC”, съобщиха за Инженер.bg от българския офис на утвърдения производител на електрооборудване ETI Elektroelement.Импулсните релета управляват оборудването чрез подаване на импулси, като при всеки импулс се сменя положението на контактната група. При релетата MR-41 контактната група е една, а функциите на релетата MR-42 позволяват управление на 2 контактни групи. В горната част на устройствата има 3 клемни точки. Напрежението се подава към точки A1 и A2. Средната точка е за управляващия контакт ON/OFF, към който се свързва проводникът от бутона. Върху корпуса на устройствата има контакти, обозначени с 11, 12 и 14. С 11 е обозначен фазовият контакт, 12 е нормално затворен (NC) контакт, а 14 е нормално отворен (NO) контакт.


„Свързването на фазовия проводник се осъществява в точка A1, а неутралният проводник се свързва в точка A2. Фазовият проводник е свързан също към фазовия контакт 11, а товарът се свързва от една страна към нормално отворения контакт 14, а от друга – към неутралния проводник“, поясниха от ETI. Фазовият проводник се свързва през бутона към управляващия контакт ON/OFF. Тази схема на свързване е показана както в упътването за инсталиране, така и върху корпуса на самото устройство.


Както при повечето подобни релета, номиналният ток на изходящия контакт е 16 A, клас AC1, така че отключващата способност на устройствата е 4000 VA. Ако товарите, които са свързани към релето, имат по-висока отключваща способност, между релето и товара следва да се инсталира контактор, тъй като директното свързване е невъзможно.Импулсните релета са с функция „памет”, която запомня състоянието след последното действие. Това означава, че ако има прекъсване в захранването, и на по-късен етап то се възстанови, устройствата ще възобновят последното състояние на контактните групи преди прекъсването.


Релетата MR-41 и MR-42 разполагат с два LED индикатора. Зеленият индикира захранването, а червеният - изхода.

 

Повече информация за ETI Elektroelement, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: ETI Elektroelement, freepik.com

Още от Електротехника