Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!


Пазарни акценти / Прегледи

Жо и Вен България: Сигурност и надеждност на ел. инсталациите с индустриалните устройства на Noark Electric – част I

19.12.2019 г.

Изборът на правилните устройства е от първостепенно значение за всяка електрическа инсталация, особено ако при експлоатацията им като част от веригата са обект на често натоварване. Такива устройства например са контакторите, затова е важно те да са с високо качество. „Индустриалните устройства на Noark Electric и в частност контакторите, които производителят предлага, са доказали своята ефективност многократно“, споделиха пред Инженер.bg от  Жо и Вен България, официален дистрибутор на марката у нас.


 

Компанията Noark Electric предлага няколко различни вида контактори в зависимост от приложението, режима на работа, външните условия и други параметри.

 

Компактни контактори Ex9CS

 

Миниатюрните контактори от серия Ex9CS например са предназначени както за индустриални, така и за битови приложения и съответстват на изискванията на международния стандарт IEC/EN 60947-4-1. Главното им преимущество е компактният размер, осигуряващ икономия на монтажно място.

 

„Предлагат се в триполюсен и четириполюсен вариант, както и четириполюсна версия с два нормално отворени и два нормално затворени главни контакта. Триполюсните варианти са снабдени с един нормално затворен или отворен помощен контакт. Всички версии могат да бъдат оборудвани с преден помощен блок, включващ четири контакта“, поясниха от Жо и Вен България.

 

Контакторите Ex9CS могат да работят до напрежение от 690 V AC, а оперативното напрежение на бобините варира в диапазона от 24 до 415 V AC.


 

Индустриални контактори Ex9C

 

Контакторите от серия Ex9C са предназначени главно за индустриални приложения. Те също съответстват на изискванията на международния стандарт IEC/EN 60947-4-1. Предлагат се в четири типоразмера. Типоразмер 18 покрива номинален ток 9, 12 и 18 A в режим AC-3. Типоразмер 38 покрива 25, 32 и 38 A версии. Типоразмер 65 покрива 40, 50 и 65 А. Контактори типоразмер 100 са налични с номинален ток 80 и 100 A. По този начин може да бъде напълно покрито приложение с трифазни електродвигатели до 45 kW. Термичният ток Ith на тези контактори е 125 A.

 

Контакторите Ex9C работят до напрежение 690 V AC. Оперативното напрежение на бобините им варира в диапазона от 24 до 415 V AC. Контакторите са трифазни, проектирани с вградени помощни контакти 1НО+1НЗ или 2НО+2НЗ. Те могат да бъдат оборудвани с един преден помощен контактен блок и по един страничен помощен контакт от двете страни. Допълнително могат да се комбинират с термични защити от тип Ex9R38 и Ex9R100.


 

Капацитивни контактори Ex9CC

 

Капацитивните контактори Ex9CC се използват главно за превключване на капацитивния товар, особено при кондензатори. Тези видове контактори са оборудвани и доставяни със специален преден блок от съпротивления, включващи се последователно едно след друго, което гарантира ограничаване на пика на тока при зареждане на кондензатора. „Контактор с такъв специален блок може ефективно да намали текущото въздействие на кондензаторите и оперативното пренапрежение“, коментираха от Жо и Вен България.

 

Категорията на приложение на тези контактори е AC-6b.


 

Реверсивни контактори Ex9CSR

 

„Миниатюрните реверсивни контактори Ex9CSR имат отлични технически параметри, събрани в много компактно устройство. Те се използват главно за включване на асинхронни двигатели с възможност за промяна посоката на въртене. Могат да се използват и за превключване между двe eлектрически вериги, когато е необходимо“, посочиха от Жо и Вен България.

 

Контакторите Ex9CSR се предлагат с механична блокировка, а допълнителна електронна блокировка на контролните напрежения може да се реализира с помощта на помощни контакти AX42 или вградени помощни контакти. Благодарение на компактните си размери, реверсивните контактори Ex9CSR са оптимално решение за инсталации с ограничено монтажно пространство.

 

„Комбинациите са оборудвани с механична блокировка, а допълнителна електронна блокировка на контролните напрежения е възможно да се реализира с помощта на помощни контакти AX42 или вградени помощни контакти“, разясниха още от българското дружество и допълниха в заключение: „Разделението на четири типоразмера е с цел оптимизиране на електрическите параметри и механичните размери. Термичните защити са различни за различните типоразмери, за да могат да се комбинират със съответния контактор при определен номинален ток“.

 

Какви други индустриални устройства предлага Noark Electric ще разберете от виртуалните страници на Инженер.bg във следващия материал по темата.


 

Повече информация за Жо и Вен България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Жо и Вен България, Noark Electric

Още от Електротехника