Пазарни акценти / Прегледи

iNELS: Ловци на митове и факти, или какво не знаем за интелигентните сградни инсталации

12.09.2019 г.

 

 
www.smarthomebulgaria.bg


Интелигентни инсталации, интелигентни решения, „умни“ домове, градини и сгради... Може би ви звучи прекалено трудно за изпълнение, твърде скъпо или сложно за използване и поддръжка. Заедно с iNELS сме тръгнали по петите на съвременния „умен“ свят, който все повече ни заобикаля, и ще разгледаме и развенчаем митовете и фактите, разпространени в общественото пространство относно новите технологии в електрическите инсталации. Ето какво разказаха от компанията за Инженер.bg.


 

На първо място, нека да представим най-разпространените и важни факти, касаещи домовете и сградите като цяло:

 

 - Цените на електроенергията се покачват главозамайващо;

 - Усещането за сигурност намалява и търсенето ѝ в дома и сградите се увеличава;

 - Техническите системи за управление на домове и сгради са сложни, некоординирани и не функционират като единно технологично звено;

 - До 40% от световния обем на CO2 се произвежда от жилища и сгради.

 

Тези твърдения пораждат редица съмнения какво всъщност е интелигентен дом и дали изобщо си заслужава? Дали всички тези подобрения всъщност не са по-скоро утежняващи, отколкото ползотворни?


 

„За да стане домът интелигентен, трябва да са обединени всички технологии, така че системата да функционира, дори когато няма никой у дома, и лесно да се разширява и надгражда с други опции. Само тогава един дом става независим и способен да задоволява желанията на собствениците. Само тогава е наистина „умен““, обясниха от iNELS.

 

Защо обаче, след като всичко по отношение на високотехнологични подобрения в жилищната среда, която обитаваме, изглежда толкова „розово“, все още се срещат мнения, които не подкрепят подобни интервенции? Какви са най-често срещаните заблуди, ограничаващи ни да предприемем конкретни действия?


 

Като компания с много сериозен опит в сферата, в практиката си iNELS се е натъквала на редица схващания, много от тях – далеч от истината. Специалистите от фирмата споделиха с нас едни от най-често срещаните твърдения. Започваме с това, което вълнува най-много хора. А именно:

 

Цената – настина ли е огромна?

 

Черна полирана кола пристига по алеята към красива къща. Светлините по алеята светват по пътя, порталната и гаражната врата се отварят и след известно време влизате в къщата, която ви разпознава лично и деактивира системата за сигурност. Докосвате дисплея на мобилния си телефон, за да отворите входната врата, включвате светлините според предварително зададена интензивност. Температурата в стаите е перфектна, щорите се отварят сами, тентата се разгъва. След като се нахраните, поставяте съдовете в съдомиялната машина. Не е нужно да я включвате веднага. Ще го направите по-късно от комфорта на коженото канапе. Настанявате се удобно пред телевизора. Веднъж включен, той активира сцена „гледай телевизия“, а щорите се спускат, светлината се включва, аудио системата също и телевизорът сам задава любимия ви канал. Домът ви ще се погрижи за всичко, което знае, че ви харесва.


 

Мечтата за бъдещето под формата на цялостна интелигентна инсталация за дома изглежда сякаш е привилегия само на богатите или принадлежи само на филмите, нали?

 

Добрата новина тук и решението на iNELS е, че всичко това може да се инсталира поотделно и да се надстроява по всяко време, според идеите и финансовите ви възможности.

 

За да се изчисли цената на интелигентната инсталация, изградена в тристаен апартамент, обикновено се включват устройства за:

 

 - Контрол на осветлението (независимо осветление с 2 канала с RFDEL-71B);

 - Регулиране на отоплението (4 безжични радиаторни глави RFATV-1, монтирани на радиатори);

 - Превключващи контакти, лампи, щори и други уреди (превключвател RFSA-66M, монтиран в ел. таблото);

 - Драйвър RF Touch, интелигентен RF бокс, комуникиращ безжично с всички елементи на системата.


 

„Цената за всичко това е изключително достъпна, като се вземе предвид комфорта, който си осигурявате, и годишните средства, които спестявате“, посочиха експертите.

 

И като заговорихме за пари, трябва да кажем, че всъщност не всичко е пари. Големият размер на разходите, които типично имаме обаче, понякога не ни позволява да повярваме във възможностите за енергоспестяване, които умните решения предлагат.

 

А именно за тях, както и за страха от контрол, възприятията за мързел и понятието „излишно“ ще ви разкажем скоро във втората част на материала. Само в Инженер.bg

 

Повече информация за продуктите, които Елко ЕП предлага, можете да намерите ТУК.


Източник на снимковия материал: iNELS, pixabay.com

Още от Електротехника