Анализи / Техн. решения

Иновативна технология на Viessmann оползотворява енергията на леда

10.05.2013 г.

Тенденцията за повишаване на цената на първичните енергоизточници води до все по-висока актуалност на термопомпените системи. Те оползотворяват топлинната енергия от въздуха, земята и подпочвените води. Отчитайки огромния енергиен потенциал на природните процеси, водещата немска компания Viessmann инвестира в разработването на технология, оползотворяваща енергийно преминаването на водата от течно в твърдо агрегатно състояние. На практика иновативната технология е свързана с развитието на нов, екологично чист източник на топлина. Тя представлява ценово и технически ефективна алтернатива на геотермалните сондажи.

 

Как се реализира новата технология?

Използват се един или повече буферни съда за лед, които представляват бетонни съдове, всеки с вместимост 10 m3, които се запълват с вода и се полагат директно в земята. Във всеки от тях са вградени два топлообменника - за извличане и за регенерация на топлинната енергия. При отоплителни мощности до 20 kW има готови системни решения. При необходимост от постигане на по-големи мощности се проектира и изпълнява индивидуално инженерингово решение.

Буферният съд за лед използва няколко първични източника. За да е казано съвсем точно, при система с буферен съд за лед трябва да се говори за система с термопомпа с буфер, който използва различни първични източници. Мениджмънтът на избор на първичния източник на топлина управлява различните източници - околния въздух, слънчевото лъчение и топлината на земята. Буферът складира тези енергии на ниско температурно ниво и ги предоставя като първичен източник за термопомпите. За разширяване на капацитета на буфера се използва и освобождаващата се енергия при пеминаването на водата в различните агрегатни състояния.

На схемата е изобразена принципна инсталация с термопомпа и буферен съд за лед


Легенда:

1. Топлина от слънчевото лъчение
2. Топлина от заобикалящия въздух
3. Топлина от земята
4. Соларен абсорбер
5. Термопомпа Vitocal
6. Буферен съд за лед
7. Регенериращ топлообменник
8. Отнемащ топлообменник


Соларни абсорбери, които поемат топлината на въздуха и на слънчевото лъчение са специално разработени за работа с буферен съд за лед и термопомпа. Те са без стъкла и са особено подходящи в инсталации с термопомпи, тъй като към атрактивната си цена те могат да функционират безпроблемно с ниските температури на соларния кръг.

Към топлината от соларния абсорбер, буферният съд отнема и топлина от земята. В момента, в който температурата на водата в буфера се понижи под температурата на земята, той започва да отнема топлина от земята. Дори когато буферът е заледен, той продължава да отнема топлина от почвата. Количеството топлина, което може да се отнеме от земята, зависи от особеностите на почвата.

През лятото системата може да се използва и за охлаждане. В края на отоплителния сезон водата в резервоарите е напълно замръзнала. Тогава, благодарение на внедрената системата за контрол и управление, процесът протича в обратна посока и отделената енергия се използва за охлаждане.

 

Характеристики на термопомпена система с буферен съд за лед

- Системата е базирана на два топлообменника – отнемащ топлообменник, около който започва обледяването, и регенериращ топлообменник, чрез който енергията от соларния абсорбер се отдава в буфера и водата се затопля, респективно ледът се разтопява;

- Оползотворява топлината на заобикалящия въздух и на директното слънчево лъчение чрез инсталирани соларни абсорбери;

- Оползотворява енергията на земята.

 

Предимства на новата технология на Viessmann

- Ефективна алтернатива на геотермалните сондажи и земни колектори;

- Висока ефективност;

- Ниска първоначална инвестиция и висока степен на природосъобразност;

- Опростена експлоатация и поддръжка;

- Съвременна система за контрол и управление, регулираща топло- и студопотреблението, според конкретните потребности;

- Отпада необходимостта от сондиране;

 

Viessmann Group е водеща международни компания, производител на отоплителни системи. Продуктовата гама на компанията покрива всички възможни решения за отоление на една сграда, независимо от предназначението й – административна, обществена, индустриална или жилищна. Ние сме не само доставчици на техника и технически решения, а партньори на нашите клиенти. Наша основна цел е да оказваме компетентна техническа помощ и да консултираме клиентите ни при избора, инсталацията и поддръжката на продукти от широкото портфолио на Viessmann”, коментират за Инженер.bg от офиса на Viessmann у нас – Висман ЕООД.

 

Източник на снимков материал: Висман


На снимките отдолу, бихте могли да видите:


Снимка 1 - Соларен абсорбер
Снимка 2 - Отнемащ топлообменник
Снимка 3 - Образуване на лед около топлообменника в буферния съд
Снимка 4 - Буферен съд за лед
Снимка 5 - Термопомпа солен разтвор VItocal 300-G

Още от Енергетика (ВЕИ)