Анализи / Техн. решения

КуатроДжи: Оползотворяване на отпадна топлина с KitCOG и SAvER – по-висока ефективност, по-малко количество СО2

12.07.2018 г.


Известно е, че много индустриални процеси протичат с отделянето на голямо количество отпадна топлина. Внедряването на системи за оползотворяване на тази топлина може да допринесе за значително повишаване на енергийната ефективност и за намаляване на енергийните разходи на предприятията. „Системите KitCOG и SАvER, разработка на международната група Termogamma, са именно такива решения. Те улавят отпадната топлина, превръщайки я в полезна енергия“, информираха за Инженер.bg от фирма КуатроДжи, част от групата на Termogamma.Система SаvER-200 спестява на собственика си повече от 25 хил. евро за година


Пример за ползите, които могат да бъдат постигнати със системите за оползотворяване на отпадната топлина на Termogamma, е инсталираната в Швейцария система SаvER-200, която спестява на собственика си повече от 25 хил. евро и 82 тона въглеродни емисии (CO2) на година.


Системата генерира 200 kW полезна топлинна енергия, при това напълно безплатно. Тази топлина се използва за подгряване водата, предназначена за отопление на сградата. По този начин се спестява природен газ, който в противен случай би бил изразходван за захранване на котел, произвеждащ необходимата топлинна енергия. „На практика, със SаvER се оползотворява изхвърляната през двата комина топлина. Тази енергия впоследствие се използва за предварително подгряване на постъпващата в съществуващия котел вода“, поясниха от КуатроДжи.SAvER е система, подпомагаща компаниите да подобрят енергийната си ефективност и да намалят генерираните от тях вредни емисии. Системата дава възможност за оползотворяване на отпадната топлина от производството, както и от други процеси, генериращи отпадна топлина. „Тази система е с лесна инсталация, от типа Plug&Play е, позволява да бъде транспортирана и съответно доставена до всяко точка на света. Изпълнява се съобразно конкретните нужди на клиента“, поясниха от КуатроДжи.


Системата SAvER може да се използва в процеси, протичащи с отделянето на топлина, с оглед оползотворяване на тази топлина, но може да служи и за доставка на топла вода или въздух, охладена вода/въздух и дори електроенергия.


Системата KitCOG повишава ефективността от 35% до 90%


Друго решение на Termogamma за оползотворяване на отпадната топлина е системата KitCOG. „В много части на света за производството на електроенергия се използват генератори, захранвани с изкопаеми горива. От гледна точка на енергийната ефективност, тези съоръжения генерират много повече отпадна топлина на фона на произведената полезна енергия. В зависимост от размера на оборудването, произведената електроенергия е около 35% за сметка на 65% отпадъчна топлина“, коментираха от КуатроДжи. „С KitCOG общата ефективност на тези съоръжения може да се повиши от 35% до 90%, без да се увеличава разходът на гориво“, допълниха от компанията.KitCOG улавя топлината от изгорелите газове и от охлаждащите елементи и я превръща в полезна топлина или пара, която може да бъде използвана повторно. Това води до  изразходване на по-малко гориво, редуцира емисиите от СО2  и намалява енергийните разходи.


Повече информация за КуатроДжи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: КуатроДжи, Termogamma

Още от Енергетика (ВЕИ)