Анализи / Техн. решения

КуатроДжи: Хибридна система за отопление и охлаждане на Termogamma не използва електроенергия и намалява емисиите

20.07.2017 г.


Компанията КуатроДжи, която представлява водещи италиански производители на енергийни технологии у нас, представя поредно иновативно предложение на Termogamma. „Hy-REC е хибридна система, която без да потребява електрическа енергия, може да генерира охладителна или топлинна енергия, или и двете едновременно”, съобщиха за Инженер.bg от българското дружество. Освен че е икономична по отношение на електроенергия, системата постига висок коефициент на преобразуване, като същевременно въздейства положително върху околната среда чрез намаляване на емисиите от парникови газове.Как работи хибридната система Hy-REC?


Системата предлага охлаждане и отопление чрез използване на горива като пропан бутан, втечнен природен газ, природен газ и дизел. Генерираното охлаждане може да бъде от -10 °С до 15 °С, а топлинна енергия - в температурния диапазон 50 °С – 85 °С, в зависимост от конкретния модел.


Hy-REC е оптимизирана хибридна бигенерационна система, която се предлага в две разновидности – ICE и HACE.

 

ICE (Industrial Cooling Energy) е предназначена за промишлено охлаждане, като произвежда охладена вода (от -10 °C до 10 °C). Има възможност и за производство на гореща вода или пара, при това без допълнителна консумация на гориво, а като се оползотворява отпадъчната топлина.

 

HACE (Heating and Air-Conditioning Energy) се използва за отопление и климатизация. Тя произвежда гореща вода (от 40 °C до 65 °C) , а при необходимост и охладена вода (от 5 °C до 15 °C) и гореща вода (около 85°C ) по същия способ, както и ICE.


 

Предимства на хибридната система Hy-REC


„Оптимизираната хибридна система на Termogamma е по-икономична,ефективна и надеждна алтернатива на традиционните системи. Тя може да постигне ефективност на използване на газта до 220%, което води до значително оптимизиране на енергия и средства Не е за пренебрегване и лесната експлоатация на съоръжението”, коментираха от българската фирма, която предлага съоръженията на пазара.


Според данните на производителя Hy-REC има по-ниско негативно влияние върху околната среда, тъй като по-добрата ефективност и съответно по-ниското потребление на гориво осигуряват до 50% по-малко емисии на парникови газове.

 

„В генерален план, благодарение на по-ниското потребление на гориво, както и поради избягването на таксите за консумация на електричество при пиково натоварване, оперативните разходи могат да се намалят с 30% до 50%”, изтъкнаха в заключение от КуатроДжи.


Hy-REC обикновено се прилага в ОВК инсталации на жилищни и обществени сгради, хотели, болници, оранжерии, промишлени предприятия и др.


Повече информация за КуатроДжи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: КуатроДжи, Termogamma

Още от Енергетика (ВЕИ)