Дискусии / Позиции

Аква Системи представя соларни станции DrainSet MTDC и DrainSet LTDC на лидера в отоплителните технологии Sorel

22.02.2019 г.


Ерата, в която живеем, кара човечеството да се стреми все повече и повече към използването на възобновяеми енергийни източници, пестейки по този начин ценни ресурси. И ако тези думи извикват в съзнанието ни образи ни обширни поля и вятърни генератори или мащабни фотоволтаични паркове, то благодарение на напредъка на технологиите вече можем да използваме алтернативните източници и у дома или за по-малки сгради. Именно за такова решение разговаряхме със специалистите от утвърденото българско дружество Аква Системи, които разказаха пред екипа на Инженер.bg за соларните станции на доказания производител Sorel.


Соларните станции за Drain-Back системи* DrainSet MTDC и DrainSet LTDC са икономично и ефективно решение, което можете да инсталирате в дома си. И двата модела са заводски окомплектовани, окабелени и конфигурирани станции на дългогодишния лидер в отоплителните технологии Sorel“, разясниха от компанията. DrainSet MTDC (б.ред. абревиатура на Medium Temperature Difference Controller) е предназначен за средни по големина системи, а DrainSet LTDC (б.ред. от Large Temperature Difference Controller) – съответно за големи.


Всяка от станциите се състои от:

 - Съд с обем 40 l за соларни системи до 30-40 m2 колекторна площ;

 - Соларно управление TDC;

 - 3 температурни сензора Pt1000, всеки от които е снабден с 2 m силиконов кабел;

 - Група за пълнене и източване с номинален диаметър DN20, oкомплектована с необходимите присъединителни връзки;

 - Високоефективна соларна циркулационна помпа, която може да бъде Wilo Yonos Para ST с напор до 13 m или друга.


„Тук трябва да направим уточнението, че индикациите за напора са при използван топлоносител вода. Ако се използват гликолови разтвори като топлоносител, то напорът се редуцира с 2-3 m“, уточниха от Аква Системи.


Соларните станции работят в три базови режима на работа, които са показани и на изображението долу:


1. Режим на готовност: Колекторите са празни, а топлоносителят е в съда;


2. Режим на действие: При наличие на слънце системата се пуска автоматично от контролера TDC и целият соларен кръг и колекторите се запълват с топлоносителя чрез помпата, която работи с максимален напор. След това системата преминава в режим на нормална експлоатация и помпата заработва с оптимизирана скорост, за да пести енергия;


3. Режим на напълно загрят акумулатор (бойлер): Когато соларният акумулатор е напълно загрят и соларните панели са по-студени от водата в него, помпата автоматично се изключва. Топлоносещата течност се източва в Drian-back съда без да се изпари, като по този начин предотвратява прегряването на системата.. нар. самоизточващи се (Drain-Back) системи представляват соларни системи, при които целият топлоносещ флуид се източва от соларния панел, когато помпата не работи.


Повече информация за Аква Системи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Аква Системи, pixabay.com

Още от Енергетика (ВЕИ)