Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Ейч Ай Инженеринг: Видове индустриални батерии и специфики в приложението им

27.06.2018 г.


Всеки колега знае, че батерията е устройство, което чрез химичен процес съхранява електрическа енергия. При включване на консуматор батерията освобождава акумулирания заряд чрез протичането на ток. Съществуват различни типове батерии в зависимост от спецификата и областта им на приложение, като голяма част от тях са широко застъпени именно в промишлеността. За някои от отделните видове индустриални батерии и с какво се характеризират те ще ви разкажем в сътрудничество с утвърдената българска компания Ейч Ай Инженеринг в настоящия материал.VRLA батерии

 

VRLA (Valve-Regulated Lead-Acid) батериите са известни още като запечатани оловно-киселинни батерии. „Те притежават предпазен клапан за понижаване на налягането вътре в батерията. В случай, че налягането на газа стане прекалено високо, клапанът се активира с цел безопасност. При обръщане на VRLA батериите няма опасност от изтичане на електролит“, коментираха от Ейч Ай Инженеринг.


AGM батерии


AGM (Absorbent Glass Mat) батериите, базирани на т.нар. абсорбираща стъклено-влакнеста технология, стават популярни през 1980 г., като първоначално са били основно с приложение във военните самолети, превозните средства и UPS системите, с цел да редуцират теглото и да подобрят надеждността им. Характерно за този вид батерии е, че при тях електролитът попива в много тънки стъклени влакна (вата), а не се разлива свободно върху плочите, както при VRLA батериите. „Влакната са вплетени в подложка, с което се цели да бъде увеличена площта, за да може да се задържа по-голямо количество електролит. И тъй като AGM технологията не позволява изтичане на електролит, погледнато отгоре, устройството изглежда празно, а плочите сухи“, поясниха от българската инженерингова компания.


Гел батерии


Гел батериите са вид VRLA батерии. Технологията, приложена при тях, пък е подобна на тази на AGM батериите, само че с желиран електролит. „Сярната киселина се смесва със силициев диоксид и се получава електролит във вид на гел, откъдето произтича и името им. Той намалява риска от изтичане и изпаряване. В сравнение с обикновените батерии, този вид батерии са много по-леки, издържат на екстремни условия и имат много по-дълъг експлоатационен живот“, допълниха от Ейч Ай Инженеринг.


           


Flooded (мокри) батерии


При тази група батерии течният електролит може да се движи свободно в клетката. Когато батерията изсъхне, може да се добави дестилирана вода. Високата им надеждност и устойчивост ги прави особено подходящи за експлоатация в най-различни превозни средства – автомобили, мотоциклети, ATV-та, колички за голф и др.


FIAMM Energy Technology, световноизвестна компания


, специализирана в производството на различни видове индустриални батерии и акумулатори за превозни средства, повече от 70 години предлага на глобалния пазар своя експертен опит и иновативни решения за резервно електрозахранване за най-различни области на индустрията. У нас продуктите на фирмата предлага фирма Ейч Ай Инженеринг.


FIAMM Energy Technology разработва многообразие от първокласни AGM VRLA, гел VRLA и мокри батерии. „Те се отличават с високо качество, широк мощностен диапазон, голяма надеждност, изключителна устойчивост при екстремни климатични условия и дълъг експлоатационен живот“, коментираха за Инженер.bg от българското дружество. „Те имат широк обхват от приложения, включително в телекомуникациите, UPS системите, системите по сигурност и аварийното осветление, жп индустрията, ВЕИ, нефтената и газовата индустрия и др.“, допълниха те.


Повече информация за Ейч Ай Инженеринг ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Ейч Ай Инженеринг, FIAMM Energy Technology

Още от Енергетика (ВЕИ)