Безплатна регистрация за втората балканска конференция за 3D принтиране - Additive days 2020, 20 - 23 февруари, Sofia Tech Park!

Дискусии / Позиции

КуатроДжи: Системите на Termogamma намаляват енергийната консумация и спестяват десетки хиляди евро

14.12.2017 г.


Международната група на Termogamma – Termogamma Energy Solutions, стартира своята дейност преди повече от 30 години в Италия и има експертен опит в областта на енергийната ефективност в производствени предприятия и обслужващия сектор. Днес структурата й обхваща подразделения в Италия, Швейцария и България, а отличните референции от утвърдени фирми, които са внедрили нейни решения, са доказателство за авторитета й в този промишлен отрасъл. „КуатроДжи е част от международната група на Termogamma. Ние предоставяме високоефективни електрически, отоплителни и охладителни системи в диапазона 20 kW – 2 MW, както и комбинации от тях в зависимост отенергийните нужди на крайния потребител. Индивидуално проектираните системи на Termogamma се доставят готови за монтаж в транспортни контейнери директно от двете ни производствени бази в Италия”, информираха за Инженер.bg от българския офис на фирмата.

 


В разговор с екипа ни от КуатроДжи представиха няколко примера за постигане на енергийна ефективност при внедряване на системи на Termogamma.


Хотелски комплекс с хибридна система на природен газ


Анализът е на целогодишен петзвезден хотелски комплекс в България, разполагащ с над 300 стаи, плувен басейн и СПА-център. В момента хотелският комплекс се отоплява и климатизира с електрически котли, електрически чилъри и котли на природен газ. КуатроДжи, съвместно с Termogamma, разработва бизнес план за замяна на съществуващите системи с една високоефективна хибридна система на природен газ (Hy-REC).


Въз основа на настоящите цени на електричество и природен газ на конкретния комплекс, очакваните икономически резултати при внедряване са:

  •  - Годишни енергийни разходи с конвенционални системи: 580 000 евро;

  •  - Годишни енергийни разходи с хибридна система Hy-REC (с включени разходи за поддръжка на системата): 420 000 евро;

  •  - Годишни икономии при внедряване на хибридната система Hy-REC: 160 000 евро;

  •  - Полезен живот на хибридната система Hy-REC: 13 години с възможност за удължаване.Печатница с охладителна технология Free Cooling Chiller Plant (FCCP)


Анализът е на печатница в България, при която производственият процес изисква поддържане на температура на въздуха в помещенията до максимум 24°C целогодишно. В момента климатизациятасе осъществява с въздушни чилъри, които имат среден годишен коефициент на преобразуване 2.5.

 

Печатницата може да намали разходите си за електроенергия чрез замяна на старите чилъри с една електрическа охладителна система, която през зимата работи в режим свободно охлаждане и има среден годишен коефициент на преобразуване 8 (системата FCCP).

 

Очакваните резултати при внедряване са:

- Годишни енергийни разходи без FCCP: 96 000 евро;

- Годишни енергийни разходи с FCCP: 34000евро;

- Годишни икономии от внедряването на FCCP: 62000 евро;

- Полезен живот на FCCP: над10 години.Завод за пластмаса със система за тригенерация и охладителна система FCCP


Реализираният проект е в завод за пластмаса в община Павия, Италия, с изградена персонализирана система за енергия за нуждите на производството. При първия етап на проекта е инсталирана система за тригенерация от природен газ, която осигурява на завода едновременно електричество 600 kW, отопление 660 kW и охлаждане 420 kW. Тъй като в производствения процес е необходимо значително охлаждане, Termogamma добавя охладителна система FCCP за допълнително охлаждане от 1200 kW.

 

Резултатите от експлоатацията показват, че комбинираната система намалява разходите за електричество с 40%, а постигнатият срок на откупуване е по-малък от 3 години.

 

Благодарение на реализираните икономии от разходи за енергия, фабриката разширява своето производство с нова производствена база в съседство на съществуващата и за нейните нужди инсталира допълнителна тригенерационна система, осигуряваща едновременно 400 kW електричество, 520 kW отопление и 370 kW охлаждане.


 

Повече информация за КуатроДжи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: КуатроДжи

Още от Енергетика (ВЕИ)