Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Ховал отговаря на най-често задаваните въпроси относно използването на соларна енергия

06.06.2019 г.


Слънчевите лъчи са достатъчни да превърнат миниатюрно семенце в красив розов храст или вековен дъб. Защо тогава да не се възползваме и ние от тях по най-добрия начин? Слънцето предоставя безплатна възобновяема енергия почти във всяка точка от земното кълбо. Каква по-добра причина от това да започнем да използваме соларни системи, които са икономични и екологични? Какво трябва да знаят потребителите, за да направят правилния избор, разказваха за читателите на Инженер.bg от Ховал – дъщерна компания на доказания производител на цялостни решения за отопление, климатизация и рекуперация Hoval.


 

1. Колко важна е ориентацията на покрива за максимален добив на слънчева енергия? 


Покривът трябва да бъде ориентиран по посока на най-силната слънчева радиация, за да се използва максимално потенциалът на термосоларните колектори. В най-добрия случай посоката е юг. „Добри резултати обаче, могат също да се постигнат с източна или западна ориентация на покрива. Тъй като външните температури се повишават следобед, коефициентът на поглъщане на колекторите е по-добър в западна посока“, обясниха от Ховал.


 2. Работят ли слънчевите колектори при облачно време?


Термосоларните слънчеви колектори могат да използват не само пряка слънчева радиация, но и дифузна светлина. Благодарение на това те нагряват водата и в облачни дни, но не толкова силно. Една соларна система може да покрие между 50% и 70% от годишното потребление на енергия за затопляне на битова гореща вода на едно семейство. Тези резултати могат да бъдат и по-високи в зависимост от външната температура и броя на слънчевите дни в годината.

 

3. Може ли слънчевите отоплителни системи да се използват за по-големи сгради?


Слънчевите колектори за топла вода могат да се използват не само в малки домакинства, но и в сгради, като офиси, болници, промишлени предприятия, фабрики, спортни центрове и търговски обекти. Възвръщаемостта на инвестицията е толкова по-бърза, колкото консумацията на топла вода в дадената сграда е по-висока. За постигане на най-голяма ефективност, соларната система трябва да бъде прецизно изчислена от ОВК проектант.


 

4. Слънчевите колектори имат ли нужда от специално покритие през студените зимни дни?


Слънчевите колектори са защитени от замръзване в случай на обърнат пренос на топлина от бойлера за гореща вода към слънчевите колектори. Важно е да се спомене, че по време на поддръжката съдържанието на пропиленгликол трябва да се проверява. Също така, температурата за защита от замръзване трябва да бъде правилно настроена от контролната система“, допълниха от Ховал.


5. Имат ли нужда слънчевите колектори от специално покритие през горещите слънчеви дни?


Нормалната и безопасна работа на соларната система е възможна до максимална температура от 180 °C. Слънчевите колектори UltraSol, разработка на Hoval, са проектирани с такава конструкция, че работната температура никога да не надвишава 167 °C.


 

6. Можем ли да затопляме водата в басейн със слънчеви колектори?


Отоплението на водата в басейни изисква големи количества топлинна енергия. Благодарение на високата си производителност, термосоларните слънчеви колектори представляват оптимално екологично, ефективно и икономично решение за отопление на басейни. „Тук е важно нетната площ на колекторите да бъде прецизно изчислена, но ориентировъчно тя трябва да е около 1/2 от площта на водното огледало на закрит басейн или 2/3 от площта на водното огледало на открит басейн“, обясниха от Ховал.

 


7. Колко време отнема пускането на една соларна система в експлоатация?


Дадена соларна система на едно семейно жилище може да бъде пусната в експлоатация в рамките на половин ден. Новата контролна система TopTronic E от Hoval обаче позволява изключително бързо стартиране на инсталациите, което отнема около час“, коментираха от дружеството.

 

8. Могат ли да се инсталират слънчеви колектори на вече съществуващи сгради?


Да, но трябва да се вземат предвид различни аспекти, като например вида на покрива, материала, от който е изработен, както и да се избере оптимална система за монтаж на колекторите. Трябва също да се гарантира, че покривът е в състояние да поддържа теглото на соларните панели“, споделиха от фирмата. Поради тази причина Hoval създава слънчевия колектор UltraSol, който тежи само 39 kg и е един от по-леките модели на производителя. Най-важният аспект при инсталирането на соларната система, разбира се, е слънчевата радиация.

 

9. Какъв е експлоатационният живот на една соларна система?


Соларната система може да бъде с живот от минимум 20 години при правилна работа и редовна поддръжка. „За да се постигне ефективно и дългосрочно решение, е важно да се използват само висококачествени компоненти, както и цялата система да бъде професионално инсталирана, редовно поддържана и сервизирана“, добавиха в заключение от Ховал.

 

Повече информация за Ховал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Ховал, Hoval

Още от Енергетика (ВЕИ)