Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

HR-специалистите от Холанд Хайърс: Мотивационното писмо трябва да разкрива ентусиазирани и мотивирани личности

14.03.2018 г.


Българо-холандското дружество Холанд Хайърс продължава да помага на специалистите от инженерния свят да открият своя професионален път. В специален коментар пред читателите на Инженер.bg от компанията обръщат внимание на важните моменти при съставянето на мотивационно писмо като част от необходимите документи при кандидатстване за дадена позиция. „Мотивационното писмо трябва да е написано специално за конкретната длъжност, за която се кандидатства. От него трябва да личат ентусиазъм и честност“, посочиха от компанията. Вижте и конкретните съвети, които HR-специалистите формулират...


Предварителната подготовка е от ключово значение


„Нашата богата практика в търсенето и наемането на служители, специализирани в технологичните и инженерни области, показва, че съществуват определени стъпки, които е важно да се следват преди същинското съставяне на мотивационното писмо“, заявиха от компанията. Ето кои са те:


1. Направете проучване на вакантната позиция;

2. Открийте кои ключови думи са неразривно свързани с работата, за която кандидатствате;

3. Изгответе списък с вашите собствени качества и умения, които считате, че ще бъдат полезни за бъдещата ви реализация на дадената позиция.


Защо е важно да сме наясно със себе си и желаната позиция?


„Пишейки мотивиран текст, с който да впечатлите вашите бъдещи работодатели, трябва да сте напълно уверени в намеренията си и от думите ви да личи, че сте готови да поемете отговорностите на съответната позиция, както и да се развивате именно в тази област“, подчертаха от Холанд Хайърс.


Всяко мотивационно писмо трябва да индикира, че кандидатът е запознат с длъжността си и напълно разбира бъдещите си отговорности. „Досегашният опит, обучения, образование и изборите, които кандидатът е правил в досегашния си професионален път, трябва да водят именно към силното му желание да упражнява съответната професия. Още едно важно условие е бъдещият служител да е уверен в качествата си и да е готов за развитие, промени и подобрения“, изтъкнаха от дружеството.


Стъпка по стъпка към перфектния мотивиран текстОт българо-холандската консултантска компания предлагат примерна структура за едно „образцово“ и ефективно мотивационно писмо:


Първи параграф: В самото начало е добре да посочите ясно и конкретно свободното работно място, за което кандидатствате, като обясните и откъде сте получили информацията за него, както и кога сте готови да започнете работа.


Втори параграф: Тук разкажете защо кандидатствате именно за тази длъжност и с какво тя ви привлече.


Трети параграф: В този абзац разяснете на работодателя вашите предимства и умения, както и с какво те ще са полезни за работата, а и за компанията като цяло.


Четвърти параграф: В заключение е добре да посочите период, дата или часови диапазон, в които ще можете или пък няма да можете да присъствате на евентуално интервю. Благодарете за отделеното време и внимание и изразете готовност и ентусиазъм за последващ контакт.


Повече информация за Холанд Хайърс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Холанд Хайърс, pixabay.com

Още от Енергетика (ВЕИ)