Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

 • ВИДЕО: 100% безмаслен сгъстен въздух с новия въздушен компресор C800 на Ingersoll Rand

  ВИДЕО: 100% безмаслен сгъстен въздух с новия въздушен компресор C800 на Ingersoll Rand

  Новият центробежен въздушен компресор Centac C800 на компанията Ingersoll Rand е разработен на базата на интегрираната и опростена конструкция, характерна за центробежните компресори от последно поколение. „C800 се отличава с по-висока ефективност, благодарение на оптимизираните елементи и възли, и високопроизводителната охладителна система. Той може да осигури производство на 100% безмаслен сгъстен въздух“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Киров Компресори.

 • Управление на активите в индустрията - значение, необходимост и решения

  Управление на активите в индустрията - значение, необходимост и решения

  В решенията за управление на активи успешно се използват някои от технологиите за маркиране и комуникация. Сред намиращите широко приложение са маркирането с баркод етикети, RFID технологията, Wi-Fi и GPRS комуникациите. В първата част на статията бе представено управлението на активите като процес, неговото ключово значение за индустрията и бизнеса като цяло, както и неразривната му връзка с качествената поддръжка на оборудването и машините. В настоящият материал ще бъдат разгледани подходящите технологии за маркиране и комуникация.

 • Технотерм Инженеринг извършва специализирани проверки на газопроводни мрежи

  Технотерм Инженеринг извършва специализирани проверки на газопроводни мрежи

  Сред услугите, изпълнявани от фирма Технотерм Инженеринг, е извършването на специализирани проверки на газопроводни мрежи, съобщиха за Инженер.bg от Технотерм Инженеринг. За целта от фирмата разполагат със специализиран автомобил за проверка на газови трасета. Автомобилът засича всички налични течове по улиците, като отбелязва чрез GPS техните координати и алармира отдела по отстраняване на аварии.

 • Тестерите на напрежение на Testboy във фокуса на търговските активности на Ритбул

  Тестерите на напрежение на Testboy във фокуса на търговските активности на Ритбул

  Сред пазарните акценти в дейността на Ритбул в началото на 2014 г. са тестерите на напрежение на водещия немски производител Testboy. "Бихме искали да насочим вниманието на клиентите ни от цялата страна върху един от продуктите от обширната гама от продукти и услуги от утвърдени международни производители, които предлагаме, а именно - тестерите на напрежение", поясниха от Ритбул. От компанията съобщиха също, че стартират промоционална кампания на уредите Testboy Profi LCD Plus и Testboy Profi LED.

 • Пазарен дебют за разходомери от сериите OME Compact и ОМР на KRAL

  Пазарен дебют за разходомери от сериите OME Compact и ОМР на KRAL

  От фирма Икома обявиха пазарния дебют на два нови продукта на водещия австрийски производител у нас – разходомери от сериите OME Compact и ОМР. „Водени от стремежа да предложим на специалистите от всички сфери на българската индустрия най-новите технически решения от водещите марки, които представляваме на българския пазар като обогатим широката ни гама от продукти със сериите разходомери OME Compact и ОМР на KRAL“, съобщи за Инженер.bg инж. Валентин Велков, управител на фирма Икома.

 • Нов регламент за енергийно етикетиране на светлинни източници и осветителни тела

  Нов регламент за енергийно етикетиране на светлинни източници и осветителни тела

  Инж. Димитър Беров от фирма ЕМЕКС България, съобщи за Инженер.bg, че от първи септември т.г. е влязъл в сила нов регламент (ЕС) № 874/2012 за т.нар. енергийно етикетиране, отнасящ се и до светлинните източници и осветителните тела. Новият регламент замества стария 98/11/ЕО. Европейската комисия вече е публикувала промените. Настъпилата законодателна промяна в европейските регулации е въведена и в нашата страна като част от общия европейски пазар.

 • Иновативно уеб приложение ABB Renewable за наблюдение на фотоволтаични паркове разработи АBB

  Иновативно уеб приложение ABB Renewable за наблюдение на фотоволтаични паркове разработи АBB

  “Чрез своя непрестанен фокус върху възобновяемата енергия, АББ България успешно извърши свързването към електропреносната мрежа на редица обществени соларни централи и големи вятърни паркове в България. Предлагаме на клиентите ни персонализирани технически решения и електрически системи, максимизиращи производителността, експлоатационната готовност и надеждността на централите”, коментира за Инженер.bg Петер Симон, регионален мениджър на АББ за България.

 • Системи за енергиен мениджмънт в предприятията

  Системи за енергиен мениджмънт в предприятията

  Инж. Д. Евстатиев от фирма Комикон коментира пред Инженер.bg целите и ползите от внедряването на система за енергиен мениджмънт в предприятията, в качеството им на инструмент за оптимизиране на енергийните разходи и минимизиране на разходите за енергия за производството на единица продукция. Това води до значително намаляване на оперативните разходи, както и на емисиите на парникови газове.

 • Фотоволтаичните централи са съоръжения, изискващи поддръжка

  Фотоволтаичните централи са съоръжения, изискващи поддръжка

  Наскоро ЕВН България Електроразпределение постави изискване към производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници да представят копие от сключен договор за поддръжка на електрическите уредби и съоръжения собственост на производителя или да назначат на трудов договор експлоатационен персонал със защитена квалификационна група за безопасност при работа в електрически уредби и по електрически мрежи. В тази връзка от фирма Филкаб коментираха за Инженер.bg необходимостта от поддръжка на тези съоръжения.

 • Проектанти с каква правоспособност могат да разработват част „Енергийна ефективност“ на инвестиционните проекти?

  Проектанти с каква правоспособност могат да разработват част „Енергийна ефективност“ на инвестиционните проекти?

  Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) информира, че право да разработват част “Енергийна ефективност” на инвестиционните проекти имат проектанти с пълна проектантска правоспособност (ППП), разработващи частите: “Архитектурна”, “Конструктивна”, “Топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация” и “Електроснабдяване, електрообзавеждане и електрически инсталации”.

Още от Енергетика (ВЕИ)