Събития

Изложението за работодатели „Стажове“ на ТУ-София „мост“ между студентите, университета и бизнеса

19.04.2016 г.

И тази година ТУ-София бе домакин на традиционно организираното от университета изложение за работодатели „Стажове”. За пети пореден път студенти и работодатели се срещнаха, за да обменят контакти и информация. Инженер.bg бе медиен партньор на събитието, а нашият екип се включи активно и със свой изложбен щанд. В следващите редове ще ви разкажем за най-важните акценти от форума.


На тазгодишното изложение участие взеха 84 водещи компании, представители на сектори: машиностроене; комуникации; IT; КИП и А, електроника, енергетика  и други. Началото на форума бе дадено от проф. Валери Младенов, зам. ректор на ТУ-София, интервю с който очаквайте в Инженер.bg. В речта си проф. Младенов спомена за напредъка, който форумът „Стажове” натрупва с всяка изминала година, както и за добрите практики и връзки с бизнеса, които ТУ-София поддържа.След него поздравления към гостите и Академичното ръководство на университета отправи и Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта г-жа Валентина Георгиева, която заяви, че форуми като „Стажове” се явяват „мост” между бизнеса и младите хора, търсещи работа. Г-жа Георгиева съобщи, че Агенцията по заетостта работи усилено за улесняване на прехода от обучение към заетост.

 

Главният изпълнителен директор на Сименс в България д-р инж. Боряна Манолова също бе сред официалните гости на откриването. Г-жа Манолова подчерта, че бизнесът се развива бързо през последните години и на преден план се откроява недостигът на инженерни кадри. Затова Сименс и ТУ-София си сътрудничат успешно и работят за заздравяване на връзката между младите хора и бизнеса, както и за качественото обучение на студентите. „Добрите стажантски програми задържат младите специалисти в България, а много от нашите служители са възпитаници на ТУ-София. През последните години компанията Сименс е наела над 3000 стажанти, като 500 от тях са получили впоследствие предложение за работа”, сподели г-жа Манолова.Сред останалите официални гости на събитието бяха преподаватели и членове от Академичното ръководство на ТУ-София, представители на бизнеса и студентски организации.

 

Изложбените площи на „Стажове” бяха разположени в учебни корпуси 1, 2 и 12, като през целия ден потокът от посетители пред щандовете в различните блокове не спря. Студентите имаха възможността да се запознаят със стажантските програми, предлагани от различните компании, да оставят своето CV, както и да научат много новости, свързани с: AББ; Festo; Multivac; Siemens; Atlas Copco; Aiger; Melexis; Interoute; Volvo Group Trucks; SAP; Telenor; Mtel; Vivacom; Bulgartabac; Sensata Technologies; Aurubis; Lufthansa Technik; VMware; Hewlett-Packard Enterprises; Trelleborg; Arexim; Neterra и много други инженерингови фирми, които взеха участие на „Стажове”.Инженер.bg сърдечно благодари на екипа на Кариерен център към ТУ-София, и по-специално на г-жа Силвия Янева и нейния екип, за съдействието по време на „Стажове“.


Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от Енергетика (ВЕИ)