Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Атлас Техник: Кабеловодещи системи Kabelschlepp захранват надеждно с енергия най-големия соларен телескоп в света

13.06.2019 г.


Слънцето – този неизчерпаем източник на енергия, е най-обещаващото енергийно решение, което ще гарантира устойчиво развитие и ще захранва с енергия „умните“ градове на бъдещето. Затова то е обект на специални изследвания и наблюдение от страна на най-големите научни организации в света. Националната научна фондация на САЩ (National Science Foundation – NSF), съвместно с Националната слънчева обсерватория на страната (National Solar Observatory – NSO), са изградили най-големия соларен телескоп в света DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope). Той се намира в обсерваторията на остров Мауи, Хавай, и ще бъде използван за изследване промените на Слънцето и ефектите му върху Земята в близко бъдеще.„Испанската компания IDOM, на която бе възложено изграждането на подвижния купол на телескопа, реши да използва кабеловодещите системи на Tsubaki Kabelschlepp, за да осигури надеждно електрозахранване на многобройните отделни устройства и системи в гигантския телескоп“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Атлас Техник, която предлага кабеловодещите вериги на Kabelschlepp в България.Впечатляващото в това приложение са не само размерите му и ротационните движения, които кабеловодещите системи трябва да поддържат. Поради необичайното местоположение на телескопа, а именно върху вулкан, намиращ се на 3000 m надморска височина, е необходимо да се гарантира максимална експлоатационна безопасност и лесна поддръжка. Задачата включва реализацията на целия проект – от първите конструктивни чертежи до окончателното въвеждане в експлоатация на обекта. Още при проектирането на отделните компоненти и възли са разгледани важни изисквания, като лесна инсталация, подходящи транспортни размери и функции за удобна поддръжка.За да се осигури надеждно енергийно захранване на многобройните индивидуални консуматори, в гигантския телескоп се използват общо отделни кабеловодещи системи. Две стоманени кабеловодещи вериги покриват вертикалната ос (азимут) с ъгъл на завъртане от 420°. Друга кабеловодеща система с няколко отделни вериги осигурява снабдяване на въртящите се по хоризонталната ос (алтитуда) слънчеви панели в зоната на покрива с енергия, данни и най-вече с охлаждаща течност. Ъгълът на завъртане тук е около 105°.


Стоманените вериги с индивидуални алуминиеви носещи елементи осигуряват оптимално насочване на много тежките и големи гъвкави тръбопроводи и електропроводи. „Освен това, стоманената верига не се влияе от големите колебания в температурата в тези климатични условия, осигурявайки максимален експлоатационен живот и винаги надеждно функциониране“, коментираха от Атлас Техник.


„За да се гарантира безопасната експлоатация на съоръжението на място, Kabelschlepp сглобява предварително цялата азимутна система в Германия и я подлага на пълни тестове. Предварителното асемблиране на компонентите и напълно координираното планиране на транспорта с кораб до Хавай осигуряват максимална ефективност на придвижването и на последвалата инсталация на място“, допълниха от Атлас Техник. Всички кабеловодещи системи за електрозахранване са монтирани на място от местни специализирани изпълнители под надзора на Tsubaki Kabelschlepp. След съвместно приемане от партньорите по проекта, това нестандартно и изключително решение на Tsubaki Kabelschlepp вече е готово за експлоатация – соларният телескоп на Хавай се очаква да започне да функционира през 2019 г.

 

Повече информация за Атлас Техник ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Атлас Техник, Kabelschlepp

Още от Енергетика (ВЕИ)