Внедрявания

Илва: Grundfos Енергиен анализ на помпи помага на немска пивоварна за по-добра енергийна ефективност

24.06.2019 г.


Говорейки за малък и среден семеен бизнес, енергийната ефективност на производственото оборудване е от решаващо значение. В настоящия материал поглед именно към един такъв случай, който при това касае производството на бира – любима напитка с традиции във всички краища на света. От фирма Илва, официален дистрибутор на Grundfos, ни разказаха за немската семейна пивоварна Pfungstädter, в която, в търсене на работещо енергийно-ефективно решение, са се доверили на анализа на разходите за жизнения цикъл (life cycle cost – LCC), изготвен от специалистите на Grundfos.Тенденция в европейската пивоварна индустрия е все по-мащабно окрупняване на предприятията и брандовете. Въпреки това Pfungstädter успява да запази своята независимост и семеен характер. 175-годишната история на пивоварната е изпълнена с редица нововъведения, сред които място намират специални и нестандартни бирени напитки. Непроменена остава обаче, оригиналната рецепта за бира Pfungstädter с характерен остър вкус, която се предава от едно поколение майстори на следващо. Към момента в предприятието работят 165 служители, които генерират годишно 450 000 хектолитра бира.


Къде е техническото и енергийното предизвикателство в производствения процес?


Помпите, използвани в пивоварната, трябва да работят непрекъснато – 24 часа в денонощието. Това налага те да бъдат често проверявани за изправност и ефективност. „Технологиите, включително и тези за задвиждане, се развиват непрекъснато. Съвременното помпено оборудване предлага значително по-добри енергийни показатели в сравнение с предишните поколения помпи“, коментираха от Илва. Ето защо подмяната на дори напълно работещи помпи с по-нови е гарант за по-ниска консумация на енергия и е изпълнена с финансов смисъл.Решението наGrundfos еанализ на разходите за жизнения цикъл


За циркулационните помпи, използвани в процесите на охлаждане при производството на бира, е извършен анализ, базиран на производителността им и конкретните условия на работа. След което, използвайки софтуер за оценка и изчисление, разработен от Grundfos, е направено сравнение между получените стойности и тези при използването на потенциалните нови помпи. Потенциалните икономии на енергия са определени за една и съща работна точка на старите и новите помпи.


„Бързо става ясно, че с ефективност от 45% старите помпи не съответстват на най-добрите възможни технологии и водят до прекомерни разходи“, посочиха от Илва и допълниха: „Като подходяща заместваща серия е препоръчана Grundfos NB 125-200 / 221. В желаната работна точка помпа с мощност 11 kW ще постига ефективност от 66%“.


В сравнение със старите помпи, новото оборудване предлага потенциална икономия на електроенергия от 92 020 kWh годишно при работа на помпите 8600 експлоатационни часа на година, или 23 часа на ден. Позитивите включват и намаляване на емисиите на СО2 с 37 176 kg годишно.„По местните цени на електроенергията е изчислено, че инвестицията в нови помпи ще се възвърне напълно в рамките на 5 месеца. След инсталацията на новото оборудване и проведени контролни измервания става ясно, че прогнозните резултати са постигнати почти на 100%“, заявиха в заключение от българското дружество.


Повече информация за Илва ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ИлваPfungstädter, Grundfos

Още от Енергетика (ВЕИ)