Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Компресорно оборудване Atlas Copco намалява с 42% експлоатационните разходи в дърводобивната компания Гораинвест

09.06.2020 г.

   


Създадена през 1998 г., днес русенската фирма Гораинвест АД е един от големите европейски производители на сърцевинни панели от широколистна дървесина, която обезпечава сама цялата необходима суровина за дейността си. Дружеството има изцяло затворен цикъл на производство, като извършва самостоятелно всички дейности – от залесяването, през дърводобива, транспорта на дървесината, суровото бичене и сушене до готовите панели. Компанията е утвърден доставчик на продукти от масивна дървесина на водещи фирми в цяла Европа.


„Представители на Гораинвест бяха поканени да бъдат гости на организирания в Русе от Атлас Копко семинар на тема „Повишаване ефективността на компресорното помещение с Atlas Copco VSD компресор“. След положителен отзив от семинара управителят на Гораинвест г-н Росен Новаков пожела да организираме измерване на използвания в тяхното производство компресор, който захранва със сгъстен въздух пневматичната част на поточната линия на компанията“, информираха за Инженер.bg от Атлас Копко България.

 

В производството на Гораинвест по това време работи компресорно оборудване на друг производител и компанията не е имала намерение да го заменя, тъй като била доволна от оборудването и сервизното му обслужване. След като Атлас Копко България прави измерванията, е установено, че компресорът с мощност 30 kW е преоразмерен и неговата работа може да бъде оптимизирана. Предоставените резултати от измерванията и предложението за използване на компресор с VSD+ технология на Atlas Copco са обсъдени с клиента, като са договорени възможно най-добрите условия на придобиване на новото оборудване.

 

„Комбинацията от надеждност и икономичност на експлоатацията на компресора са решаващите фактори за избора на клиента. Препоръчаният модел винтов компресор Atlas Copco GA18VSD+P прецизно отговаря на изискванията за променлива консумация на компресиран въздух, като намалява разхода на енергия, защото се произвежда точно необходимото количество компресиран въздух. В сравнение с Atlas Copco GA18VSD+P, старият компресор е консумирал с 46% повече електроенергия при непрекъсната работа на пълно натоварване“, допълниха от българския офис на Atlas Copco.

 

„Сгъстеният въздух играе изключително важна роля в нашето производството, затова искахме компресор, на който можем да разчитаме. Компресорът Atlas Copco произвежда точното количество въздух, колкото и когато е необходимо, без да е нужно да работи на пълни обороти постоянно", споделя г-н Росен Новаков, управител на Гораинвест АД. „С новия компресор Atlas Copco GA18VSD намалихме разходите за електроенергия с 2840 kWh на месец, а годишните експлоатационни разходи с 42%“, допълва още той.

 

„Ние, от Atlas Copco вярваме, че знанието е сила и че е възможно да не знаем точното предизвикателство, с което се срещат нашите клиенти, но сме отдадени да им предоставим знанията и ресурсите, които ще им помогнат да се справят с него“, заявиха още Атлас Копко България.

 

Повече информация за Атлас Копко България ЕООД, направление „Компресорна техника“, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Атлас Копко България, Atlas Copco

 

Още от Енергетика (ВЕИ)