Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

ЛД: Най-старата пивоварна в Германия оптимизира работата и енергийните си разходи с компресорите на BOGE

07.10.2019 г.


Трудно е да се повярва, но пивоварната Bolten в немския град Коршенбройх има над 750-годишна история. Всеки, вкусил от бирата Bolten, знае, че в нея има нещо толкова специално, че поколение след поколение избират пенливата напитка и така допринасят за славната ѝ история. Екипът на малката компания изпитва почти фанатична любов към бирата Bolten, благодарение на която тя оцелява срещу мощните си конкуренти. „Освен безкомпромисното изискване за безмаслен въздух с изключителна чистота, компанията има стремеж да намали разходите си за електроенергия, които са доста високи при използване на старото оборудване. Оптимално решение от Bolten намират в оборудването на BOGE Kompressoren и безмаслените винтови компресори с технологията BLUEKAT на компанията“, разказаха за Инженер.bg от фирма ЛД, която предлага компресорите BOGE на българския пазар.


Какво е предизвикателството?


В пивоварната Bolten функционира система за сгъстен въздух, която освен че е много шумна, консумира твърде голямо количество електроенергия и има скъпа поддръжка. Решението за използване на безмаслен сгъстен въздух е било базово условие от самото начало на реконструкцията. Освен BOGE и конкурентна фирма прави измервания и предлага решение с адсорбери с активен въглен. Окончателният избор е направен на базата на най-големите икономии в дългосрочен план. Предимство на BOGE, което е основанието за избор на нейното решение, е фактът, че блокът с каталитичен филтър (каталитичен конвертор) задържа също силикони и въглеводороди с къси вериги и всъщност пастьоризира въздуха при 180 °C.Абсолютна чистота на сгъстения въздух на BOGE BLUEKAT


Тъй като сгъстеният въздух в пивоварните – от аерация на мъстта до подобряване на процеса на ферментация, както и от пълнене на бутилката до етикетиране – участва практически във всеки процес, рентабилността е особено забележима, когато се постигне максимална ефективност на системата. „Технологията на BOGE BLUEKAT води не само до значително намаляване на разходите, но и има предимството, че постига чистота на въздуха във всяко отношение. Маслата и въглеводородите, както и силиконовите мономери, увреждащи покритията, са премахнати, а съдържанието на въглероден оксид и бактерии в сгъстения въздух е намалено до минимум“, допълниха от доказаната българска търговска и инженерингова фирма ЛД.


Какво е основното в решението на BOGE?


Комбинацията от винтови компресори с честотно регулиране и каталитични конвертори BLUEKAT представлява надеждно решение, което е изключително икономично – не само в сравнение с компресорите със сухи ротори, които са използвани преди модернизацията. Друго предимство на решението е, че е изключително безшумно. Също така, за разлика от адсорберите с активен въглен, конверторите могат да се работят без да се налага ежегодна смяна на въглеродното съдържание, което води до ниски разходи за поддръжка.


 

Какъв е резултатът от внедряването?


Предложеното решение включва:

  •  - Винтов компресор SF до 45 kW;

  •  - Каталитичен конвертор HP BOGE;

  •  - Изсушители за хладилен агент DS 4-2 до DS 100-2;

  •  - Предварителен филтър.„Това е усъвършенствано решение, което изисква минимална поддръжка. Благодарение на интегрираните защитни механизми, то предлага най-висока степен на безопасност срещу проникване на масла в компресирания въздух“, заявиха в заключение от фирма ЛД.


Повече информация за ЛД ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ЛД ООДBolten Brauerei

Още от Енергетика (ВЕИ)