Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Производствена база на ABB в Германия е напълно енергийнонезависима от централната електроснабдителна мрежа

02.08.2019 г.

Използването на слънчевата енергия като възобновяем източник има голям потенциал и много индустриални предприятия днес се ориентират към екологосъобразни решения в тяхната дейност. Международната компания ABB – лидер в дигиталните технологии за промишлеността, също се е припознала в мисията за решаване на климатичните проблеми. „Групата ABB e предприела активни действия в посока редуциране на вредните емисии, вследствие от нейната работа. Към момента над 50% от технологиите, разработени от ABB, са насочени към справяне с промените в климата, като целта е този процент да нарасне през следващата година“, коментираха за Инженер.bg от АББ България.Първата енергийнонезависима производствена база на индустриалната група работи със соларна енергия и е въведена в експлоатация в завода на Busch-Jaegerдъщерна компания на ABB в гр. Люденшайд, Германия. Тя e пример за пълноценното използване на слънчевата енергия за целите на завода. Иновативната, дигитално управлявана електроцентрала има капацитет да осигури необходимите енергийни ресурси за цялото предприятие, а въглеродни емисии от близо 630 t годишно ще бъдат намалени благодарение на нея. Това технологично решение е част от проекта на ABB „Мисия до нула”.


Соларната система е развита върху площ от 3 500 m2и е разположена над паркинг зоната на завода. Тя е с мощност от близо 1 100 MWh, която се равнява на консумираната енергия от около 340 домакинства в рамките на една година.

 

Благодарение на общата работа с когенерационен завод, енергията, която се произвежда от централата, може да надхвърли с близо 14% необходимата за предприятието. В този случай тя се предоставя на обществената електроразпределителна мрежа в областта. При необходимост от допълнителни енергийни ресурси, когато има пикови натоварвания например, те се осигуряват чрез зелена енергия от компанията MVV Energie AG.


Системата за добиване на соларна енергия позволява да се произведе необходимата енергия за работата на завода. Чрез нея могат да се наблюдават достойнствата на дигитално свързаните елементи и това е стъпка към 100-процентово намаляване на въглеродните емисии от производствената дейност, заяви г-н Тарак Мехта, президент на бизнес направление „Електроснабдяване и електрообзавеждане” в ABB.Системата OPTIMAX®, елемент от продуктовата гама за енергийно управление на ABB – ABB Ability™, е внедрена в техническия център на завода в Люденшайд. OPTIMAX® осигурява постоянно наблюдение върху консумацията на енергия. Добавената стойност на тази технология се изразява и във възможността по всяко време да се извършва контрол върху количеството използвана енергия, редуциране и рационализиране на потреблението и др.


ABB е интегрирала и други дигиталносвързани решения в производствената си база в немския град. Едно от тях е системата за съхранение на енергията на батерии (BESS), която е с 200 kW изходна мощност и капацитет от 275 kWh. От ABB посочват, че станциите, намиращи се на територията на магазините, на които могат да се заредят електрически автомобили, също благоприятстват екологичното равновесие в района. Умни комплектни разпределителни устройства (КРУ) пък се грижат за разделението на електрическата енергия.


Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал:АББ България, ABB

Още от Енергетика (ВЕИ)