Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Най-високата сграда в Европа, построена с изцяло дървена конструкция, е енергийно независима с оборудване на Viessmann

17.12.2019 г.


Kampa е добре позната марка в изграждането на сглобяеми дървени къщи, а напоследък и в устойчивото жилищно, търговско и промишлено строителство. Сред най-новите инвестиции на компанията е в собствен център за иновации К8, изграден в района на Ален-Валдхаузен, Швабия, Германия. „Освен че сградата е в голяма степен енергийно независима, за което помага оборудване на Viessmann, за решенията на немския производител е обособен и специален шоурум“, съобщиха за Инженер.bg от Висман – българското дъщерно дружество на Viessmann Group.К8 – иновационен хъб за устойчиво строителство


Новият център за иновации в сградното строителство на Kampa представлява изложбено пространство с атрактивен дизайн, в което международната компания посреща своите клиенти. „В K8, който е и седалище на фирмата, можете да се докоснете до философията на Kampa отблизо. Това е хъб за иновационна работа, обмен на знания и опит. Тук енергийните експерти работят по проекти за създаване на устойчиви и енергийно-ефективни сгради за жилищни, търговски и промишлени цели“, разказаха от Висман.


Използваемата площ на сградата е над 3000 m², а височината – 22 m, което на пръв поглед не изглежда много Според строителните разпоредби в Германия 7-те етажа достигат точно „под ръба“ на сградите, определяни като високи. „Впечатляващото тук обаче е, че цялата конструкция е дървена. Дори стълбищната клетка и асансьорната шахта са изработени от дърво. Можем да твърдим, че К8 е най-високата сграда в Европа, построена с изцяло дървена конструкция“, посочиха още от българското дружество.Енергийно независима сграда с помощта на Viessmann


Проектът за К8 се основава на концепцията за „ефективна къща 40“. Това означава, че само 40% от необходимата за сградата енергия се изисква от външни източници. По този начин тя става до голяма степен независима от обществените инфраструктурни мрежи.


За захранване на сградата с отопление и битова гореща вода са инсталирани резервоар за лед с обем 685 m³, три термопомпи Vitocal 300-G с обща мощност 119 kWh на Viessmann, слънчеви въздушни абсорбатори и фотоволтаична система. „Термопомпите използват енергията, съхранявана в резервоара за лед. Соларните въздушни абсорбатори извличат топлината от преминаващия въздух и също я насочват към термопомпите. Те, от своя страна, могат да се експлоатират практически безплатно с добитото от фотоволтаиците електричество“, разясниха от Висман.„Фактът, че бранд като Kampa се доверява на Viessmann и посвещава изложбена част на това оборудване в своя иновационен център, е показателен. Компанията е с над 100-годишна история в изграждането на дървени къщи, а съвременният ѝ фокус е в проектирането на сгради, които произвеждат голяма част от необходимата им енергия“, коментираха в заключение от българската фирма на Viessmann.


Повече информация за Висман ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ВисманViessmann, Kampa

Още от Енергетика (ВЕИ)