Внедрявания

Филкаб Солар: Фотоволтаична централа във Войводиново осигурява рентабилен алтернативен източник на енергия

14.02.2019 г.

In MacedonianФилкаб Солар е българска компания, част от групата Филкаб, която повече от 15 години бележи успешно присъствие в областта на доставките и комплексните услуги в областта на енергетиката. „Дейността на Филкаб Солар е ориентирана към цялостни решения, свързани с възобновяемите енергийни източници. Ние проектираме, доставяме необходимите компоненти и изграждаме различни системи и съоръжения. Пример за успешно реализиран проект е фотоволтаичната електроцентрала в с. Войводиново, област Пловдив“, информираха за Инженер.bg от фирма Филкаб Солар.

 


Фотоволтаичните централи са сред възможностите за повишаване на енергийна ефективност и постигане на енергийна независимост. Произведената по този начин електрическа енергия не замърсява околната среда нито шумово, нито с вредни емисии. Те работят автоматично, без необходимост от обслужващ персонал и със сравнително малки разходи по техническата поддръжка.

 


Централата във Войводиново е разположена върху покрива на офис сграда и е предназначена за собствено потребление. Тя е изградена от 42 броя поликристални соларни панели Q.PRO BFR-G4 265 Wp на южнокорейската компания Hanwha Q CELLS Co. Модулите се предлагат с 12-годишна продуктова гаранция и 25 години гаранция за производителност.

 

„За монтажа на модулите е използвана конструкция на немската компания Schletter. Конструкцията е изцяло от алуминий и неръждаема стомана, а гумените уплътнения са от устойчива на метеорологични условия EPDM гума, която гарантира водонепроницаеми съединения през целия експлоатационен срок на централата“, поясниха от Филкаб Солар. За да се гарантира правилният избор на всички елементи от закрепващата конструкция е изготвен детайлен структурен анализ, базиран на нормативните натоварвания от сняг и вятър за конкретното местоположение на обекта, конструктивните особености на покрива – височина, размери и наклон на покрива, както и техническите характеристики на термопанелите. По този начин се обезпечава както 10-годишната гаранция на конструкцията, така и дългият ѝ експлоатационен живот след изтичане на гаранционния срок. В допълнение са използвани елементи, осигуряващи еквипотенциална връзка между носещите конзоли, които спомагат и за правилното стринговане на модулите.


 

Преобразуването на фотоволтаичната енергия в променливотокова се осъществява от соларен инвертор SMA Sunny Tripower 10000TL-20 на немската компания SMA Solar Technology. С цел максимална защита на инвертора от пренапрежение по DC частта са използвани катодни отводители Schneider Electric PRD-DC40r – по една аресторна защита на всеки MPP тракер.


Технически параметри на проекта:

  •  - Инсталирана мощност: 11.13 kWp;

  •  - Фотоволтаични панели: Hanwha Q CELLS Q.PRO BFR-G4 265 Wp;

  •  - Соларен инвертор: SMA Sunny Tripower 10000TL-20;

  •  - Носеща конструкция: Schletter SingleFix-HU, Schletter Rapid2+;

  •  - Мониторинг: SMA Sunny Portal;

 

Повече информация за Филкаб Солар ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Филкаб Солар

Още от Енергетика (ВЕИ)