Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Филкаб Солар внедри високоефективни PERC модули при изграждане на фотоволтаична инсталация във ферма

28.08.2017 г.

In Serbian.

 


Филкаб Солар, доказана българска инженерингова компания в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), изгради фотоволтаична централа за собствена консумация в животновъдна ферма в с. Устина, община Родопи. Съоръжението е покривна система с мощност 163.90 kWp, базирана на поликристални фотоволтаични модули и оборудвана със система за динамично управление. „Използвахме модули, произведени по PERC технология. Това е последната тенденция в областта, позволява ща повишаване на ефективността на фотоволтаичната клетка, което автоматично води до намаляване на разходите”, коментираха за Инженер.bg от компанията.


Фермата се намира в близост до Пловдив и е първата в България, която отглежда кози от южноафриканската порода Боер. Нейните собствени нужди от електричество вече се обезпечават от модерна фотоволтаична покривна система, изградена от 596 броя поликристални модула, всеки с мощност 275 Wp, произведени от Hanwha Q CELLS. Изпълнител на проекта е българската фирма Филкаб Солар, част от групата Филкаб АД, която притежава богат опит при изграждане на всякакви по вид фотоволтаични инсталации.

 

 

„Електроцентралата на фермата в Юстина разполага със система за динамично управление на генерираната мощност, която не връща енергия към електроразпределителната мрежа. Ето защо потреблението се съобразява с производството на енергия, като например най-големите консуматори се включват през деня. За преобразуването на добитата електроенергия се грижат шест мрежови соларни инвертори”, поясниха от компанията.


За изграждане на фотоволтаичната система са инсталирани модули, произведени по нашумялата в последните години PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) технология. При нея структурата на стандартната фотоволтаична клетка е променена, за да се повиши ефективността ѝ. Целта на тази технология е да се усвоява по-голяма част от слънчевата светлина. Това е постигнато чрез допълнителен диелектричен пасивиращ слой в задната част на клетката. С лазери или химикали в пасивиращия слой се пробиват малки отвори. „Тези две основни разлики с досега използваните соларни клетки водят до значителни подобрения в усвояването на светлината и в намаляването на вътрешното отразяване на слънчевия лъч. При конвенционалните фотоволтаици светлината понякога просто преминава, без да се усвои. С технологията PERC лъчите се отразяват в допълнителния пасивиращ слой и се връщат в соларната клетка за повторно абсорбиране”, поясниха специалистите от инженеринговия екип.


Експертите от Филкаб Солар коментираха, че това всъщност не е нова технология. „Първите разработки по нея са правени още в началото на 80-те години на миналия век, но технологията набира популярност едва сега. През последните три десетилетия производителите и учените съсредоточават вниманието си в усъвършенстване на предната страна на фотоволтаичните клетки – например за разработване на по-добри контактни пасти, за оптимизиране на антирефлекторното покритие и т.н.“, допълниха от Филкаб Солар.


В крайна сметка соларните панели, произведени по PERC технологията, са с по-висока ефективност, което ги прави предпочитани в сравнение с други панели. „Прилагането на подобна фотоволтаична система в животновъдната ферма в Юстина прави предприятието по-малко зависимо от конвенционалните източници на енергия, като същевременно по-ефективните клетки намаляват допълнително срока за възвръщане на инвестицията”, заявиха в заключение от Филкаб Солар.


Информация за Филкаб АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Филкаб Солар

Още от Енергетика (ВЕИ)