Внедрявания

Технологии на ABB в град Давос проправят пътя на екологичната мобилност чрез иновации в електромобилите

06.02.2018 г.


ABB е компания-пионер в областта на технологиите за електрификация, роботика и задвижващи механизми, индустриална автоматизация и електроснабдителни мрежи, която обслужва потребители в най-разнообразни сфери по целия свят. „Чрез непрекъснати иновации, на базата на своята над 130-годишна история, днес ABB пише бъдещето на индустриалната цифровизация и Четвъртата индустриална революция. Като главен партньор на Формула Е, автомобилен шампионат за болиди с изцяло електрическо задвижване под егидата на ФИА, ABB задава границите на електрическата мобилност, за да допринесе за едно устойчиво бъдеще“, коментираха за Инженер.bg от АББ България.Цифровите технологии, интелигентните решения и устройствата, свързани с облачни услуги, играят ключова роля за осъществяването на екологичен транспорт. Това практически се изразява чрез ефективен мониторинг и експлоатация на зарядни станции и други системи за електрическа мобилност. Посредством ABB Ability, която представлява комплексна дигитална среда, свързваща оборудване, различни обекти, облачни изчислителни технологии и други решения, ABB е световен лидер в индустриалния интернет, с огромна инсталирана база от свързано оборудване, богат и задълбочен опит в областта на транспорта и други промишлени сектори и с дълга история в използването на цифрови процеси при решаване на инженерни предизвикателства.


В Давос, домакин на годишната среща на Световния икономически форум (WEF), бързото зареждане на електрическите превозни средства се превърна в неразделна част от транспортната екосистема. За тазгодишния Световен икономически форум, който се проведе от 23 до 26 януари, общината на Давос и ABB се обединиха в дългосрочно партньорство за предоставяне на електрическа инфраструктура за обществен и личен транспорт.


Жителите на Давос и гостите на СИФ ще могат да използват автобуса TOSA, разработен от ABB в Швейцария. Той може да презареди батериите си само за 20 секунди, докато пътниците се качват или слизат. В Давос автобусът ще се движи по натоварената линия 1 от туристическия център до болницата. За пръв път технологията TOSA се използва в район на Алпите. Идеята е системата да бъде тествана при екстремни зимни условия, като за ABB и нейните партньори това означава да получат ценна информация от този пилотен проект.Освен това, електрическите автомобили, превозващи участниците във форума из околностите на Давос, ще могат да зареждат батериите си в осем нови станции за бързо зареждане на ABB.


Електрическия автобус TOSA и бързозарядните станции са ярка демонстрация на най-съвременните екологични транспортни технологии, които ще намират все по-широко разпространение в целия свят. Електрическата мобилност се превръща в движещата сила за постигане на енергийна ефективност на автомобили, автобуси, влакове, кораби и лифтове с малко въздействие върху околната среда.


„Преминаването към електрически автомобили вече не е въпрос дали ще се случи, а на това кога и колко бързо ще стане това“, коментира изпълнителният директор на ABB Улрих Шпийсхофер. „Електромобилите стават все по-привлекателни за потребителите. Освен че са екологични, те стават все по-евтини за закупуване и поддръжка“, добави той.


ABB е технологичен лидер при производството на продукти и системи за бързо зареждане, които влияят върху транспорта в екологично направление. Ефективният екологичен транспорт ще играе решаваща роля в борбата срещу изменението на климата, тъй като електрическата мобилност започва да заменя превозните средства, задвижвани с изкопаеми горива, които изхвърлят парникови газове, допринасящи за глобалното затопляне.


Бързозарядни станции на срещата на Световния икономически форум


Компанията ABB е изградила повече от 6000 станции в над 50 държави. В Давос световните лидери ще могат да видят в действие новите осем зарядни станции на ABB Terra 53. „Това е най-продаваният тип зарядна станция 50 kW DC в Европа и Северна Америка, която поддържа стандартите за зареждане CCS, CHAdeMO и заедно с това стандартите за 22 kW AC“, поясниха от АББ България.Електрическият автобус TOSA, за който вече ви разказахме, получи престижната награда Watt d'Or 2018 в категорията за енергийна ефективност от Швейцарската федерална служба по енергетика. Технологията TOSA е разработена съвместно от ABB Швейцария в партньорство с Transport Publics Genevois (TPG), Office de Promotion of Industries et des Technologies (OPI), Services Industriels de Genève (SIG) и производителя на автобуси Carrosserie HESS.


Същата технология TOSA, която се използва в Давос, вече е внедрена в автобусите по линия 23 в Женева, които обслужват летището. Автобусите използват контактни проводници в горната част на превозното средство, чрез които могат на определени спирки от маршрута си да заредят батериите само за 20 секунди, докато пътниците слизат и се качват. Тази екологична система в Женева би могла да намали емисиите на въглероден диоксид с до 1000 тона годишно.


Екологични решения в автомобили, жп транспорта, танкери и кораби


Но екологичните транспортни решения на ABB не се ограничават само до автомобилите и автобусите. ABB доставя енергийно ефективни технологии и за железопътния транспорт, като тягови трансформатори и конвертори, които се произвеждат предимно в Швейцария. Пример в това направление е влакът Rheetian Railway, който се движи между Ландкварт и Давос.


В света на автомобилните състезания, чрез неотдавна обявеното партньорство с организацията за състезания с електромобили Формула Е, ABB ще се включи с усъвършенстване на дизайна и функционалността на електрическите превозни средства и тяхната инфраструктура, както и с асоциирани дигитални платформи.ABB инвестира и в технологии за електрическа мобилност в океански танкери, товарни и пътнически кораби. Там пропулсивните системи Azipod на ABB задвижват съдове с управляеми високоефективни витла, които правят корабите значително по-маневрени и могат да намалят необходимостта от изкопаеми горива на борда с 40% или повече.


„ABB извежда електрическата мобилност до нови висоти в областта на кабинковите лифтове. Двигателите на ABB задвижват най-стръмната фуникулярна железница в света, която беше открита в швейцарското алпийско село Щос през декември 2017 г. Те осигуряват обща мощност от 2.3 MW и позволяват на въжената железопътна система да транспортира до 1500 души на час във всяка посока по маршрут от 1.7 километра“, заявиха от АББ България. „Компанията предостави също така модерни двигатели и задвижвания за новооткритата гондолна лифтова система, която поставя три рекорда в технологично отношение и превозва 580 пътници на час до най-високия връх на Германия – Цугшпитце“, заявиха в заключение от българския офис на компанията.


Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Още от Енергетика (ВЕИ)