Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

ABB трансформира футболни стадиони по света в интелигентни и енергийно ефективни съоръжения

10.09.2019 г.


Какъв би бил светът без футбол? Най-вероятно доста скучен, еднообразен и лишен от онези вълнуващи моменти и неповторими емоции! За щастие обаче, няма и нужда да разбираме, защото вече имаме възможност не само да се наслаждаваме на любимия спорт, а интелигентните сградни технологии и иновативни решения за електроснабдяване и електрообзавеждане допринасят за едно още по-приятно и трепетно преживяване, превръщайки стадионите в свързвани и енергийно ефективни спортни съоръжения от бъдещето. Поради тази причина сега не малка част от едни от най-известните арени по света са с нов облик, а заслуга за това има глобалният лидер в дигиталните технологии ABB.


 

Съвременна система за управление на интелигентни сгради i-bus KNX на ABB на стадион Лужники, Русия

 

Миналата година близо половината свят не пропусна мига, в който изгряващата звезда Килиан Мбапе осигури на Франция втора световна купа, надделявайки срещу Хърватия с категоричните 4:2. „Феновете на стадион Лужники в Москва, Русия, както и тези пред малкия екран станаха свидетели на финалната битка, благодарение на оптималното осветление, контролирано от системата за управление на интелигентни сгради i-bus KNX на ABB“, информираха за Инженер.bg от АББ България.

 

Историческият стадион, който бе домакин на летните олимпийски игри през 1980 г. и шампионска лига през 2008 г., е един от многото, които разчитат на ABB да озарят техните събития по енергийно ефективен начин.

 

„Арените за събития привличат много големи тълпи от хора. Затова и не малка част от стадионите вече предприемат по-устойчив начин на работа, в т.ч. ефективно оползотворяване на енергията и използване на възобновяеми енергийни източници. А с интелигентните продукти и цялостни решения на ABB за електроснабдяване, електрообзавеждане и контрол съоръжения като Лужники стават по-надеждни и енергийно ефективни“, посочиха от българския офис на ABB.

 

ABB извършва доставката на системата i-bus KNX за Лужники като част от реновирането на стадиона за Световното първенство по футбол през 2018 г. „При управлението на осветлението на спортното съоръжение системата на ABB използва енергоспестяващи алгоритми, които вземат под внимание времето през деня, естественото осветление и цялостното натоварване на електроснабдителната мрежа. В резултат е постигната значителна икономия на енергия и е проправен път към едно по-благоприятно за околната среда, зелено бъдеще“, коментираха от АББ България.

 


Система за съхранение и управление на енергия на ABB, интегрирана на Скагерак Арена в Норвегия

 

В Норвегия стадионът Скагерак Арена на футболния клуб Од в град Шиен е с покрив от над 5 700 m2, изцяло покрит със соларни модули с инсталирана мощност от 800 kWp. „Системата за съхранение и тази за управление на енергия, осигурени от ABB, служат за оптимално използване на възобновяемата енергия, дори и в по-мрачни дни“, заявиха от фирмата.


„Фотоволтаичната система не само захранва прожекторите на терена, но също така снабдява с електроенергия целия квартал. И още, технологията на ABB е в напълно съзвучие с целта на Од да бъде най-зеленият футболен клуб в Европа“, поясниха още от АББ.


 

Тисот Арена в Швейцария е опасана с енергоспестяващи решения на ABB

 

Решения на ABB са инсталирани още и в Тисот Арена, най-големият закрит стадион в света със соларна система, построен в град Бил, Швейцария. „Грандиозният спортен комплекс е покрит със соларни панели, простиращи се на площ от около 16 500 m2, което се равнява на размера на две футболни игрища.

 

Годишното производство на енергия от съоръжението е еквивалентно на потреблението на приблизително 500 швейцарски домакинства“, разказаха от АББ България.


 

Технология за управление на енергията на ABB намалява енергийните разходи в спортен комплекс Екана, Индия

 

Технология за управление на енергията на ABB, която включва модулни разпределителни табла и уредби, помага на международния стадион за крикет и спортен комплекс Екана в Индия да провежда интернационални срещи след пауза от две десетилетия. Крикетът, който се радва на огромен интерес в Южна Азия, е спорт, който разчита на прецизна техника, в т.ч. стратегически позиционирани сензори, полеви камери и гигантски екрани около терена в помощ на съдийските решения. „Технологията за управление на енергията на ABB позволява на операторите да поддържат непрекъснато и надеждно захранване, гарантирайки по-нисък разход на енергия по време на игрите“, подчертаха от компанията.

 


Дженерали Арена – първият интелигентен и устойчив футболен стадион в Австрия с дигиталните продукти на ABB

 

ABB участва в изграждането на интелигентен стадион за ФК Аустрия във Виена. „Дженерали Арена е пример за модерно, свързано, безопасно и енергийно ефективно спортно съоръжение. ABB достави различни дигитални решения, включително системата KNX, която позволява всички компоненти на осветлението, затъмняването, отоплението, климатизацията и вентилацията в стадиона да бъдат свързани в мрежа, осигурявайки максимални икономии на енергия“, обясниха от АББ.

 

„За допълнителна мощност в електрическата система ABB предостави още два сухи трансформатора, които отговарят на най-строгите стандарти за енергийна ефективност на Европейския съюз. Вместо масло трансформаторите използват технология, разработена от ABB за засилено охлаждане“, уточниха още от фирмата. „Така интелигентите решения на ABB помогнаха на Дженерали Арена да се превърне в първото устойчиво и енергийно ефективно съоръжение в Австрия“, заявиха в заключение от АББ.

 

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: АББ България, ABB, Ekana Cricket Stadium

Още от Енергетика (ВЕИ)