Внедрявания

HTI България: С решения на Logstor са постигнати минимални топлинни загуби при реконструкцията на ТЕЦ Datteln 4, Германия

23.08.2019 г.


В днешния материал обръщаме внимание на едни изключително специфични инфраструктурни съоръжения – а именно изолираните топлопроводи на немската компания Logstor. „ТЕЦ Datteln 4 е една от десетте най-големи топлоелектроцентрали в Германия. След реконструкцията ѝ през 2017 г. тя доставя централно отопление на повече от 100 000 домакинства в Рурска област. За изпълнението на мащабния проект е използван тръбопровода Opti pipe, а заваръчните шевове са изпълнени с PlateJoint – електрически заваряема връзка, която е подсилена и заварена за тръбната обвивка и формованите части“, съобщиха за Инженер.bg от HTI България, партньор на Logstor у нас.Комбинираната централа Datteln 4 е с мощност 380 MW(th). За да се захранят предвидените квартали с топлинна енергия, е необходимо изграждането на нов тръбопровод с приблизителна дължина от 13 km, 11 km от които трябва да се положат подземно в пластмасова обсадна тръба с външен диаметър 1000 mm. За да се инсталира Opti pipe на Logstor е необходимо да се извършат близо 1500 заварки на строителната площадка“, посочиха от българското дружество, част от международния логистичен лидер HTI Group.


Как се произвеждат тръбите Opti pipe?


За да постигнат високоефектвина изолация за топлопроводите си, от Logstor използват специална технология. Тръбопроводът се поставя в затворена форма за леене. Празното пространство се запълва с твърда пяна едновременно от шест смесителни глави. По този начин се постига хомогенност на изолационния материал по цялата дължина на тръбата, а неговите свойства се подобряват в сравнение с конвенционалните технологии.


„След като се отстрани формата за леене, може да се направи визуален контрол върху всеки милиметър от тръбопровода. Тази процедура не изисква разстояние между обслужващата тръба и обсадната, което означава, че не могат да се образуват топлинни мостове. А специфичната топлопроводимост, която се постига, е λ = 0.025 W/mK“, заявиха от HTI България.


Веднъж изолирана по този начин, тръбата преминава през екструдер с лентов колан и получава своята HDPE обвивка.


Технологията на Logstor позволява да се регулира дебелината на изолацията според нуждите на конкретния случай, като същевременно се намаляват топлинните загуби с до 6% в сравнение с конвенционалните изолации.


Какво представляват заварките PlateJoint?


PlateJoints са електрически заварени муфи, които са монтират към обсадните тръби и фитингите чрез компютърно контролиран процес на заваряване. „Този тип свързване има две ключови предимства. Първо, не само се спестява време от почистването на връзките, но се подобрява и качеството на самото свързване. Второ, те могат да бъдат монтирани, дори ако отделните сегменти са директно заварени един за друг“, посочиха от българското дружество.


За да се направят тези заварки е използван Logstor Weldmaster – заваръчно устройство от последно поколение, което използва PDA, GPS, GPRS и 2D баркод технологии. По този начин се избягва риска от човешка грешка, а настройките могат да се направят много по-бързо в сравнение с конвенционалните заваръчни техники.


„Ако в процеса на заваряване се случи нещо непредвидено – например, повреда на кабела, прекъсване на електрозахранването или късо съединение, то монтажникът веднага се информира за случилото се. А устройството ще се рестартира едва след като проблемът е отстранен“, обясниха от HTI България. След като процесът на заварка е в ход, то операторът има пълен контрол върху него и може да подготви следващата точка за заваряване, като по този начин се пести значително от времето за изпълнение.


Уникална и изключително важна е свързаността на Logstor Weldmaster. Благодарение на вградения GPS приемник могат да се изтеглят подробни данни за всяка заварка на отделелн сървър, а местоположението ѝ да бъде видимо и в Google Maps.Какви са постигнатите резултати?


„Високоефективна изолация и иновативни технологии при свързването са използвани за тръбопроводите в един от големите инфраструктурни проекти в Германия – ТЕЦ Datteln 4. Благодарение на решенията на Logstor са постигнати минимални топлинни загуби по дължината на топлопровода, икономична употреба на ресурсите и максимална оперативна сигурност за крайния клиент“, коментираха в заключение от компанията-партньор на Logstor.


Повече информация за Ейч Ти Ай България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: HTI България, Logstor

Още от Енергетика (ВЕИ)