Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Георги К. Първанов от CTeam с коментар пред Инженер.bg за квалифицираните инженерни кадри на възраст над 55 г.

13.10.2017 г.

Българската компания CTeam предлага разнообразие от решения в областта на управлението и развитието на човешките ресурси, базирайки своята дейност на едни от най-добрите международни практики и познаване на местния пазар. Винаги с визия за непрекъснато разширяване на услугите, които предлага,  дружеството работи върху свой нов проект – агенция за подбор на персонал на възраст над 55 г. За зараждането на тази идея, както и за предизвикателствата пред нейната реализация четете в специалното интервю пред Инженер.bg на г-н Георги К. Първанов, управител на CTeam.

 

Георги К. Първанов, управител на CTeam, пред Инженер.bg

 


Здравейте, г-н Първанов! Ще споделите ли с нашите читатели как се зароди идеята за вашия най-нов проект?

 

Ще ви дам един интересен пример. Получихме в CTeam кандидатурата на 59-годишен топ специалист с огромно желание за работа, в перфектно физическо здраве и редовно участващ в маратонни надбягвания. За съжаление все още хората от тази възрастова категория много трудно успяват да намерят реализация както за средни, така и за високи инженерни позиции. В България имаме голяма аудитория от доказани специалисти в областта на енергетиката и машиностроенето, конструктори и други на над 55 годишна възраст. Затова решихме да положим големи усилия и да предприемем целенасочени опити да помогнем на тези квалифицирани кадри, като създадем специална агенция за подбор. 

 

От професионалния си опит мога да кажа, че към момента в България има около 2.5 - 2.8 млн. българи в  предпенсионна възраст, от които около 10 - 15% са много в добра работоспособност и имат желание да продължават да се развиват професионално. Това е един огромен ресурс от може би между 250 и 500 хиляди човека на пазара, които обаче срещат редица препятствия по пътя на професионалната си реализация. Поради тази причина кадрите от тази категория изискват отделен проект, който целенасочено ще се занимава не само с намирането на работа и осигуряването на помощ при подготвянето на документи за кандидатстване за работа, но и с тяхното обучение и подобряване на дигиталните им умения.

 


Какви ще са предизвикателствата пред реализацията на подобна агенция за подбор?

 

Сред кадрите с над 55-годишна възраст има изключителни специалисти, притежаващи много години стаж, които представляват един огромен резерв на трудовия пазар у нас. Те обаче изискват традиционни подходи на работа при търсенето на нова реализация – например офис, който да посещават, както и публикуване на актуални обяви във вестниците. Друг важен фактор, който не трябва да пренебрегваме, се състои в това самите работодатели да осъзнаят колко ценни са тези кадри със своя дългогодишен опит и натрупана квалификация. Засега запитванията от страна на фирми, които конкретно търсят кадри на възраст над 55 г. и такива в предпенсионна възраст, не са много.

 

Какво показва международната практика по отношение на възрастните специалисти?

 

В големите икономически сили като САЩ и Русия например, ключови позиции на председатели, изпълнителни директори, както и тясноспециализирани експерти в даден област се заемат основно от кадри над 55-годишна възраст. Друг пример са държави като Швейцария и Холандия, в които има създадени организации за топ специалисти и технолози, на които по заявка на работодателите се търси реализация на консултантска база. Това включва позиции не само на пълна заетост, но също и почасова работа или пък участие в даден проект. По този начин натрупаните знания и ноу-хау на този толкова ценен резерв от кадри успяват да бъдат предадени на следващото поколение специалисти. 

 

Повече информация за СиТийм ЕООД и услугите, които предлага у нас, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 Източник на снимковия материал: Инженер.bg, pixabay.com

Още от Енергетика (ВЕИ)