Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Джанфранко Брусапорчи от КуатроДжи: „Системите на Termogamma носят годишни финансови ползи от над 100 000 евро“

22.12.2017 г.


КуатроДжи ЕООД е утвърдена компания, оперираща в областта на енергийните системи и решения. Дружеството е част от структурата на международната група Termogamma Energy Solutions. За да разберем повече за фирмата, нейната дейност, решенията, които предлага на българския пазар, тяхното приложение и високата им енергийна ефективност, както и върху какво възнамерява да акцентира през 2018 г., екипът на Инженер.bg разговаря с г-н Джанфранко Брусапорчи, управител на компанията у нас.

 

Г-н Брусапорчи, бихте ли представили по-подробно дейността, която КуатроДжи развива на българския пазар?


Фирмата представлява в България водещи италиански производители на енергийни технологии, сред които Termogamma, Caldaie Ravasio, Frigorbox, Eurosystem, MITA, и Ferretto Group. Дейностите, които КуатроДжи развива, включват проектиране, изграждане и поддръжка на когенерационни централи, както и на други високоефективни системи за отопление и охлаждане на предприятия, средни и големи обществени и жилищни сгради, консултиране за енергийна ефективност, обучение и развитие в партньорства по европейски проекти, и др.

 

А има ли звено от дейността ви, към което бихте искали да съсредоточите по-големи усилия през 2018 г.?


Да, през идната година смятаме да наблегнем повече на системите за пестене на енергия в хотелските и големите офис сгради, болниците, както и в производствените предприятия.

 

Разкажете ни по какъв начин и колко енергия би могло да се спести чрез тях?


Решенията за хотелски, административни сгради и болници, които КуатроДжи препоръчва, осигуряват отопление и климатизация на целия обект от природен газ, без консумация на електричество. Постигнатите финансови икономии и срок на възвръщаемост на инвестицията в такава система зависят от конкретните цени, при които крайният потребител закупува електроенергия и природен газ.


В Италия този срок е средно около три години с включена пълна поддръжка на системата, а за България е средно около 4 години. Трябва да се отчете дългия полезен живот на тези системи, който зависи от часовете на експлоатация и други фактори, но е средно около 13 – 14 години, като може да бъде удължен.


Това означава, че крайният потребител може да се радва на доста дълъг период на финансови икономии, които далеч надвишават вложената сума. Самата инвестиция също така е подходяща за финансиране чрез договори с ЕСКО компании, лизингови схеми или кредити за енергийна ефективност с преференциални условия от големи и утвърдени финансови институции в страната.

 

Струва ли си този допълнителен ангажимент по отношение на риска?


Както множеството чуждестранни компании, така и българските се стремят към все по-голямо оптимизиране на енергийните си разходи. Все още обаче много от големите потребители на енергия предпочитат да спестят от цената на оборудването, вместо от разходите за консумираната енергия. Все повече обаче на енергийната ефективност се гледа в дългосрочен план, така както гледаме на развитието на бизнеса си, тъй като управлението на консумираната енергия, респективно на разходите за енергия, подобрява съществено конкурентоспособността на всеки бизнес, а резултатите стават осезаеми още в първите месеци след внедряването на технологията.


Бихте ли посочили нагледни примери за това с клиенти на компанията?


Да, разбира се. Показателно е, че много от клиентите ни инсталират втора или дори трета система. Причината е, че благодарение на спестените средства от енергия те са успели да разширят дейността си и имат нужда от допълнителни мощности. Предлагаме възможност да го чуете лично то тях, тъй като наскоро стартирахме кампания за споделяне на опита на наши клиенти от различни сектори – както за технологията, така и за работата им с групата на Termogamma, от която е част и КуатроДжи. Част от интервютата вече са достъпни на youtube канала Termogamma Energy Solutions, както и на сайта на групата www.termogamma.net.


 

Споменахте и системи за пестене на енергия в производствата? Каква е разликата между тях и решенията за хотелски и административни сгради?


При производствените и преработващите предприятия нашите интегрирани енергийни системи осигуряват различни възможности за „фина настройка” на производството на енергия, съобразено с видовете и количествата енергия, които са необходими за осъществяване на процесите в конкретното предприятие.


За България са особено подходящи индустриалните охладителни системи за специфични производства, в които има нужда от охлаждане през цялата година. Такива са например заводите за пластмаса или лекарства, печатниците, но и други приложения, в които производственото оборудване трябва да се охлажда или да се поддържа постоянна температура на помещенията. Подходящо приложение за технологията са също и изчислителните центрове.


Компактната система може да се монтира на открито или на закрито, концентрира голяма охладителна мощност – от 400 kW до 1200 kW, и е изключително енергийно ефективна. Тя работи без да консумира почти никаква енергия през голяма част от годината, благодарение на специално разработения интелигентен режим. Чрез него системата оползотворява температурата на околната среда през студените месеци, които за климата на България са между 5 и 7 месеца, или от октомври до април. В този период се постига средносезонна норма на ефективност 24, докато при традиционните чилъри тази норма е 5.5. Дори и в топлите месеци системата работи с ефективност, много по-висока от тази на традиционните системи.Какво бихте препоръчали на потенциалните си клиенти, които обмислят подобна инвестиция и не знаят на каква енергийна система да се спрат?


Както вече казах, това е инвестиция с бърза възвръщаемост и колкото по-големи са разходите им за енергия, толкова по-скоро трябва да направят тази крачка. Целево е, когато не гледат краткосрочно на нея, доверявайки се на най-евтината система, тъй като бизнесът им ще продължи да съществува и да консумира енергия и след 10 - 15 години, а това е период, в който биха могли да се радват на огромни финансови ползи от една високоефективна енергийна система. Сред нашите клиенти имаме случаи на постигнати годишни финансови ползи в порядъка на над 100 000 евро за години наред. Едва ли има много инвестиционни възможности, които могат да се похвалят с такава доходност.


Информация за КуатроДжи ЕООД – марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: КуатроДжи

Още от Енергетика (ВЕИ)