Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

КуатроДжи с коментар пред Инженер.bg за успешно внедрена система за когенерация Termogamma в хотелиерската индустрия

01.11.2017 г.КуатроДжи е доказана компания, оперираща в сферата на енергийните решения и автоматизацията, част от италианската група Термогама (Termogamma) и Термогама Енерджи Сълюшънс (Termogamma Energy Solutions). Разработването и инсталирането на система за когенерация в италианския хотел Devero е поредният успешно реализиран проект на групата, съобщиха за Инженер.bg от българския екип. Мауро Де Нарди, един от директорите на хотел Devero и съосновател на строителната фирма Devero Costruzioni, споделя своите впечатления от работата си с Термогама в специално интервю пред КуатроДжи.

 

„Като специалист в областта на строителството мога да кажа, че това е сектор, в който енергията играе съществена роля. С появата на енергийните класове и непрекъснатото обновяване на технологиите, енергийната ефективност се превърна в един от ключовите елементи, с които се отличават нашите обекти”, заяви г-н Де Нарди.

 


Годишното потребление на електроенергия в хотел Devero възлиза на около 1.5 милиона kW. Потреблението е толкова високо заради обширните общи пространства и големия брой стаи, спа центъра, ресторантите с индукционни плотове в кухните, и различните предлагани удобства. Поради тази причина преди четири години дружеството започва да разглежда различни варианти, свързани с подобряването на енергийната ефективност на хотела.

 

Една от технологиите, които екипът анализира първоначално, е фотоволтаици, но подробните изчисления показват, че такова решение не би било достатъчно изгодно с оглед на необходимото количество енергия за нуждите на хотела.

 


Компанията се спира на технологията когенерация, като от Термогама проектират и изграждат система специално за хотел Devero. „Това бе необходима стъпка, тъй като системите за комбинирано производство на енергия трябва да бъдат адаптирани, така че да отговарят на точните енергийни нужди на съоръжението – нито киловат повече, нито киловат по-малко. Благодарение на опита на Термогама и на нашите техници, успяхме да реализираме оптималното за нас решение”, сподели директорът.

 

Термогама предлага лесен монтаж и професионална поддръжка

 

Един от потенциалните проблеми при внедряването на техническото решение се състои в това, че системата трябва да работи в близост до конферентната зала и зоните за почивка и релакс, което би могло да окаже негативно влияние върху комфорта на гостите на хотела. Благодарение на експертния опит на Термогама този проблем е лесно отстранен – специалистите инсталират системата в шумоизолиран корпус, като по този начин нивата на шума са намалени до минимум.

 


„Монтажът на самото оборудване премина много бързо и лесно. Всички подготвителни работи за свързване на системата със съществуващите инсталации на хотела бяха направени преди доставянето ѝ. Самата система бе транспортирана готова за монтаж до мястото, предвидено в проекта”, коментира г-н Де Нарди. „Поддръжката е изключително важен аспект от този тип технология, а от Термогама доказаха, че може да се разчита на екипа им от професионалисти”, добави още той.

 

Хотел Devero постига значителни резултати по отношение на енергийната си ефективност още по време на първата година след въвеждането в експлоатация на оборудването за когенерация. Това е и основанието на дружеството да започне отново съвместна работа с Термогама по друга инсталация за комбинирано производство на енергия за нуждите на жилищен комплекс, която вече се тества в завода на Термогама.

 


Повече информация за КуатроДжи ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: КуатроДжи

Още от Енергетика (ВЕИ)