Новини

БИГ процес контрол: Термодвойки с метален защитен корпус и мантелна вложка 10-TMM от Günther

21.01.2020 г.


В основата на измерването на температура с термодвойки стои ефектът на Томас Йохан Зеебек, който през далечната 1821 г. установява, че при нагряване на мястото на съединение на два различни материала, се генерира напрежение. „Марката Günther е символ за съвременни и надеждни решения за измерване на температура. Богатото портфолио на компанията включва термодвойки с метален защитен корпус и сензорен елемент в минерална изолация от серията 10-TMM. Те се използват при стандартно измерване на температури в течни и газообразни среди, а също така и на синтетични материали до 1200 °C“, информираха за Инженер.bg от фирма БИГ процес контрол, официален представител за България на компанията Günther.


 

Термодвойките от серията 10-TMM се отличават от термодвойките със стандартна вложка в керамичен защитен корпус 00-TMT по това, че са газонепроницаеми и не се окисляват, благодарение на допълнителната металната обвивка (мантел) от Inconel 600 или друга термоустойчива стомана на сензорната вложка. В много случаи термодвойките от тази група са алтернативен вариант на обикновените термодвойки от серията 00-TMT, тъй като благодарение на конструкцията си осигуряват по-голяма стабилност и по-добра електрическа изолация. „Освен това, за разлика от тях сензорните вложки са по-лесно заменяеми, реагират бързо на промяната на температурата и са устойчиви на вибрации и удари. Проводниците на термодвойката са изцяло вградени в магнезиев оксид с висока степен на чистота и имат допълнителна защитна метална обвивка“, поясниха от БИГ процес контрол.

 

Благодарение на компактната конструкция и малките габаритни размери на сензорните вложки, в защитната обвивка остава достатъчно място за контролен термоелемент, ако това е наложително предвид спецификите на технологичния процес.

 

„За постигане на бързина при измерване температурата на среда, която бързо променя температурата си, е препоръчително използването на термодвойки със скосен накрайник. Термоелектрическите напрежения и допуските на сензорните вложки с минерална изолация са в съответствие със стандарт DIN EN 60584, клас 1“, допълниха от БИГ процес контрол.

 

Термодвойките от серията 10-TMM се използват в следните приложения:

 

 •  - Рециклиране/изгаряне на отпадъци;

 •  - Стъкларска промишленост;

 •  - Машиностроене и строителство;

 •  - Производство на стомана и сплави;

 •  - Автомобилна индустрия;

 •  - Лаборатории;

 •  - Производство на индустриални пещи; 

 •  - Производство на алуминий и цветни метали;

 •  - Производство на цимент и строителни материали;

 •  - Термообработка;

 •  - В сферата на енергетиката.

 

Сензорните вложки с минерална изолация се предлагат в единично, двойно или тройно изпълнение и по избор могат да бъдат снабдени с контролен отвор за поставяне на референтен термометър.

 

Повече информация за БИГ процес контрол ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: БИГ процес контрол, Günther

Още от Енергетика (ВЕИ)