Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Софиана: Портфолиото на Bourdon включва манометри за всякакви индустриални приложения

20.05.2020 г.


Сред най-добрите механични контролно-измервателни уреди за автоматизация на технологичните процеси са приборите на доказаната марка Bourdon. „Компанията, която е част от състава на Baumer Group, предлага обширно портфолио от решения за измерване на основни показатели на технологичните процеси, като налягане и температура. Манометрите на Bourdon намират приложение в енергетиката, водоснабдяването, в химическата промишленост, хранително-вкусовата промишленост, а също в лаборатории и в системите за отопление, вентилация и климатизация“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Софиана, която e дистрибутор на измервателните уреди на Baumer Bourdon в България.

 

Погледнато в исторически план, манометрите използват принципа на Бурдоновата тръба. При него частично сплеснати огънати метални тръбички се стремят да се изправят или да възвърнат кръглата си форма под действието на налягането на протичащия в тях флуид. Въпреки че промяната в напречното сечение може да бъде почти незначителна, тя е правопропорционална на приложеното налягане и води до задвижване на стрелката на манометъра.

 

В продуктовата гама от индустриални манометри на Bourdon влизат механични уреди, които използват различни методи на измерване на налягането: тръба на Бурдон, с мембранен, капсулован или силфонен чувствителен елемент, като диапазонът на измерване варира от 0…4 mbar до 0…1600 bar. Различните уреди са предназначени да измерват относително, абсолютно и диференциално налягане. Чувствителните елементи могат да бъдат от неръждаема стомана, мед, монел, както и от други специални материали. Диапазонът на налягането варира между 0 ... 4 mbar и 0 ... 1600 bar и клас 0.25.


„Оригиналните продукти Bourdon са плод на над 160-годишен опит в разработката на тези технологии. Техническата документация на уредите включва таблици с всички необходими данни за поръчка за всяка продуктова група, включително и типовите изпълнения“, коментираха от фирма Софиана.

 

Всички манометри притежават сертификати за калибровка по EN 837-1 (11 точки) и опростена версия на сертификата (5 точки). За намаляване на вибрациите и пулсациите някои от манометрите са с хидравлично запълнени корпуси или с вградени гасители на пулсации. Портфолиото включва и манометри, отговарящи на стандартите EN 837-1 и ASME B40.100.

 

 

„Bourdon предлага също манометри за хладилни системи. При тях е налична втора скала, която е градуирана в °C за всички стандартни хладилни агенти“, поясниха в заключение от доказаната българска търговска фирма.

 


Източник на снимковия материал: Софиана, Bourdon

Още от Енергетика (ВЕИ)