Научете последните иновации при обработването на повърхности на Metal Days Conference с домакини: Tiger, Henkel, Rösler, Mankiewicz и Wagner, на 24 и 25 април т.г.

Новини

Празнична среща по повод международния ден на жената събра дами, завършили ТУ-София

16.03.2017 г.

Жената инженер – идеи и препоръки за един развиващ се Технически университет – София" бе събитие, което събра възпитанички на ТУ-София, за да споделят опита от своето обучение и професионална реализация през годините, както и за да се затвърди и разшири комуникацията между възпитаниците и общността на университета. Лично Ректорът на ТУ-София и председател на Алумни съвета на университета  проф. дтн инж. Г. Михов, откри срещата. „Събитието имаше за цел да обсъди възможностите за развитие на нашия университет през призмата на жената инженер“, сподели г-жа Силвия Янева, директор на Център „Кариера и възпитаници (алумни)“ на ТУ-София пред Инженер.bg, медиен партньор на събитието.В навечерието на най-женския празник, Международния ден на жената, на едно място се събраха алумни дами, не само за да се поздравят за празника, но и да обменят опит и житейски примери, с които да допринесат за развитието на своята алма матер.


Ние искаме да ни посъветвате за това как можем да направим нашия университет по-добър, по-привлекателен и по-атрактивен за младото поколение, за следващите алумни дами“, заяви проф. дтн инж. Г. Михов в словото си при откриването на срещата.Сред официалните гости на събитието бяха доц. Н. Кънева, съветник по правните въпроси на президента на Р. България и преподавател в ТУ-София, и инж. Лидия Шулева, възпитаник на университета, както и редица дами, получили образование в ТУ-София и реализирали се като експерти, инженери и общественици в различни области. Всяка от тях взе участие по темата на дискусията.


Срещата беше част от кампанията „Ако си дал не си живял напразно...“, която Център "Кариера и възпитаници (алумни)" на ТУ-София инициира. „В кампанията се включва всяка споделена идея, препоръка – финансова и материална, за един добре устроен университет, готов да посрещне предизвикателствата на бъдещето“, споделиха още организаторите.

 


Във връзка със събитието и празника бе инициирана стипендия „За повече жени инженери“, спонсорирана от Строително оборудване ЕООД, част от структурата на водещия шведски производител на индустриална и строителна техника Atlas Copco. Компанията предоставя тригодишна стипендия с ежемесечна финансова и менторска подкрепа.


На събитието ТУ-София представи и менторската си програма „Да предам своя опит“. Целта й е да се подпомогне професионалното развитие на студентите от университета, като им се даде възможност да общуват с изградени вече професионалисти, завършили университета. По този начин бъдещите инженери ще получат полезна информация, насоки и контакти.

 


В празничната среща участие взеха и ученички от 191 ОУ „Отец Паисий“ и бъдещи кандидат-студентки. Училището, както и ТУ-София, са партньори на фондация „Заедно в час“. Децата бяха изработили ръчно картички като специален подарък-комплимент за всички дами, присъствали на срещата. Част от ученичките се погрижиха за празничното настроение и изнесоха кратка поздравителна програма.


„Вратите на Технически университет – София ще са винаги широко отворени за нашите алумни дами. Разчитаме на тяхната подкрепа, съвети и мотивация, за да изградим един още по-устойчив и конкурентоспособен университет“, заявиха в заключение от Център „Кариера и възпитаници (алумни)“.

 

Източник на снимковия материал: Център „Кариера и възпитаници (Алумни)“

Още от Енергетика (ВЕИ)