Новини

Шинопроводи – практичното решение, което си струва всяка стотинка. Консултирайте оптималния вид с Ейч Ай Инженеринг

20.08.2019 г.

Доскоро при разпределението на електрическата енергия инсталаторите обикновено полагаха кабели, просто защото са „пораснали“ с тях. „Съществуват обаче редица примери, които доказват, че системите с магистрални шинопроводи предлагат повече предимства в сравнение с кабелните линии. Това важи за целия етап на реализация – от създаването на проекта, през инсталирането и се стигне до експлоатацията“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ейч Ай Инженеринг, доказана българска инженерингова компания за проектиране и доставка на оборудване в сферата на електрозахранването.

 

Решаващи фактори при сравняването на шинопроводите и кабелните линии са годишните разходи и осигуряването на необходимото напрежение, както и границите на колебанието му. Влияние върху избора на вида електрозахранване може да окаже и разположението на производствените мощности.


Капиталовложенията при използването на шинопроводи зависят от предаваната мощност, избрания вариант на разполагане, токовете на късо съединение, а също така и от необходимостта от монтиране на мълниезащита. При използването на кабелни линии капиталните разходи в голяма степен зависят от напрежението на мрежата и от избрания вид трасиране. Преди да се сравняват годишните разходи при различните варианти е необходимо да се гарантира техническата осъществимост на всеки от тях и да се намери най-икономичното решение.


„Шинопроводите например, като правило се разполагат над земята във въздуха, тъй като използването на надземен или подземен канал води до значително увеличаване на разходите за строителство и загуби в железобетонните конструкции. Ако направените анализи за годишните разходи за шинопроводи и кабелни линии са приблизително еднакви, то шинопроводите са за предпочитане, тъй като са по-надеждни“, поясниха от Ейч Ай Инженеринг.

 


Като конструкция шинопроводите могат лесно да се модифицират за оптимално електрозахранване на потребителите. Например, в големите търговски изложбени площи се използват модулни шинопроводи за осветление или създаване на зони, върху които се разполагат осветителните тела. Монтажният процес е лесен и не изисква продължително време и разходи за труд. В това отношение той е чудесна алтернатива на кабелните линии.

 

 

Шинопроводите могат да бъдат открити, защитени и закрити


„Откритите шинопроводи се използват за магистрални мрежи с неагресивна околна среда. Това например, са тролейните шинопроводи и магистралните шинопроводи. Те са изработват във вид алуминиеви шини върху изолатори, монтирани към колони или рамкови носещи конструкции. При разполагането им трябва да се спазват стандартите за минимални височини и допустими разстояния до оборудването. В местата, където съществува вероятност за случайно докосване до шините, откритите шинопроводи се закриват със защитни метални екрани или мрежи“, допълниха от Ейч Ай Инженеринг.


Закритите и защитените шинопроводи се използват за електроразпределение в промишлени цехове. Защитените шинопроводи са затворени в перфорирани корпуси или мрежи, а затворените – в плътни метални корпуси.

 

 

Какви са видовете шинопроводи?


Магистрални шинопроводи


Магистралните шинопроводи са предназначени за монтаж в производствени помещения, в които електрическото оборудване е разположено по цялата площ или пък редовно се премества във връзка с технологическия процес.


Използват се разпределителни и магистрални закрити шинопроводи. Те са проектирани за ток от 400 до 4000 A и за голям брой разклонения за свързване на потребители.

 

 

Разпределителни шинопроводи


Разпределителните шинопроводи са предназначени за разпределяне на електроенергия от основната магистрална шина към няколко потребителя. Те са проектирани за ток до 400 A и имат още по-голям брой разклонения за включване на допълнителни потребители. Разпределителните шинопроводи са много широко разпространени поради удобната си модулна структура.

 

 

 

Осветителни шинопроводи


Осветителните шинопроводи се използват за изграждане на инсталации с осветителни тела с неголяма мощност. Те са проектирани за ток 25 A и са във вид на отделни секции.

 

 

 

Тролейни шинопроводи


Тролейните шинопроводи се използват за захранване на монорелсови подемни механизми, окачени електрически трасета и други подвижни електрически системи.

 

Главните предимства на шинопроводите са:


 •  - По-естетичен външен вид в сравнение с кабелите;

 •  - По-бърз монтаж;

 •  - Правоъгълните промишлени шинопроводи имат по-малко съпротивление, което намалява активните загуби и ограничава реактивната енергия;

 •  - Екологически са безопасни, не горят и не отделят вредни вещества;

 •  - Алуминиевата конструкция позволява бързо топлоотдаване;

 •  - Степен на защита, не по-малка от IP55;

 •  - Дълъг експлоатационен живот без техническо обслужване;

 •  - Екраниращият кожух намалява до минимум електромагнитното излъчване;

 •  - Възможността за боядисване в произволен подходящ цвят им позволява да се впишат в интериора на търговски обекти, офиси и други подобни помещения, в които естетиката е от значение.

   

Повече информация за Ейч Ай Инженеринг, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Ейч Ай Инженеринг, Megabarre

Още от Енергетика (ВЕИ)