Пазарни акценти / Прегледи

Пълна гама от иновативни решения за хидроенергетиката на Leroy-Somer от БЛС Автоматизация

16.06.2017 г.


За последните 20 години френският производител Leroy-Somer има над 450 успешно реализирани проекта за водноелектрически централи. „Благодарение на над 90-годишния опит на компанията в областта на системите за задвижване и производство на електроенергия, днешното портфолио на Leroy-Somer включва иновативни и надеждни решения, предназначени за хидроенергетиката”, коментираха за Инженер.bg от офиса на фирма БЛС Автоматизация, която предлага продуктите с марката Leroy-Somer в България.

 

 

Синхронни генератори на Leroy-Somer


Leroy-Somer предлага синхронни генератори с мощност от 1 до 20 MW. Компанията осигурява специализирана техническа поддръжка за целия им експлоатационен живот. Конструкцията на машините е специално разработена да отговаря на специфичните изисквания на отрасъла (профил на турбината, екологични и законови разпоредби). Синхронните генератори на Leroy-Somer удовлетворяват и най-взискателните приложения. Характеризират се с:

 - Обороти: 250 – 1800 min-1, подходящи за турбини Pelton, Francis, Kaplan и др.;

 - Напрежение: от 400 V до 15 000 kV;

 - Висока допустима стойност на свръхобороти;

 - Хоризонтален или вертикален монтаж.


 

Серия компактни хидрогенератори VTHR (Vertical Tubular Hydro Range)


„Освен стандартните промишлени изпълнения Leroy-Somer разработи и серия от високопроизводителни компактни хидрогенератори VTHR, предназначени за малки водноелектрически централи. Благодарение на своя опит в тази сфера компанията създаде стандартизирана платформа, която чрез различни модули удовлетворява всички изисквания, свързани с изпълнението на хидроенергийни проекти“, поясниха от БЛС Автоматизация.

 

Машините в серията VTHR са с мощност до 3 MW, обороти от 1000, 750 и 600 min-1 и напрежение между 400 V и 690 V.


 

Цифрова система за статично възбуждане

 

Тази иновативна система е разработена за модернизация на вече работещи ВЕЦ, като се основава на опита на Leroy-Somer в областта на проектирането на регулатори на напрежението за синхронни генератори.

Цифровата система за статично възбуждане осигурява ток на възбуждане до 900 A и включва множество функции, включително:

 - Автоматично или ръчно регулиране на напрежението;

 - Удобен сензорен интерфейс;

 - Изравняване на напрежението за включване към енергийната мрежа;

 - Режими на регулиране: cosфактор на мощността или kVAR;

 - Разширени функции за защита;

 - Възможност за свързване към съществуваща система за контрол и управление.

 


Асинхронни генератори G или SLSHR

 

Сериите асинхронни генератори G и SLSHR са особено подходящи за производството на хидравлична мощност.

 Серия G. Генераторите от тази серия се характеризират с въздушно охлаждане, стоманена конструкция и клас на защита IP 23.

 Серия SLSHR. Генераторите SLSHR са със стоманена конструкция, водно охлаждане, двоен корпус (лагерите с охлаждане са с размери над 315 mm) и степен на защита IP 55/IP 56. Тази серия предлага компактни решения за приложения, изискващи ниски нива на шума.

И двете серии имат следните характеристики:

 - Напрежение: от 380 V до 690 V;

 - Мощност: от 11 kW до 1500 kW;

 - Брой полюси: между 4 и 12 (други изпълнения по заявка);

 - Различни изпълнения на механичната и електрическата част, включително: изпълнения IM 1001 (B3)и IM 3011 (V1); детектор на скоростта за контрол на свръхоборотите; сензори за температурата на намотките (PTC, PT100…); лагерни сензори (DE и NDE); отоплителни конвектори; кух вал, минаващ през основния вал; специални оси; специални лагери за свръхобороти, както и механично адаптиране за високи аксиални и/или радиални сили.


 

Синхронни генератори на постоянни магнити GLSRPM

 

Генераторите на постоянни магнити в комбинация с честотните преобразуватели Powerdrive водят до увеличаване на производителността в резултат на подобрена ефективност. Серията е подходяща за редица приложения, изискващи ниска и средна мощност в зависимост от оборотите на турбината.


 

Честотни преобразуватели Powerdrive

 

Устройствата от серията Powerdrive са върхова разработка в сферата на хидроенергетиката и имат важни предимства:

 - Максимална годишна производителност. Честотните преобразуватели Powerdrive са предназначени за регулиране на оборотите в инсталации, при които се наблюдава висока амплитуда на притока на вода и чиято турбина при нисък приток работи с обороти, по-ниски от номиналните. В случай на необходимост, редукторната кутия може да бъде елиминирана чрез използване на стандартен нискооборотен генератор;

 - Съответствие с и с най-строгите законови разпоредби. Честотните преобразуватели Powerdrive могат да подават или консумират реактивна мощност чрез елиминиране на кондензаторните батерии от инсталацията и интегрираното управление на реактивната мощност чрез електронен сигнал. Устройствата позволяват плавно и ефективно управление на микропрекъсванията и осигуряват незабавно рестартиране;

 - Опростена поддръжка. Устройствата Powerdrive намаляват бързото ускоряване и отстраняват механичните и електрическите удари при свързване и изключване. Това дава възможност за работа без механична редукторна кутия (на турбините Kaplan), опростява регулирането на механичния поток и премахва необходимостта от синхронизатор. Преобразувателят Powerdrive се доставя в контролен шкаф със степен на защита IP 20 to IP 54 и въздушно или течно охлаждане. Той е комбинация от стандартни модули, токоизправители, инвертори, вентилатори, контролни елементи, като всичко е монтирано върху обща рама, което прави поддръжката лесна и удобна. На разположение на потребителите са различни опции за адаптиране към всяка среда: полева шина, допълнителна електрическа защита и т.н. Серията включва устройства за диапазон на мощността до 2800 kW при 690 V.


 

Повече информация за БЛС Автоматизация, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: БЛС Автоматизация, Leroy Somer

Още от Енергетика (ВЕИ)