Пазарни акценти / Прегледи

Специализирани конектори за приложение в атомни електроцентрали от Harting

16.09.2013 г.

Сериозните изисквания по отношение на сигурността и надеждността на работа на техническото оборудване, предназначено за атомни електроцентрали, обяснява малкия брой производители, разполагащи с техническото ноу-хау и пазарното самочувствие, предлагащи продукти с подобно приложение. Сред тях е немската компания Harting, производител на конектори за енергетиката, и по-специално за използване в атомни електроцентрали, съобщиха за Инженер.bg от фирма Ритбул, официален представител на Harting за България.


„Конекторите на Harting за приложение в енергетиката са сертифицирани и съответстват на водещи международни стандарти. Изделията се прилагат от години в електроцентрали на утвърдени световни компании в областта на енергетиката като: E-ON, RWE и Arewa. Конекторите от серия HanE, Han 7D, Han 6HsB и Han R15 са специално одобрени за доставка от Arewa. Материалът, от който са изработени конекторните тела, отговаря на изискванията за химичен състав, специфицирани от Ryton PPS“, поясниха от фирма Ритбул.Конекторите Harting покриват следните технически характеристики:

 - Работен ток – 10/16 А;

 - Работно напрежение 230/400/830 V;

 - Импулсно напрежение 6/ 8 kV.Приложение в атомна електроцентрала на Areva, и по специално  свързване на агрегат към табло


Конструктивни специфики на конекторите Harting

Характерна особеност на индустриалните конектори е модулният дизайн. В зависимост от приложението, техническите параметри и изискванията, отделните части на конектора се комбинират. Контактуващите части на куплунга (условно наричани мъжка и женска част) са решени конструктивно с щифтове и с гнезда. Едната част на куплунга се поставя в поставка (държач), която се закрепва неподвижно в отвор на повърхност (табло, стена, машина или шкаф). Другата – т.е. подвижната част на куплунга, има капак. За придържане на кабела към входния отвор на капака, се използва щуцер с размер, съответстващ на диаметъра на кабела.


Закрепването на кабелните жила се осъществява с пинчета, които се кримват със специализиран инструмент към предварително заголените кабелни жила.


„Съществува и вариант с винтчета, но за приложение в атомни и електроцентрали се препоръчва използването на модели с отделни пинчета, които се кримват. Пиновете са посребрени или позлатени, и се подбират в зависимост от квадратурата на кабелните жила“, поясняват от фирма Ритбул.


Harting е водещ немски производител на промишлени конектори и свързващи компоненти, специализирани за индустриални приложения. Фирма Ритбул предлага пълната продуктова гама, производство на Harting, у нас.Приложение на конектори от модулната серия на Harting в центъра за ядрени изследвания в ЦЕРН, и по специално апаратурата към ускорителя.


Източник на снимковия материал: Ритбул


Референция:
Още от Енергетика (ВЕИ)