Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Пазарни акценти / Прегледи

Текра: Решенията за лицево разпознаване на Dahua Technology издигат грижата за безопасността на ново ниво

02.08.2019 г.Разработването на решения за лицево разпознаване е сравнително нова област, към която се наблюдава все по-голям интерес от страна на съвременното общество. Една от причините за това е възможността подобни решения да гарантират по-голяма сигурност на лица, фирми и организации срещу социални заплахи, например насилие и тероризъм. „Dahua Technology е водещ разработчик на решения в областта на системите за сигурност в световен мащаб. Едно от направленията, в които фирмата развива своята дейност е именно разработването на системи, базирани на лицево разпознаване”, информираха за Инженер.bg от фирма Текра, партньор и дистрибутор на продуктите на Dahua Technology за България.В ежедневието ни понякога се случва да се припознаем в някой човек или нас да ни вземат за друг. Обикновено това е конфузна, но безобидна ситуация. Има ситуации обаче, когато неправилното разпознаване може да носи сериозни рискове. Такъв е случаят с достъпа до фирми, организации и т.нат., в сградите на които се допускат само определени лица, например техни служители. „Разработената от Dahua Technology технология за лицево разпознаване дава възможност тези проблеми да бъдат решени“, споделиха от Текра.


Как работят системите за лицево разпознаване?


Лицевото разпознаване от снимка или видео е сложен процес, изискващ високотехнологично оборудване. Необходима е не само добра камера, но и наличието на интелигентен AI (б.ред. Artificial Intelligence – изкуствен интелект) алгоритъм. С негова помощ се улавят чертите на лицето и се преобразуват в цифров модел, който се проверява в базата данни. Целият процес от заснемането на образа до сравнението отнема само 300 ms.


„При прилагането на този подход отпада необходимостта от изработването на карти за достъп или вземането на пръстови отпечатъци, необходими при едни от най-често прилаганите методи за контрол на достъпа. Така, освен че гарантират сигурността, тези системи създават и допълнително удобство за организацията и за служителите на компанията“, поясниха от Текра.Системата за лицево разпознаване на Dahua Technology разполага с база, в която могат да се съхраняват до около 10 000 образа.

 

„Решението е приложимо за всички случаи, в които е необходимо осигуряването на завишен контрол по отношение на достъпа, каквито са например митници, училища, затворени жилищни комплекси и т.н.”, разказаха от българското дружество.

 

Лицевото разпознаване дава и много допълнителни възможности, като засичане на важни клиенти в банки например, или откриване на нарушаващи реда футболни запалянковци, които да не бъдат допускани до стадиони и др. Подобна система е много подходяща и за осигуряване на по-добра сигурност на обществени места, като аерогари, ж.п. гари и др.„Всички тези примери далеч не изчерпват възможните приложения. Системата за лицево разпознаване разкрива много нови хоризонти за постигане на по-високо ниво на сигурност и по-добра обществена безопасност, което непрекъснато разширява приложната им област”, заявиха в заключение от Текра.


Повече информация за Текра ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още коиса активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности ибъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Текра, Dahua Technology

Още от Енергетика (ВЕИ)