Събития

 • Признание за постигнатите резултати от прилагането на Lean практики в R&M България

  20.01.2020 г. КИП и А | Признание за постигнатите резултати от прилагането на Lean практики в R&M България

  В последните години доста често чуваме терминa Лийн (Lean) във връзка с технологичните производствени компании, а трайното му присъствие в бъдеще е повече от сигурно. Казано накратко, Лийн е управленска философия, насочена към ускоряване на процесите в една компания, прави ги по-бързи и по-ефективни. Немалко организации у нас вече осъзнават предимствата от въвеждането на тази практика в своята дейност. Сред припозналите добавената ѝ стойност е Райхле и Де-Масари България Пръдакшън (R&M).

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  20.01.2020 г. КИП и А | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! Изминалата седмица бе изпъстрена с редица интересни новини от водещи икономически сектори в България и на Балканите. Не по-малко любопитни бяха инициативите и събитията, които се проведоха в сферата на техническото средно и висше образование в страната. А ние не пропуснахме да запознаем нашите читатели с всички тези акценти. Първият ден от седмицата традиционно стартираме с обобщаване на всички тези новини в рубриката ни „Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди“. Още новини четете и на www.борса.bg.

 • Belimo произведе своя 100-милионен механизъм и изкачи ново значимо стъпало в своя възходящ курс на развитие

  18.01.2020 г. ОВК | Belimo произведе своя 100-милионен механизъм и изкачи ново значимо стъпало в своя възходящ курс на развитие

  В началото на 2020 г. Belimo произведе и достави своя 100-милионен изпълнителен механизъм и с това изкачи ново, изключително значимо стъпало в своя възходящ курс на развитие. Швейцарският производител на регулиращо оборудване в ОВК сферата отбеляза тържествено този забележителен резултат, с който продължава да пише своята успешна история. Всеки един от продуктите на Belimo спомага за енергийната ефективност в сградите, без да нарушава комфорта на обитателите им.

 • SpaceCAD ще разкрие тайните на технологията 3D печат в метал по време на Additive Days 2020

  15.01.2020 г. КИП и А | SpaceCAD ще разкрие тайните на технологията 3D печат в метал по време на Additive Days 2020

  Сред съвременните тенденции в бързоразвиващата се адитивна индустрия с основание се нарежда производството на метални изделия чрез 3D принтиране. Лидер в тази област е утвърдената българска фирма SpaceCAD, която предлага технологията за директен 3D печат в метал. „На Additive Days 2020 ние ще Ви вдъхновим с визионерски идеи и иновации в сферата на адитивното производство. Ще споделим с Вас всичко за технологията 3D печат в метал“, поясниха от фирмата.

 • Проекти за подобрения донесоха три отличия на Фесто Производство по време на CIP Euro League 2019

  15.01.2020 г. КИП и А | Проекти за подобрения донесоха три отличия на Фесто Производство по време на CIP Euro League 2019

  За една компания отличията на корпоративно ниво безспорно са значимо признание и своеобразен лакмус за нейните постижения. Но не само – те са и способ, чрез който тя може да „свери часовника си“ по отношение на посоката и степента си на развитие. Това е валидно в пълна сила, когато организацията е част от глобална група и заема водеща позиция на локално равнище в отрасъла, в който оперира. За поредно признание разказаха пред Инженер.bg от Фесто Производство.

 • Производствената компания IMI България бе отличена с приза „True Leader“ в автомобилната индустрия у нас

  15.01.2020 г. Електротехника | Производствената компания IMI България бе отличена с приза „True Leader“ в автомобилната индустрия у нас

  Сред икономическите сектори с най-силно развитие у нас през последните години е производството на автомобилни компоненти. В страната присъстват някои от водещите компании в този отрасъл. Един от най-изявените представители на тази група е IMI България – дъщерно дружество на лидера в производството на автомобилна електроника Integrated Micro-Electronics, Inc (IMI). А за неговата лидерска същност неминуемо свидетелстват получените награди. Най-новата в „арсенала“ на фирмата е отличието „True Leader“.

 • Вече и врачанска гимназия сред партньорите ни! Приветстваме ПТГ „Никола Йонков Вапцаров“

  14.01.2020 г. КИП и А | Вече и врачанска гимназия сред партньорите ни! Приветстваме ПТГ „Никола Йонков Вапцаров“

  Разположен в подножието на Врачанския Балкан, Враца е най-големият град в Северозападна България. В далечното минало градът е бил част от Римската империя, а през Възраждането той бележи забележителен възход и се превръща в голям занаятчийски център. В наши дни освен красива природа и интересни забележителности, градът има потенциал да предложи и бизнес възможности. Щастливи сме, че вече и врачанско техническо училище е част от партньорите ни в Академична борса!

 • B2N ще посветят ЗDни на адитивното производство през февруари. Регистрирайте се, за да получите безплатен достъп

  13.01.2020 г. Машини, мех. системи | B2N ще посветят ЗDни на адитивното производство през февруари. Регистрирайте се, за да получите безплатен достъп

  От 20 до 23 февруари 2020 г. предстои второто издание на балканската конференция за 3D принтиране AdditiveDays, което ще се проведе под мотото „Beyond the hype”. Събитието е насочено към представители на бизнеса, научните и образователните среди и цели създаване на възможности за колаборации и обмяна на опит. Също така събитието ще бъде интересно и за масовата аудитория и ще отговори на всички въпроси, свързани с приложенията и ползите от технологията.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  13.01.2020 г. ВиК | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! Искате да бъдете информирани за всичко най-ново в областта на бизнеса, инвестициите и човешките ресурси у нас и на Балканите, както и да следите всички актуални новини и събития в областта на средното и висшето образование в България? Борса.bg е мястото, на което ще откриете всичко това. А за да не пропуснете водещите събития и новини от изминалите 7 дни, ви представяме традиционния ни обзор „Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди“. Още акценти можете да прочетете и на www.борса.bg.

 • Две дружества от групата на ЧЕЗ България бяха отличени с наградата True Leaders за успешните си бизнес практики

  13.01.2020 г. Енергетика (ВЕИ) | Две дружества от групата на ЧЕЗ България бяха отличени с наградата True Leaders за успешните си бизнес практики

  В компаниите от групата на ЧЕЗ България определени бизнес практики се прилагат и с цел проектите да имат добавена стойност за средата и обществото. Затова е напълно логично те да получават признание от бизнеса под формата на различни отличия. В края на 2019 г. се проведе седмото издание на церемонията по връчване на наградите True Leaders на ICAP Bulgaria – част от водещата регионална група за бизнес услуги в Югоизточна Европа ICAP Group.

Статии

 • Жадни сте за знания в областта на биотехнологиите? С ПГЕБ-София ще споделяме възможности за обучение

  „Знаещият е силен, науката е мощ!“ е мотото, което Професионална гимназия по екология и биотехнологии (ПГЕБ) „Проф. д-р Асен Златаров“, намираща се в столицата, следва повече от 60 години. Училището е поредното учебно заведение, което се присъединява към партньорите ни в Академична борса, за да информираме младите специалисти, жадни за знание, за различни възможности за обучение и реализация в областта на екологията, биотехнологията и химичните технологии.

 • БГ Роботи: Ограниченията в архитектурата и строителството отпадат с 3D технологии и роботи KUKA

  Стабилни, леки и най-важното огромни - индустриалните роботи вече са в състояние да отпечатат архитектурни структури. „Това е производствен процес като всички други, само че в по-големи мащаби. Роботи с много голям обхват на манипулатора вече изработват изключително сложни компоненти, които ще променят архитектурата в бъдеще“, коментираха за Инженер.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.

Новини

 • БИГ процес контрол: Термодвойки с метален защитен корпус и мантелна вложка 10-TMM от Günther

  БИГ процес контрол: Термодвойки с метален защитен корпус и мантелна вложка 10-TMM от Günther

  В основата на измерването на температура с термодвойки стои ефектът на Томас Йохан Зеебек, който през далечната 1821 г. установява, че при нагряване на мястото на съединение на два различни материала, се генерира напрежение. „Марката Günther е символ за съвременни и надеждни решения за измерване на температура. Богатото портфолио на компанията включва термодвойки с метален защитен корпус и сензорен елемент в минерална изолация от серията 10-TMM.

 • Ка Матик: Вентилни острови EB 80 на Metal Work – нов подход в областта на пневматичната автоматизация

  Ка Матик: Вентилни острови EB 80 на Metal Work – нов подход в областта на пневматичната автоматизация

  EB 80 е нова електропневматична система на компанията Metal Work, включваща електромагнитен вентил, блок за електрозахранване и I/O модули за аналогови и цифрови сигнали. Тя се характеризира с висока степен на модулност и позволява реализацията на всички видове вентилни острови. Конструкцията на вентилния остров е резултат от продължителни изследвания, които основно включват събирането на данни за изискванията на потребителите и превръщането им в решения.

 • FANUC обяви дебюта на два нови бързи и прецизни манипулатора M-10iD/8L и M-20iD/12L

  FANUC обяви дебюта на два нови бързи и прецизни манипулатора M-10iD/8L и M-20iD/12L

  Световният лидер в роботизацията, японската компания FANUC, разшири своето портфолио роботи с два нови модела - M-10iD/8L и M-20iD/12L. „ Моделът M-10iD/8L е с полезен товар от 8 kg, а M-20iD/12L – съответно 12 kg. Отличават се с изключително бърза и прецизна работа, осигурявайки максимална производителност“, съобщиха за Инженер.bg от ФАНУК България. Какви са характерните технически спецификации на новите модели, вижте в следващите редове.

Интервю

 • Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Васил Георгиев от Либхер-Транспортейшън Системс Марица: Когато възникне проблем, не питам „Кой?“, а „Защо?“

  Когато бивш военен попадне в производствения отдел на голяма международна компания, ситуацията може да стане наистина интересна! Днес в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“ ви срещаме с Васил Георгиев, началник смяна в Либхер-Транспортейшън Системс Марица, който ни разказа защо трябва да прекарваш обедната почивка с колегите си и колко е важно, когато възникне проблем, да не се пита „Кой?“, а „Защо?“. Вижте какво още сподели г-н Георгиев.