Събития

 • Периферни устройства и решения за пестене на енергия ще представи Витман Батенфелд на МТП 2018

  18.07.2018 г. Панаир 2018 | Периферни устройства и решения за пестене на енергия ще представи Витман Батенфелд на МТП 2018

  По време на тазгодишното си участие на Международен технически панаир – Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември, Витман Батенфелд България ще демонстрира многообразие от периферни устройства за шприц машини, както и решения за пестене на енергия при хидравлични машини, съобщиха за Инженер.bg от компанията. Витман Батенфелд България е дъщерно дружество на доказания австрийски производител на шприц машини и периферии към тях Wittmann Battenfeld у нас.

 • ММ Механикс повишава енергийната ефективност на производството си с нова вакуумна пещ за закаляване

  17.07.2018 г. Машини, мех. системи | ММ Механикс повишава енергийната ефективност на производството си с нова вакуумна пещ за закаляване

  Утвърденото в механичната обработка на детайли българско дружество ММ Механикс, част от Механикс Груп, стартира проект за повишаване енергийната ефективност на предприятието, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. По него дружеството ще закупи и монтира в рамките на завода нова енергийно-ефективна вакуумна пещ за закаляване.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  17.07.2018 г. КИП и А | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! През изминалата седмица ви разказахме за актуалните възможности младите специалисти да се включат в предстоящи курсове, стажове, конкурси и други професионални обучения, полезни за тяхното бъдещо развитие. Информирахме ви и за развитието на бизнеса в България и на Балканите. Повече за актуалните новини в областта на индустрията, образованието и човешките ресурси можете да прочетете на www.борса.bg. Време е да ви оставим с новинарския ни обзор „За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди”.

 • FANUC обяви пазарния дебют на нов колаборативен робот CR-15iA по време на Automatica в Мюнхен

  16.07.2018 г. Машини, мех. системи | FANUC обяви пазарния дебют на нов колаборативен робот CR-15iA по време на Automatica в Мюнхен

  Лидерът в индустриалната автоматизация FANUC непрекъснато разширява своята гама от колаборативни роботи за съвместна работа между човек и машина. На изложението Automatica в Мюнхен през юни тази година, компанията представи за първи път робот CR-15iA с товароподемност 15 kg. „Петият модел в серията колаборативни роботи попълва празнината между по-малките модели CR-4iA/CR-7iA и големия CR-35iA”, съобщиха за Инженер.bg от ФАНУК България.

 • Изложба Машиностроене от МТП-Пловдив отново привлича най-голям брой участници

  13.07.2018 г. Панаир 2018 | Изложба Машиностроене от МТП-Пловдив отново привлича най-голям брой участници

  Продължава активната подготовка за тазгодишното издание на МТП-Пловдив, който ще се проведе в дните между 24 и 29 септември. През годините панаирът отстоя името си на най-представително Балканско изложение за инвестиции и обмяна на опит в областта на техниката и технологиите. Участниците от машиностроителния бранш се готвят отдалече за поредното си представяне в панаирното градче, като тази година специализираната изложба Машиностроене отново се нарежда на челно място по брой участващи фирми общо сред изложителите.

 • Бимекс: Хибриден вертикален обработващ център с Hot Wire технология – акцент в участието на Mazak на IMTS 2018

  12.07.2018 г. Машини, мех. системи | Бимекс: Хибриден вертикален обработващ център с Hot Wire технология – акцент в участието на Mazak на IMTS 2018

  Корпорацията Yamazaki Mazak ще демонстрира най-новия си хибриден многофункционален вертикален обработващ център с адитивни възможности, модел VC-500A/5X AM HWD, на международното изложение International Manufacturing Technology Show (IMTS), което ще се проведе от 10 до 15 септември т.г. в гр. Чикаго, съобщиха за Инженер.bg от фирма Бимекс Лимитид. Водещият японски производител Yamazaki Mazak е основен партьор на фирма Бимекс.

 • Дигитална свързаност и нови концепции за интеграция на лазерните технологии представи Trumpf на LASYS 2018

  11.07.2018 г. Машини, мех. системи | Дигитална свързаност и нови концепции за интеграция на лазерните технологии представи Trumpf на LASYS 2018

  Високотехнологичната компания Trumpf представи иновативни хардуерни и софтуерни решения в областта на лазерните технологии в рамките на провелия се в началото на юни т.г. форум за лазерна техника LASYS, информираха за Инженер.bg от Трумпф България. „Никоя друга технология освен лазерната не може така успешно да удовлетвори изискванията на толкова много различни производствени процеси“, коментираха от фирмата.

 • Адара Инженеринг: GEA Hilge представи Novalobe 60 – обемна помпа за течности с висок вискозитет и едри частици

  10.07.2018 г. Машини, мех. системи | Адара Инженеринг: GEA Hilge представи Novalobe 60 – обемна помпа за течности с висок вискозитет и едри частици

  По време на тазгодишното издание на международното изложение за оборудване за преработвателната промишленост Achema, което се проведе във Франкфурт, GEA акцентира върху разширената гама от големи обемни помпи на бранда Hilge, представена от най-новия модел – Novalobe 60. „Помпата, наричана още „нежния гигант“, е разработена специално за течности с висок вискозитет и съдържание на едри частици, а обемът на камерата ѝ е почти удвоен“, съобщиха за Инженер.bg от Адара Инженеринг.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  10.07.2018 г. Енергетика (ВЕИ) | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! Научихте ли, че подготовката на Международния технически панаир – Пловдив е в пълен ход? През изминалата седмица ви информирахме и за други предстоящи събития, както и за разширяването на производствата на редица компании у нас и на Балканите. Повече за новостите в областта на индустрията, образованието и човешките ресурси можете да прочетете на www.борса.bg. Време е да ви оставим с новинарския ни обзор „За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди”.

 • Мултиинженеринг: Sandvik Process Systems вече е част от FAM AB и ще оперира под името IPCO

  05.07.2018 г. Машини, мех. системи | Мултиинженеринг: Sandvik Process Systems вече е част от FAM AB и ще оперира под името IPCO

  Мултиинженеринг е българска инженерингова фирма, специализирана в конструирането и изработката на конвейери, транспортьори и транспортни системи. „Сред фирмите, с които си партнираме, е утвърденият производител на метални транспортни ленти за различни индустриални приложения Sandvik Process Systems (SPS), който наскоро стана част от холдинга FAM AB, но производството и самостоятелността на Sandvik ще се запазят“, информираха за Инженер.bg от Мултиинженеринг.

Статии

 • Прахово боядисване на метални детайли – сред предлаганите от Мега Инженеринг услуги

  Мега Инженеринг е доказана българска инженерингова компания, чиято основна дейност е насочена към проектиране и внедряване на системи и средства за автоматизация на технологични процеси. Наред с нея фирмата извършва и високотехнологично прахово боядисване на метални детайли. Праховото боядисване създава устойчиво на корозия покритие с високо качество. Боядисването е многоетапно и се осъществява на конвейерна линия, с оглед постигането на по-добър резултат.

 • Жо и Вен: Надеждно следене и управление на процеси и апаратура с релетата от серия Zelio Control на Schneider Electric

  Жо и Вен е добре познато име на българския пазар на електроапаратура. Фирмата се е утвърдила като надежден доставчик на електроматериали от водещи производители, както и на ел. табла собствено производство. Сред актуалните предложения на компанията е гамата релета Zelio Control на утвърдения производител Schneider Electric. Zelio Control следят измененията в нормалните работни условия и информират потребителя при наличие на нещо необичайно.

Новини

 • ВЕНИ и Ко обяви 13% отстъпка за новия модел маневрен електрокар повдигач - KMS.AC 1500/3,0

  ВЕНИ и Ко обяви 13% отстъпка за новия модел маневрен електрокар повдигач - KMS.AC 1500/3,0

  ВЕНИ и Ко., доказан български производител на складови машини, разработи нов модел маневрен, високоскоростен и енергоспестяващ електрокар повдигач - KMS.AC 1500/3,0, съобщиха за Инженер.bg от фирмата. „Този модел принадлежи към серията ръчноводими електрокари високоповдигачи KMS.AC, която е сред най-предпочитаните складови машини за работа в складове, цехове и логистични бази”, допълниха от ВЕНИ и Ко. Моделът KMS.AC 1500/3,0 е производство през 2018 г.

 • Заповядайте в новооткрития онлайн магазин на фирма Астел

  Заповядайте в новооткрития онлайн магазин на фирма Астел

  „Астел инвестира в разработването на електронен магазин, в който многобройните клиенти на компанията от цялата страна могат да открият разнообразни продукти за строителството, хранително-вкусовата промишленост, безопасността на труда и вакуумните системи”, съобщиха за Инженер.bg от фирмата. Електронният каталог на фирмата, която е водещ доставчик на аналитична апаратура и контролно-измервателна техника в България, предлага прецизни технически решения. Те са подходящи за специализирани научни измервания и общо оборудване на лаборатории.

 • АС-ДС: Най-малките сензори за налягане Precont PK4 на ACS-Control-System намират отлично приложение в машиностроенето

  АС-ДС: Най-малките сензори за налягане Precont PK4 на ACS-Control-System намират отлично приложение в машиностроенето

  Водещата немска компания в областта на измервателните технологии ACS-Control-System попълни своето портфолио с нов сензор за налягане Precont PK4. "Датчикът е двужилен, като се отличава с напълно заварена конструкция и HART комуникационен порт за програмиране. Предназначен е за измерване на относителното налягане в газове, пари, течности и запрашена среда, дори и в зони с потенциално експлозивна атмосфера", съобщиха за Инженер.bg от фирма АС-ДС.

Интервю

 • Инж. Георгиев: Фирма Индустриални роботи вече е ексклузивен представител на Han’s Robot за България и Македония

  Инж. Георгиев: Фирма Индустриални роботи вече е ексклузивен представител на Han’s Robot за България и Македония

  Пътят към автоматизацията на производствените процеси е сигурен и неизбежен. „Човекът се стреми към развитие и мисловна дейност, ето защо еднообразните, скучни и повтаряеми операции все повече и повече се възлагат на роботизирани системи“, заяви пред Инженер.bg инж. Николай Георгиев, управител на фирма Индустриални роботи. От юни 2018 г. Индустриални роботи е ексклузивен представител за България и Македония на колаборативните роботи Elfin на Han’s Group.