Събития

 • Форумът Light+Building с 20-то юбилейно издание: Свързаност, новаторство и очарование в сградните технологии

  18.11.2019 г. КИП и А | Форумът Light+Building с 20-то юбилейно издание: Свързаност, новаторство и очарование в сградните технологии

  На специална пресконференция, организирана от Messe Frankfurt, която се проведе на 6 ноември 2019 г., бяха представени водещите теми, които ще очакват хилядите посетители на юбилейното издание на изложението Light+Building през 2020 г. Форумът ще се проведе от 8 до 13 март в гр. Франкфурт на Майн, Германия, за 20-и път. Представител на екипа на Инженер.БГ в лицето на колежката ни Даниела Борисова присъства на пресконференцията, за да ви запознае с най-важните предстоящи акценти.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  18.11.2019 г. ОВК | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! През изминалата седмица ви информирахме за редица новини в сферата на бизнеса у нас и на Балканите, както и в академичния свят. АУБ и ТУ-Варна проведоха Ден на отворените врати, ПГ „Велизар Пеев“ – Своге взе участие в БУЛПЕК, а фирма Панхим откри нов цех за екструдиране на листове. За тези и още новини в областта на инвестициите, човешките ресурси и образованието можете да научите от традиционния ни седмичен обзор „Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди“ или на www.борса.bg.

 • С ЕПУ-Перник щe дискутираме съответства ли техническото образование на изискванията на бизнеса

  15.11.2019 г. Енергетика (ВЕИ) | С ЕПУ-Перник щe дискутираме съответства ли техническото образование на изискванията на бизнеса

  Европейски политехнически университет (ЕПУ) – Перник е поредното висше техническо учебно заведение, което се присъединява към семейството ни от партньори в Академична борса на Борса.bg. Заедно с ЕПУ ще популяризираме иновациите в професионалното техническо обучение в областта на строителното и сеизмичното инженерство, водородните технологии, енергетиката, информатиката и информационната сигурност. Екипът ни пожелава успешни съвместни инициативи!

 • Над 550 участници представиха новости от хранително-вкусовия сектор в Интер Експо Център в столицата

  14.11.2019 г. Машини, мех. системи | Над 550 участници представиха новости от хранително-вкусовия сектор в Интер Експо Център в столицата

  Изкусителни месни продукти, прясно изпечен пухкав хляб, сирена и за най-изтънчения вкус, захарни изкушения в чудновати форми, изискани вина, а също и иновативни машини и решения за сортиране, опаковане и маркиране, компактни системи за складиране и транспорт, индустриално почистване, оборудване и технологии за ритейл сектора. Всичко това можеше да се види от 6-ти до 9-ти ноември в Интер Експо Център в столицата по време на едни от най-мащабните форуми във хранително-вкусовия бранш.

 • Да съчетаеш работата и образованието е възможно, ако си част от екипа на Либхер-Транспортейшън Системс Марица

  12.11.2019 г. ОВК | Да съчетаеш работата и образованието е възможно, ако си част от екипа на Либхер-Транспортейшън Системс Марица

  По време на тазгодишното издание на изложението „Дни на кариерата“ участие взе и Либхер-Транспортейшън Системс Марица. Компанията посрещна студентите на своя щанд в пловдивския филиал на Технически университет – София. „Радваме се, че успяхме да видим толкова много амбициозни млади хора по време на форума. Всички те имат огромен потенциал за сериозен принос в развитието на инженерната дейност у нас“, разказаха пред Инженер.bg от Либхер-Транспортейшън Системс Марица.

 • Steinzeug-Keramo бе част от официалните събития по повод 70-годишния юбилей на Хидротехническия факултет (УАСГ)

  12.11.2019 г. ВиК | Steinzeug-Keramo бе част от официалните събития по повод 70-годишния юбилей на Хидротехническия факултет (УАСГ)

  На 2 ноември 2019 г. Хидротехническият факултет (ХТФ) при Университета по архитектура, строителство и геодезия (София) отбеляза своя 70-годишен юбилей. Празникът бе честван с провеждането на научно-технически форум, в който участие взеха водещи експерти от водния бранш. „За нас бе чест да бъдем част от празника и конференцията на ХТФ“, заявиха за Инженер.bg от Steinzeug-Keramo, водещ производител на стъклокерамични изделия за инфраструктурата и част от структурата на Wienerberger.

 • Иновативни технологии и устойчиви опаковъчни материали демонстрира Мултивак България на Месомания 2019

  11.11.2019 г. Машини, мех. системи | Иновативни технологии и устойчиви опаковъчни материали демонстрира Мултивак България на Месомания 2019

  Иновативни производствени технологии, комплексни опаковъчни решения и най-новите тенденции в развитието на устойчивите опаковъчни материали представи Мултивак България на специализираното изложение „Месомания“, което се проведе от 6 до 9 ноември в Интер Експо Център. Инженер.bg сe включи в традиционната пресзакуска, която доказаният производител на опаковъчни машини за поредна година организира, за да запознае всички медии, партньори и посетители с бизнес резултатите си.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  11.11.2019 г. ВиК | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! Разбрахте ли, че започна кандидатстването за Наградите на БАИТ, а на 14 и 15 ноември в Пловдив ще се проведе форумът „БЕЗ аварии“? В УАСГ бе открита нова лаборатория към катедра „Пътища и транспортни съоръжения“, а Монделийз стартира своята ежегодна стажанстска програма. Това бяха само част от новините, за които ви информирахме през изминалата седмица. Още акценти от бизнеса и академичния свят можете да прочетете в традиционния ни седмичен обзор „Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди“.

 • Инженеринговата дейност на БР Техника впечатли студентите по време на „Дни на кариерата“ в ТУ-София, филиал Пловдив

  08.11.2019 г. КИП и А | Инженеринговата дейност на БР Техника впечатли студентите по време на „Дни на кариерата“ в ТУ-София, филиал Пловдив

  Дебютно участие отбеляза Бюро за Развитие Техника (БР Техника) в изложението „Дни на кариерата“, което ежегодно се организира от Технически университет – София и неговите филиали в Пловдив и в Сливен. Доказаната българска инженерингова и търговска компания се срещна със студентите в гр. Пловдив и представи своите възможности за развитие. „Събитието бе чудесна възможност за нас да се запознаем с амбициозни млади хора“, коментираха пред Инженер.bg от БР Техника.

 • Ритбул представи иновативни решения за електроизграждане на семинар „Ефективно инженерство с ETI и Eplan”

  08.11.2019 г. Електротехника | Ритбул представи иновативни решения за електроизграждане на семинар „Ефективно инженерство с ETI и Eplan”

  В края на октомври 2019 г. фирма Ритбул бе домакин на семинар на тема „Ефективно инженерство с ETI и Eplan”. По време на събитието компанията представи най-новите технически решения и разработки на свои международни партньори. Гостите на семинара имаха възможността да се запознаят с последната версия на платформата за електротехническо проектиране Eplan, с продуктовата гама и най-новото оборудване за електрически инсталации на ETI, както и със софтуера за селективност ETIsON.

Статии

 • Архитекти и проектанти получават размах в дизайна и креативността – с декоративните мрежи от фирма Рапид

  В качеството ѝ на изключително универсален материал, мрежата намира все по-голямо приложение в широко разнообразие от архитектурни и интериорни решения. „Декоративната мрежа е не само гъвкава, адаптивна, трайна и устойчива, но се предлага също в хиляди изпълнения на решетката. Това създава перфектни възможности за удовлетворяване изискванията на различни проекти, независимо от функционалността и естетичните им изисквания“, информираха за Инженер.bg от фирма Рапид.

 • Издаването на патент в 6 стъпки – ключ към мощно бизнес оръжие – в коментара на д-р Самуил Бенатов

  Как се придобива патент, що е то изобретателска стъпка и как да се подготвим за този процес? За да отговорим на тези въпроси, се обърнахме за експертен коментар към д-р Самуил Бенатов, съсобственик на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“. В ролята си на патентен представител и експерт с дългогодишен опит, той обясни стъпка по стъпка дейностите по патентоване пред екипа на Инженер.bg и разкри какви са „подводните камъни“, които крие процедурата. Да видим...

Новини

 • Тихерт е производител с традиции на качествена инструментална екипировка и нестандартно оборудване

  Тихерт е производител с традиции на качествена инструментална екипировка и нестандартно оборудване

  Тихерт е българска производствена компания, която в продължение на десетилетия изгражда име на надежден доставчик на инструментална екипировка и нестандартно оборудване. „Нашата фирма разработва и произвежда специални инструменти, технологично оборудване и шприцформи в пълно в съответствие с изискванията на клиентите. Ние разработваме комплексни решения – от проектирането, моделирането и производството, до пускането в експлоатация“, коментираха за Инженер.bg от офиса на Тихерт.

 • БИГ процес контрол: Съпротивителни термометри със заварени фланци 54- WFL от Günther

  БИГ процес контрол: Съпротивителни термометри със заварени фланци 54- WFL от Günther

  В съвременните индустриални приложения за измерване на температурата на флуидите се използват предимно термосъпротивления със сензор под формата на чип. Предимства на този тип термометри пред конвенционалните сензори са малките размери, затворената конструкция, краткото време за реакция, устойчивостта на високи температури и на химически и механични въздействия, както и дългият им експлоатационен живот и стабилност, коментираха за Инженер.bg от БИГ процес контрол.

 • Софиана: Пневматични цилиндри P1S на Parker за хранително-вкусовата промишленост

  Софиана: Пневматични цилиндри P1S на Parker за хранително-вкусовата промишленост

  Серията цилиндри от неръждаема стомана P1S на лидера в производството на пневматично оборудване Parker Hannifin е специално предназначена за използване в тежка експлоатационна среда. Хигиенното изпълнение с гладка конструкция, външните уплътнения от флуоркаучук и предварителното запълването на цилиндрите с грес, определят приложимостта на цилиндрите при производството на храни и напитки. Моделите от серията са одобрени за използване в хранително-вкусовата промишленост.

Интервю

 • Таня Пейчинова, директор ЧР на TESY: Стимулираме креативността – безценно е да видиш реализирана своя идея!

  Таня Пейчинова, директор ЧР на TESY: Стимулираме креативността – безценно е да видиш реализирана своя идея!

  TESY е един от водещите европейски производители на електрически бойлери, бойлери с индиректно загряване и електрически отоплителни уреди. През последното десетилетие компанията демонстрира бързо развитие като внедрява широка гама от продукти и патентовани технологични решения, които са в пълно съответствие със съвременните изисквания за енергийна ефективност и с тези, регулиращи опазването на околната среда. TESY е сред най-добрите примери за българско предприятие.