Събития

 • Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“ също се присъедини към семейството ни от партньори

  23.08.2019 г. Електротехника | Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“ също се присъедини към семейството ни от партньори

  „Традиции и новаторство“. Това е мотото на БПГ „Ичко Бойчев“, продължител на делото на две училища с многогодишна история и утвърдени традиции в обучението на технически кадри. Училището е поредното учебно заведение, което се присъедини към семейството ни от партньори- обучаващи организации, с които заедно информираме младите специалисти у нас за възможностите за професионално обучение и подобряване на професионалната квалификация чрез нашата Академична борса в Борса.bg.

 • B2N: Вече можете да се регистрирате за второто издание на Балканската конференция за 3D принтиране Additive Days

  21.08.2019 г. Електротехника | B2N: Вече можете да се регистрирате за второто издание на Балканската конференция за 3D принтиране Additive Days

  Регистрацията за второто издание на балканската конференция за 3D принтиране Additive Days вече е активна! Събитието ще се проведе между 4-ти и 6-ти октомври т.г. в Sofia Tech Park и си поставя за цел да опровергае представите за „научно-фантастичните“ характеристики на 3D технологията, които често ѝ приписват. „Безспорно 3D принтирането променя света, но все още липсва знание как точно да впрегнем неговите възможности“, коментираха за Инженер.bg от компанията-организатор B2N.

 • Солтех: Hoffmann Group – едновековна традиция, обкована от пионерския дух на 4 поколения

  20.08.2019 г. Машини, мех. системи | Солтех: Hoffmann Group – едновековна традиция, обкована от пионерския дух на 4 поколения

  Тази година глобалният лидер в областта на индустриалното оборудване и екипировка Hoffmann Group бележи 100 години от основаването си. „Компанията е водещо име за качествени инструменти в Европа, предлагайки технологични решения с над 70 000 инструмента на повече от 500 световни марки, на които се доверяват близо 140 000 фирми в целия свят“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Солтех, официален представител и дългогодишен партньор на дружеството у нас.

 • ДМ Арматурен: Флоренция ще бъде домакин на No Dig 2019. Иновации в безизкопните технологии ще представи и Nova Siria

  20.08.2019 г. ВиК | ДМ Арматурен: Флоренция ще бъде домакин на No Dig 2019. Иновации в безизкопните технологии ще представи и Nova Siria

  Имаме въпрос към всички ВиК специалисти: Имате ли планове за началото на октомври? Защото ние имаме страхотно предложение! От 30 септември до 2 октомври 2019 г. ще се проведе 37-ата международна конференция No Dig във Флоренция, Италия. Така че, ако се интересувате от най-новите безизкопни технологии, запомнете тези дати! Сред участниците в събитието ще бъде и италианската компания Nova Siria, която ще представи последните си иновации, свързани с безтраншейното строителство.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  19.08.2019 г. ВиК | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! През изминалата седмица ви информирахме за редица интересни проекти в бизнес средите у нас и на Балканите, както и в академичния свят. Разказахме ви кои качества са важни за екипа на Weber, кога ще бъде конференцията „Нови предизвикателства пред цифровата икономика (Индустрия 4.0) и ролята на жените в инженерните и технологичните области“ и какви са новите инициативи на професионалните гимназии у нас. Още новини в сферата на инвестициите, човешките ресурси и образованието можете да научите от седмичния ни обзор.

 • IMI на 39 години: Способността ни да се адаптираме към динамичната пазарна среда е ключът към успеха ни

  16.08.2019 г. Електротехника | IMI на 39 години: Способността ни да се адаптираме към динамичната пазарна среда е ключът към успеха ни

  На 5 август т.г. световният лидер в производство на електроника Integrated Micro-Electronics, Inc (IMI) отбеляза своята 39-а годишнина, съобщиха за Инженер.bg от дружеството у нас – Интегрейтид Микро-Електроникс България. На официална церемония изпълнителният директор на компанията, г-н Артур Тан (Arthur Tan), поздрави своите колеги по повод празника и отбеляза, че именно благодарение на тяхната усилена работа компанията е постигнала своите успехи.

 • Bulgarian Digital Week 2019 ще представи най-новото от областта на дигитализацията

  16.08.2019 г. Панаир 2019 | Bulgarian Digital Week 2019 ще представи най-новото от областта на дигитализацията

  Поредната инициатива от събитийната програма на 75-ото издание на Международния технически панаир е изложението Bulgarian Digital Week 2019, което в периода от 23 до 28 септември 2019 г. ще представи най-актуалните технологии в ИТ сферата. Bulgarian Digital Week 2019 ще бъде разделено на отделни направления, като основно от тях ще бъде Digital Expo, което ще се проведе в рамките на 6 дни. ИТ компании от България и чужбина с разнообразни сфери на дейност ще демонстрират своите технологични открития, намиращи приложение в бизнеса и във всекидневния живот.

 • Български и италиански ученици приключиха успешно летните си стажове в Бер-Хелла Термоконтрол

  14.08.2019 г. Електротехника | Български и италиански ученици приключиха успешно летните си стажове в Бер-Хелла Термоконтрол

  Завърши програмата за летни стажове в Бер-Хелла Термоконтрол (BHTC) България, която се проведе под мотото „Подкрепа за развитие и успех“. Тази година своята практическа подготовка в компанията преминаха и възпитаници на италианския институт „Г. Маркони“, обучаващи се в професионално направление „Техник поддръжка и електрическо съдействие“. Инициативата се осъществява с подкрепата на Европейския Съюз, а партньор на българското дружество е ЧПК „Ейч Ар Си Кулинарна академия“.

 • FANUC – партньор на първия международен шампионат по програмиране на роботи

  12.08.2019 г. Машини, мех. системи | FANUC – партньор на първия международен шампионат по програмиране на роботи

  Световният лидер в индустриалната автоматизация и роботизацията FANUC и глобалната организация WorldSkills, насърчаваща развитието на професионалните и технически умения и компетенции, ще си партнират в изпълнението на проект, подкрепящ младите специалисти в оживяването на роботи. Тази година двамата партньори ще бъдат домакин на международно състезание за системни интегратори на роботизирани решения, което ще се проведе в Казан, Русия, информираха за Инженер.bg от ФАНУК България.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  12.08.2019 г. ОВК | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! Разбрахте ли, че екипът ни ще ви очаква на изложението за квалифицирани кадри и топ таланти Career Show през септември? А научихте ли, че още две професионални гимназии се присъединиха към нашето семейство с микросайтове в Академична борса? Това са Професионална гимназия по механоелектротехника – Плевен и Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ в Пловдив. Още новини в областта на инвестициите, HR и образованието можете да научите от седмичния ни обзор.

Статии

 • Заповядайте в новата ни Фейсбук страница! Нека заедно следим дигиталната трансформация на индустрията!

  Инженер.БГ ООД е динамично развиваща се техническа медия и това не е тайна за инженерното съсловие, а 2020 г. ще бъде година на големи промени за нас и нашите читатели. Затова решихме да загърбим всичко старо и да стартираме новото десетилетие с много нови и интересни инициативи и функционалности, за които ще споделим съвсем скоро. Заповядайте в новата ни Фейсбук страница Инженер.БГ New и нека заедно следим дигиталната трансформация на индустрията!

 • Алвекта чертае вектора на перспективите в организационното развитие на индустрията с дигиталната система Vector

  Алвекта е българско дружество, което предлага интернет-базирани информационни услуги в областта на организацията на работните процеси. „Разработваме собствено иновативно SaaS решение в корелация с Индустрия 4.0, наречено Vector. То представлява дигитална технология за пресъздаване на процесите в единна платформа. Vector обезпечава интегрираното информационно покритие на управлението на дейностите в индустриалното предприятие“, разказаха специалистите от Алвекта за Инженер.bg.

Новини

 • Най-голямата изложба на МТП „Машиностроене“ ще се фокусира върху Индустрия 4.0

  Най-голямата изложба на МТП „Машиностроене“ ще се фокусира върху Индустрия 4.0

  „Предстоящият 75-и Международен технически панаир и тази година обещава да предложи вълнуваща и разнообразна програма на своите посетители. Форумът ще се проведе от 23 до 28 септември и отново ще се превърне в средище на съвременните инженерни решения и платформа за обмяна на професионални контакти. Ще има пет специализирани изложби, а традиционно „Машиностроене“ ще бъде най-мащабната от тях“, съобщиха за Инженер.bg от панаира.

 • Индуматик: Противопожарните дюзи RRZ на PNR за пътнотранспортни тунели със сертификат за върхово постижение

  Индуматик: Противопожарните дюзи RRZ на PNR за пътнотранспортни тунели със сертификат за върхово постижение

  Утвърдената италианска компания PNR е разработила специални дюзи, които удовлетворяват и най-строгите изисквания за противопожарната безопасност в магистрални, пътни и железопътни тунели. „Европейската комисия, в качеството си на институция, която отговаря за програмата „Хоризонт 2020“ за научни изследвания и иновации за периода 2014-2020 г., връчи на PNR Italia сертификат за върхово постижение“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Индуматик.

 • Ка Матик: Новите вакуумни ежектори SCPM на Schmalz са малки, мощни и мащабируеми

  Ка Матик: Новите вакуумни ежектори SCPM на Schmalz са малки, мощни и мащабируеми

  Доказаната немска компания в областта на вакуумните технологии J. Schmalz обяви пазарния дебют на нова серия компактни ежектори, които благодарение на конструкцията си с тесен профил и малко тегло могат да се интегрират директно във вакуумна манипулираща система. „Новата серия вакуумни ежектори SCPM на Schmalz е разработена в отговор на нарастващото търсене на децентрализирани вакуумни генератори, които пестят пространство и комбинират постигането на високи стойности на вакуума с лесна интеграция“, разказаха за Инженер.bg от фирма Ка Матик.

Интервю

 • Инж. Г. Грозданов: За Техническия инженерен център на Festo в София градим екип от визионери

  Инж. Г. Грозданов: За Техническия инженерен център на Festo в София градим екип от визионери

  Нали ви се е случвало да видите поредната техническа новост и да се чудите как работи, какви характеристики има и на кого му е хрумнала? Е, днес ще ви разкажем как се случва „магията“. Продължаваме разговора с инж. Георги Грозданов, ръководител на Технически инженерен център в София към Фесто Производство, който ще ни обясни как международният лидер в автоматизацията Festo сътворява своите нови продукти, както и къде се намира България на картата на Четвъртата индустриална революция.