Събития

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  05.08.2019 г. КИП и А | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! Дори в разгара на лятото образованието у нас търси своя път за развитие и сближаване с бизнеса. Пример за това са Технологичната професионална гимназия „Мария Кюри“, гр. Перник, и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, гр. Монтана, които се присъединиха към нашата Академична борса. През изминалата седмица ви информирахме и за модернизирането на пречиствателната станция за питейни води в гр. Перник, изграждането на завод за пластмасови изделия в Скопие и др.

 • Иновативна система за мониторинг на шпинделните лагери SpindleSense на Schaeffler с пазарен дебют на EMO 2019

  02.08.2019 г. Машини, мех. системи | Иновативна система за мониторинг на шпинделните лагери SpindleSense на Schaeffler с пазарен дебют на EMO 2019

  Голяма част от причините за прекъсванията в работата на машините могат да бъдат проследени до дефектирали шпиндели в резултат на стълкновения и непрекъснати или неоткрити навреме претоварвания. При фрезоващи операции например комбинацията от сериозни радиални натоварвания, голямо подаване напред на инструмента и високи скорости водят до особено големи натоварвания и неблагоприятни кинематични условия на шпинделния лагер в близост до инструмента.

 • Продължаваме да се разрастваме! ПГ по механоелектротехника – Плевен също подкрепи Академична борса на Борса.bg

  02.08.2019 г. Електротехника | Продължаваме да се разрастваме! ПГ по механоелектротехника – Плевен също подкрепи Академична борса на Борса.bg

  Създадохме Академична борса, защото смятаме, че техническото образование в страната има нужда от информационна подкрепа и обединена платформа, която да събира цялата информация, необходима за един млад специалист с мечти да работи това, за което учи, и с амбиции за успешно бъдеще и кариера. Щастливи сме, че за кратко време редица утвърдени професионални гимназии от цяла България повярваха в тази наша кауза и се включиха в нея. Приветстваме с „Добре дошли“ ПГМТ – гр. Плевен!

 • Инженер.БГ- медиен партньор и участник в новаторското кариерно изложение Career Show 2019

  01.08.2019 г. Електротехника | Инженер.БГ- медиен партньор и участник в новаторското кариерно изложение Career Show 2019

  Наскоро загатнахме, че Инженер.БГ подготвя богата програма от събития и ще ви изненада с участие в нови кариерни изложения през сезон 2019-2020. А днес сме щастливи да обявим медийното партньорство и участието ни в едно наистина интересно и много различно мероприятие, а именно изложението за квалифицирани кадри и топ таланти Career Show 2019! Очакваме ви в „Progress zone“, за да ви разкажем за различните възможности за работа и обучение в техническия бранш!

 • С ПГВАД „Христо Ботев“ ще „рисуваме“ успешната кариера във вътрешната архитектура и дървообработването

  29.07.2019 г. Машини, мех. системи | С ПГВАД „Христо Ботев“ ще „рисуваме“ успешната кариера във вътрешната архитектура и дървообработването

  „Възможностите идват, когато сме подготвени за тях!“ е девизът на емблематичната Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване (ПГВАД) "Христо Ботев" в гр. Пловдив. Училището е поредното учебно заведение с традиции и многогодишна история, което се присъединява с микросайт към Академична борса на Борса.bg. Екипът ни благодари на ръководството на гимназията за чудесното сътрудничество и пожелава успешни съвместни инициативи!

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  29.07.2019 г. Машини, мех. системи | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! Измина поредна динамична седмица за бизнеса у нас и на Балканите. За пример ви даваме предстоящата мащабна инвестиция на Асарел-Медет, откриването на новия развоен център на Одело България, плановете за подобряване на водния транспорт в Сърбия, новия завод за композитни материали в Македония и мн.др. Още новини в областта на инвестициите, човешките ресурси и образованието можете да научите от традиционния ни седмичен обзор „Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди“, както и на www.борса.bg.

 • Нашият екип ви очаква на 75-ия Международен технически панаир Пловдив на щанд 13C10

  26.07.2019 г. Панаир 2019 | Нашият екип ви очаква на 75-ия Международен технически панаир Пловдив на щанд 13C10

  До началото на 75-ото издание на Международния технически панаир Пловдив 2019 остават по-малко от два месеца. Тазгодишното събитие ще премине под знака на нова концепция, разнообразна програма от събития, сред които IT кариерен форум, специализирани изложби и разбира се, отново с нашето участие и медийна подкрепа. За първи път тази есен щандът ни ще бъде в Палата 13-та, посветена на Машиностроенето – най-голямата изложба в рамките на Панаира.

 • Ефективни и устойчиви решения за опаковане с визия за бъдещето ще представи Multivac на FachPack 2019

  25.07.2019 г. Машини, мех. системи | Ефективни и устойчиви решения за опаковане с визия за бъдещето ще представи Multivac на FachPack 2019

  На изложението FachPack 2019, което ще се проведе от 24 до 26 септември 2019 г. в Нюрнберг, Германия, Multivac ще покаже иновации с поглед към бъдещето. „Експонатите, които ще бъдат представени са термоформовъчна опаковъчна машина RX 4.0 и трейсийлър TX 710. Ще ви очакваме на щанд 221 в зала 1“, съобщиха за Инженер.bg от дъщерното дружество на международния лидер в опаковъчната индустрия – Мултивак България ЕООД.

 • FANUC на EMO 2019: „Автоматизацията на производството с роботи никога не е била толкова лесна“

  25.07.2019 г. КИП и А | FANUC на EMO 2019: „Автоматизацията на производството с роботи никога не е била толкова лесна“

  Японският пионер в производството на роботи FANUC е инсталирал повече от 590 000 промишлени робота по целия свят. На многофункционалните машини се възлагат важни задачи в производствените процеси. „По време на мащабния технически форум EMO 2019 FANUC ще демонстрира на своя щанд – A50 в зала 9 — многобройни практически приложения като обработка на детайли, зареждане и разтоварване на детайли, както и почистване на заусенъци“, информираха от ФАНУК България.

 • Инженер.БГ и ТПГ „Мария Кюри“ - гр. Перник с мисията да вдъхват „живот“ на мечтите за успешна кариера

  24.07.2019 г. Машини, мех. системи | Инженер.БГ и ТПГ „Мария Кюри“ - гр. Перник с мисията да вдъхват „живот“ на мечтите за успешна кариера

  „Помни вчера, мисли за днес, за да те има утре!“ е мотото, което вдъхновява учениците в Технологична професионална гимназия (ТПГ) „Мария Кюри“ още на входа на училището в гр. Перник. Гимназията е поредното учебно заведение, което се присъедини към Академична борса в Борса.bg и подкрепи мисията ни да помагаме на младите колеги да бъдат по-информирани за възможностите да получат добро професионално образование и реализация в страната.

Статии

 • Заповядайте в новата ни Фейсбук страница! Нека заедно следим дигиталната трансформация на индустрията!

  Инженер.БГ ООД е динамично развиваща се техническа медия и това не е тайна за инженерното съсловие, а 2020 г. ще бъде година на големи промени за нас и нашите читатели. Затова решихме да загърбим всичко старо и да стартираме новото десетилетие с много нови и интересни инициативи и функционалности, за които ще споделим съвсем скоро. Заповядайте в новата ни Фейсбук страница Инженер.БГ New и нека заедно следим дигиталната трансформация на индустрията!

 • Алвекта чертае вектора на перспективите в организационното развитие на индустрията с дигиталната система Vector

  Алвекта е българско дружество, което предлага интернет-базирани информационни услуги в областта на организацията на работните процеси. „Разработваме собствено иновативно SaaS решение в корелация с Индустрия 4.0, наречено Vector. То представлява дигитална технология за пресъздаване на процесите в единна платформа. Vector обезпечава интегрираното информационно покритие на управлението на дейностите в индустриалното предприятие“, разказаха специалистите от Алвекта за Инженер.bg.

Новини

 • Най-голямата изложба на МТП „Машиностроене“ ще се фокусира върху Индустрия 4.0

  Най-голямата изложба на МТП „Машиностроене“ ще се фокусира върху Индустрия 4.0

  „Предстоящият 75-и Международен технически панаир и тази година обещава да предложи вълнуваща и разнообразна програма на своите посетители. Форумът ще се проведе от 23 до 28 септември и отново ще се превърне в средище на съвременните инженерни решения и платформа за обмяна на професионални контакти. Ще има пет специализирани изложби, а традиционно „Машиностроене“ ще бъде най-мащабната от тях“, съобщиха за Инженер.bg от панаира.

 • Индуматик: Противопожарните дюзи RRZ на PNR за пътнотранспортни тунели със сертификат за върхово постижение

  Индуматик: Противопожарните дюзи RRZ на PNR за пътнотранспортни тунели със сертификат за върхово постижение

  Утвърдената италианска компания PNR е разработила специални дюзи, които удовлетворяват и най-строгите изисквания за противопожарната безопасност в магистрални, пътни и железопътни тунели. „Европейската комисия, в качеството си на институция, която отговаря за програмата „Хоризонт 2020“ за научни изследвания и иновации за периода 2014-2020 г., връчи на PNR Italia сертификат за върхово постижение“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Индуматик.

 • Ка Матик: Новите вакуумни ежектори SCPM на Schmalz са малки, мощни и мащабируеми

  Ка Матик: Новите вакуумни ежектори SCPM на Schmalz са малки, мощни и мащабируеми

  Доказаната немска компания в областта на вакуумните технологии J. Schmalz обяви пазарния дебют на нова серия компактни ежектори, които благодарение на конструкцията си с тесен профил и малко тегло могат да се интегрират директно във вакуумна манипулираща система. „Новата серия вакуумни ежектори SCPM на Schmalz е разработена в отговор на нарастващото търсене на децентрализирани вакуумни генератори, които пестят пространство и комбинират постигането на високи стойности на вакуума с лесна интеграция“, разказаха за Инженер.bg от фирма Ка Матик.

Интервю

 • Инж. Г. Грозданов: За Техническия инженерен център на Festo в София градим екип от визионери

  Инж. Г. Грозданов: За Техническия инженерен център на Festo в София градим екип от визионери

  Нали ви се е случвало да видите поредната техническа новост и да се чудите как работи, какви характеристики има и на кого му е хрумнала? Е, днес ще ви разкажем как се случва „магията“. Продължаваме разговора с инж. Георги Грозданов, ръководител на Технически инженерен център в София към Фесто Производство, който ще ни обясни как международният лидер в автоматизацията Festo сътворява своите нови продукти, както и къде се намира България на картата на Четвъртата индустриална революция.