Събития

 • Мехатроникс: Delta акцентира върху решения за интелигентно производство на SPS IPC Drives 2019

  02.07.2019 г. Електротехника | Мехатроникс: Delta акцентира върху решения за интелигентно производство на SPS IPC Drives 2019

  Компанията Delta, глобален доставчик на интелигентни и енергийно-ефективни решения за промишлена автоматизация, представи своите продукти в областта на изложението SPS IPC Drives Italia 2019, което се проведе от 28 до 30 май в Парма, Италия. „Акцентът в участието на Delta по време в изложението бе поставен върху демонстрацията на новото решение за управление на движение на базата на CODESYS“, разказаха за Инженер.bg от фирма Мехатроникс, официален дистрибутор на Delta Electronics.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  02.07.2019 г. ОВК | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! През изминалата седмица ви съобщихме за редица нови инвестиции у нас и на Балканите. Информирахме ви за възможностите за дуално обучение на Варненската морска гимназия, както и за разкриването на нови работни места в София от фирма Bosch Software Innovations. Съобщихме ви и за партньорството на Македония и UNICEF, целящо създаването на цифрови решения за деца с увреждания. Още от новините на фокус в областта на инвестициите, човешките ресурси и образованието можете да научите от седмичния ни обзор.

 • Ка Матик: Компанията Schmalz демонстрира интелигентни вакуумни решения на Ligna 2019 в Хановер

  02.07.2019 г. КИП и А | Ка Матик: Компанията Schmalz демонстрира интелигентни вакуумни решения на Ligna 2019 в Хановер

  По време на тазгодишното изложение Ligna 2019 в Хановер, компаниите демонстрираха как използват дигитализацията за внедряване на рентабилно индивидуално производство. „Използвайки своя опит в областта на вакуумните технологии за автоматизация, немската компания Schmalz също разработва интелигентни компоненти, които генерират ценни данни“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ка Матик, оторизиран дистрибутор на J. Schmalz за България.

 • Монтюпе разкри важността на Lean инженерите пред студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“

  28.06.2019 г. Машини, мех. системи | Монтюпе разкри важността на Lean инженерите пред студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“

  Студенти от катедра „Технология на машиностроенето и металорежещите машини“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“ посетиха производствената база на Монтюпе в града. „Имахме удоволствието да посрещнем групата студенти и да ги запознаем с процеса на стегнато производството във фабриката, както и да им покажем отблизо използваните в нея машини. Надяваме се сред тях да сме спечелили бъдещи наши колеги”, съобщиха от компанията за Инженер.bg.

 • Бибус: Kollmorgen представи следващо поколение машини хигиенно изпълнение за ХВП на ProFood Tech 2019

  27.06.2019 г. Машини, мех. системи | Бибус: Kollmorgen представи следващо поколение машини хигиенно изпълнение за ХВП на ProFood Tech 2019

  Компанията Kollmorgen демонстрира най-новите си машини и технологии за обработка на храни и напитки на изложението ProFood Tech 2019 в Чикаго, Илинойс. „На щанда на фирмата посетителите имаха възможност да видят серводвигател хигиенно изпълнение AKMH, синхронни серводвигатели AKM и AKM2G, както и влагозащитено изпълнение на серводвигател AKM за хранително-вкусовата промишленост (ХВП)“, разказаха за Инженер.bg от фирма Бибус България, дългогодишен партньор на Kollmorgen.

 • „Ефективни решения за промишлеността“ бе мотото, с което Ритбул участва на MachTech & InnoTech 2019

  26.06.2019 г. Машини, мех. системи | „Ефективни решения за промишлеността“ бе мотото, с което Ритбул участва на MachTech & InnoTech 2019

  Ефективност, решения, промишленост – адресатът, която обединява тези три понятия, е Ритбул – утвърдена българска компания, която предлага изключително разнообразно портфолио от продукти за всеки аспект от производствените и монтажните дейности. По време на международното техническо изложение MachTech & InnoTech 2019, екипът на фирмата не само демонстрира своите доказани предложения, но представи иновативни продукти и нови партньори.

 • ММ Механикс: Търсим млади колеги, с които да достигнем най-високите върхове в качественото производство

  24.06.2019 г. Машини, мех. системи | ММ Механикс: Търсим млади колеги, с които да достигнем най-високите върхове в качественото производство

  Тази година на изложението „Стажове“, ММ Механикс – част от Механикс Груп, представи пред студентите в пловдивския филиал на учебното заведение своите постоянни работни позиции. Компанията се стреми да се развива в обхвата на цялостния производствен цикъл на машинни детайли и възли. Търсим млади, целеустремени, амбициозни хора, с които заедно да достигнем най-високите върхове в качеството“, споделиха за Инженер.bg от ММ Механикс.

 • Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  24.06.2019 г. КИП и А | Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

  Здравейте, колеги! През изминалата седмица приветствахме с „Добре дошли в семейството на Инженер.БГ!“ още едно специализирано учебно заведение – Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев”, гр. Русе. Информирахме ви и за новите инвестиции на няколко компании, за предоставените възможности на студентите за стажантски позиции и курсове. Още от новините на фокус в областта на инвестициите, човешките ресурси и образованието можете да научите от традиционния ни седмичен обзор.

 • Инж. Жеков от Либхер-Хаусгерете Марица: Развойните проекти са моят личен „Свети Граал“ в инженерната професия

  21.06.2019 г. Машини, мех. системи | Инж. Жеков от Либхер-Хаусгерете Марица: Развойните проекти са моят личен „Свети Граал“ в инженерната професия

  Ако мислите, че ежедневието на инженерите е скучно и „сухо“, ние от Инженер.bg сме готови да ви опровергаем. Ето защо стартирахме рубриката „Един работен ден на...“, от която ще се убедите, че работният ден на инженерите никак, ама никак не е лишен от вълнения и вдъхновение. Поднасяме ви поредното доказателство за това в лицето на инж. Георги Жеков от Либхер-Хаусгерете Марица, чиято свежа възраст и все още скромен трудов стаж не са пречка той да „гори“ в професията, която е избрал.

 • Бъдещи инженери и архитекти получиха безценни уроци от лидерите в строителния бранш

  21.06.2019 г. ВиК | Бъдещи инженери и архитекти получиха безценни уроци от лидерите в строителния бранш

  А вие какво правите в сряда вечер? Това попитаха участниците в сезон 3 на Академия Лидерите, които в продължение на 8 месеца отделяха своите вечери всяка сряда, за да натрупат нови знания и умения, които да ги направят по-можещи, по-уверени, по-вдъхновени и по-конкурентоспособни в света на строителството и архитектурата. На 19 юни 2019 г. се състоя официалният финал на тазгодишното издание на инициативата. Инженер.bg имаше удоволствието и привилегията да отрази събитието.

Статии

 • Заповядайте в новата ни Фейсбук страница! Нека заедно следим дигиталната трансформация на индустрията!

  Инженер.БГ ООД е динамично развиваща се техническа медия и това не е тайна за инженерното съсловие, а 2020 г. ще бъде година на големи промени за нас и нашите читатели. Затова решихме да загърбим всичко старо и да стартираме новото десетилетие с много нови и интересни инициативи и функционалности, за които ще споделим съвсем скоро. Заповядайте в новата ни Фейсбук страница Инженер.БГ New и нека заедно следим дигиталната трансформация на индустрията!

 • Алвекта чертае вектора на перспективите в организационното развитие на индустрията с дигиталната система Vector

  Алвекта е българско дружество, което предлага интернет-базирани информационни услуги в областта на организацията на работните процеси. „Разработваме собствено иновативно SaaS решение в корелация с Индустрия 4.0, наречено Vector. То представлява дигитална технология за пресъздаване на процесите в единна платформа. Vector обезпечава интегрираното информационно покритие на управлението на дейностите в индустриалното предприятие“, разказаха специалистите от Алвекта за Инженер.bg.

Новини

 • Най-голямата изложба на МТП „Машиностроене“ ще се фокусира върху Индустрия 4.0

  Най-голямата изложба на МТП „Машиностроене“ ще се фокусира върху Индустрия 4.0

  „Предстоящият 75-и Международен технически панаир и тази година обещава да предложи вълнуваща и разнообразна програма на своите посетители. Форумът ще се проведе от 23 до 28 септември и отново ще се превърне в средище на съвременните инженерни решения и платформа за обмяна на професионални контакти. Ще има пет специализирани изложби, а традиционно „Машиностроене“ ще бъде най-мащабната от тях“, съобщиха за Инженер.bg от панаира.

 • Индуматик: Противопожарните дюзи RRZ на PNR за пътнотранспортни тунели със сертификат за върхово постижение

  Индуматик: Противопожарните дюзи RRZ на PNR за пътнотранспортни тунели със сертификат за върхово постижение

  Утвърдената италианска компания PNR е разработила специални дюзи, които удовлетворяват и най-строгите изисквания за противопожарната безопасност в магистрални, пътни и железопътни тунели. „Европейската комисия, в качеството си на институция, която отговаря за програмата „Хоризонт 2020“ за научни изследвания и иновации за периода 2014-2020 г., връчи на PNR Italia сертификат за върхово постижение“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Индуматик.

 • Ка Матик: Новите вакуумни ежектори SCPM на Schmalz са малки, мощни и мащабируеми

  Ка Матик: Новите вакуумни ежектори SCPM на Schmalz са малки, мощни и мащабируеми

  Доказаната немска компания в областта на вакуумните технологии J. Schmalz обяви пазарния дебют на нова серия компактни ежектори, които благодарение на конструкцията си с тесен профил и малко тегло могат да се интегрират директно във вакуумна манипулираща система. „Новата серия вакуумни ежектори SCPM на Schmalz е разработена в отговор на нарастващото търсене на децентрализирани вакуумни генератори, които пестят пространство и комбинират постигането на високи стойности на вакуума с лесна интеграция“, разказаха за Инженер.bg от фирма Ка Матик.

Интервю

 • Инж. Г. Грозданов: За Техническия инженерен център на Festo в София градим екип от визионери

  Инж. Г. Грозданов: За Техническия инженерен център на Festo в София градим екип от визионери

  Нали ви се е случвало да видите поредната техническа новост и да се чудите как работи, какви характеристики има и на кого му е хрумнала? Е, днес ще ви разкажем как се случва „магията“. Продължаваме разговора с инж. Георги Грозданов, ръководител на Технически инженерен център в София към Фесто Производство, който ще ни обясни как международният лидер в автоматизацията Festo сътворява своите нови продукти, както и къде се намира България на картата на Четвъртата индустриална революция.