Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Статии

 • Геотермална енергия и устройства на Belimo осигуряват топлина за модернистична сграда в Швейцария

  Геотермална енергия и устройства на Belimo осигуряват топлина за модернистична сграда в Швейцария

  През пролетта на 2019 г. швейцарският производител на спортни стоки Scott Sports се премести в новата си офис сграда в гр. Гвизиес. Но нали не си представяте скучна корпоративна постройка? Супер атрактивната сграда има окъпан в светлина атриум, ограден с дървени летви, а фасадата е със слънцезащитно покритие от анодизиран алуминий. Това, което наистина ни накара да обърнем внимание на проекта обаче, са всички 800 продукта на Belimo, които са използвани в ОВК и ВиК инсталациите.

 • Юроком 2000: Медните тръби могат да направят Вашата термопомпена система още по-ефективна

  Юроком 2000: Медните тръби могат да направят Вашата термопомпена система още по-ефективна

  В последните години термопомпите се наложиха като едни от най-енергийно ефективните решения, затова именно тук идва въпросът какво се случва по пътя на енергията след уреда. „За да запазим оптимално добре топлината в дома, трябва да предвидим изграждането на ефективна инсталация. А един от доказаните методи са медните тръби“, коментираха за Инженер.bg от доказаното българско дружество Юроком 2000, специализирано в оборудването за ОВК и ВиК системи.

 • Инж. Светослaв Влашки от ТУ-София: Кои са конвенционалните хладилни агенти в термопомпените системи?

  Инж. Светослaв Влашки от ТУ-София: Кои са конвенционалните хладилни агенти в термопомпените системи?

  Хладилният агент е работното тяло, чрез което се осъществяват процесите в термопомпената система. Ето защо, неговите термодинамични и преносни свойства са определящи за работния диапазон и характеристиките на всяка термопомпа. Приетият през 1987 г. и влязъл в сила през 1989 г. Протокол от Монреал, заедно с последващите осем изменения, налага пълна забрана върху използването на множество озоноразрушаващи вещества, служещи като хладилни агенти.

 • Компактните термопомпи Hitachi Yutaki M от Рувекс гарантират топлина и уют за Вашия дом

  Компактните термопомпи Hitachi Yutaki M от Рувекс гарантират топлина и уют за Вашия дом

  Активно налагащи се като ефективно и надеждно решение за климатизация, термопомпите предлагат широка гама от предложения. А в стремежа си да Ви запознаем с максимално богато разнообразие от тях, днес ще ви представим Yutaki M – моноблок термопомпите на един от лидерите в бранша – Hitachi. На българския пазар можете да ги намерите в утвърдената фирма Рувекс. Ето какво разказаха пред Инженер.bg специалистите от компанията за различните модели.

 • Инж. Светослaв Влашки от Технически университет – София: Какво е термопомпа и как работи?

  Инж. Светослaв Влашки от Технически университет – София: Какво е термопомпа и как работи?

  Термопомпата представлява система, която отнема топлина от среда с ниска температура и я отдава на среда с висока температура за сметка на изразходване на външна енергия. В определени случаи е възможно едновременно да се използват хладилният и топлинният ефект. Термопомпите се използват за загряване на вода, въздух и други флуиди в отоплителните и климатични системи и в индустриалните процеси, за двустепенна регенерация на топлина, за загряване на вода и др.

 • Как да изберем най-подходящата термопомпа за нашата сграда?

  Как да изберем най-подходящата термопомпа за нашата сграда?

  През последните години термопомпите се наложиха като устойчиво и ефективно техническо решение за отопление и охлаждане. Кой от трите най-често срещани вида термопомпи е най-подходящ за вашия дом или проект зависи от различни фактори, например от енергийния източник, приложението, спецификата на мястото, в което ще се монтира инсталацията. Специалистите от Ховал споделят най-важната информация за трите най-често срещани вида термопомпи. Вижте какво разказаха от българското дружество за читателите на Инженер.bg.

 • Термопомпен агрегат Alezio Compact от De Dietrich – френски дизайн и оптимален комфорт

  Термопомпен агрегат Alezio Compact от De Dietrich – френски дизайн и оптимален комфорт

  Висока ефективност и адаптивност към различни условия на работа – това са едни от ключовите характеристики при създаването на нови технически решения. Те се отнасят в пълна степен и за термопомпения агрегат Alezio Compact на френския технологичен лидер De Dietrich. Той е оптимално решение както за нови, така и за по-стари сгради, чиито помещения са с ограничено пространство. Alezio Compact е предпочитан избор от крайните клиенти и често е препоръчван от архитекти и интериорни дизайнери.

 • Оптимален микроклимат в големи производствени халета? Ви Ей Си представя газовите термопомпи Schwank

  Оптимален микроклимат в големи производствени халета? Ви Ей Си представя газовите термопомпи Schwank

  Утвърденият производител на енергийно-ефективни решения за отопление Schwank разшири общирното си портфолио с нова съвременна алтернатива за отопление и климатизация на промишлени халета. „Газовите термопомпи са сред най-добрите системи за постигане на комфортни условия в различни помещения. В последните години те непрекъснато увеличават своя пазарен дял с доказаната си технология за екологично отопление и климатизация, като използват топлинната енергия на околната среда. Също така покриват на 100% изискванията за енергийна ефективност и използване на възобновяеми източници на енергия”, съобщиха за Инженер.bg от офиса на фирма Ви Ей Си България, партньор на Schwank за България.

 • Хотел в пещера – очарователно! И топло с геотермална термопомпа

  Хотел в пещера – очарователно! И топло с геотермална термопомпа

  Представяли ли сте някога да живеете в пещера? Обаче не каква да е, а изцяло осъвременена и пригодена за живот по последните модни тенденции. Да гледате филм в нея разположени в удобен диван или да си отпочивате в хол, в средата на който блика водопад? А защо не и да взимате спа душ под някой пещерен свод... Всичко това е възможно и е достъпно за гостите на хотел Beckham Creek Cave, вгнезден в естествена пещера, високо на скалите, в планината Озарк, в щата Арканзас, САЩ – едно чудновато творение, което няма аналог никъде другаде по света.

Още от Термопомпи