Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Статии

Хотел в пещера – очарователно! И топло с геотермална термопомпа


 
 
 
 

Представяли ли сте някога да живеете в пещера? Обаче не каква да е, а изцяло осъвременена и пригодена за живот по последните модни тенденции. Да гледате филм в нея разположени в удобен диван или да си отпочивате в хол, в средата на който блика водопад? А защо не и да взимате спа душ под някой пещерен свод... Всичко това е възможно и е достъпно за гостите на хотел Beckham Creek Cave, вгнезден в естествена пещера, високо на скалите, в планината Озарк, в щата Арканзас, САЩ.Скалното жилище е едно чудновато инженерно-архитектурно творение, което няма аналог никъде другаде по света. Таванът в уникалния хотел е пещерен свод, а малък подземен водопад извира в центъра на гостната. Гостите на Beckham Creek Cave се радват на природните прелести сред пълен комфорт. Така те могат да гледат и слушат телевизор със смайваща акустика, да се възхищават на изящни варовикови форми, дори когато лежат увити в меките завивки на удобното легло.Творчески преобразената в хотел пещера е със съвременна мебелировка в изискан стил сред запазени в напълно естествения си вид варовикови стени, сталактити и сталакмити. Комплексът в пещерен стил предлага спокойствие и тишина сред оборудваните с всички жилищни удобства пещерни зали.


За да бъде изграден хотела, се е наложило пещерата да бъде разрушена на някои места, тъй като имало голям проблем с течащата от стените вода. В момента каучукови мембрани, разположени над спалните и над долния етаж, както и скрити канализационни системи поемат най-големите течове. Водата се влива също и във френските канализационни канали, които опасват стените.Най-голяма инвестиция е била необходима за скъпото геотермално отопление с термопомпа, чиято задача е да поема влагата в пещерата и затопля по малко въздуха в нея. Важно е да се поддържа не много висока температура, като се внимава да няма прекалено нагряване, за да не се образува конденз по стените.


Водата от скалния хотел се влива в резервоар и преминава през пречиствателна система. Излишната вода, която извира от пещерата и не се използва, се оттича през тръби, разположени под пода на хотела и после изтича в резервоар край входа. Тя се отклонява, за да се спусне по склоновете на планината, откъдето се влива в пълното с риба езеро, допълнителна атракция за „пещерните“ гости. Необичайният дом разполага с четири луксозни спални и четири бани, в които могат да отседнат осем човека. Още осем госта са добре дошли в хотела, ако носят свои спални принадлежности. Колкото до цената, тя е не по-малко уникална – нощувката за любителите на необичайните изживявания варира от 1 200 до 1 600 долара.


Всяка от четирите спални, разположени в някоя от скалните ниши, е с различен природен декор, който следва извивките на пещерата. Просторните помещения са с луксозни кръгли легла, с „царски“ размери и бани в спа-дизайн сред пещерните образувания. Кухнята на хотела-пещера представлява строително произведение на изкуството с високотехнологични газови уреди и конвекционални печки. Гостите могат да отпочиват в бара, който се намира в горната част на скалния комплекс или да се съберат край масата в трапезарията, в очарователното обкръжение на скални детайли.  Удобните дивани и термично отопление създават топлина и уют в хола, превръщайки го в перфектното място за разтоварване, където LED телевизор с двуметров екран е окачен върху пещерната стена.


Когато гостите решат за кратко да се отделят от вълшебството на пещерните гледки, могат да се разтоварят край езерото в имението, да ловят риба или да си направят грил, докато наблюдават удивителната гледка от предната тераса. Туризъм, гребане, риболов, круизи с хеликоптер и конна езда са сред останалите екстри, които могат да бъдат уредени по време на почивката в Beckham Creek Cave.Текста състави: Снежана Бесарабова от редакционния отдел на Инженер.bg

 

Източник на снимковия материал: Beckham Creek Cave House

Още от Термопомпи