Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

 • Инж. Влашки (ТУ-София): Тенденциите са пропанът (R290) да се използва все по-масово в термопомпените системи

  Инж. Влашки (ТУ-София): Тенденциите са пропанът (R290) да се използва все по-масово в термопомпените системи

  Поради своите отлични термодинамични и преносни свойства, екологичност, достъпност и ниска цена, естествените хладилни агенти започнаха да навлизат все по-широко в множество приложения и се разглеждат като основна дългосрочна алтернативна на конвенционалните, съобщи инж. Светослав Влашки от Технически университет – София. В днешния материал той ще запознае читателите на Инженер.bg с най-важните свойства на пропана като хладилен агент.

 • Ефективно производство на битова гореща вода с термопомпения бойлер AquaThermica от Теси

  Ефективно производство на битова гореща вода с термопомпения бойлер AquaThermica от Теси

  Термопомпените системи могат ефективно да осигурят както отопление, така и битова гореща вода (БГВ). За да задоволи нуждите от висококачествено решение и в тази пазарна ниша, доказаният български производител на отоплителна техника Теси включи в продуктовото си портфолио специални модели, разработени именно за това конкретно приложение. AquaThermica e термопомпен бойлер от тип „въздух-вода“ с възможност за работа с възобновяеми източници на енергия.

 • Овентроп: Експлоатирайте Вашата термопомпена система още по-лесно със свързващите групи на Oventrop

  Овентроп: Експлоатирайте Вашата термопомпена система още по-лесно със свързващите групи на Oventrop

  Сами по себе си термопомпите представляват решения с външно и с вътрешно тяло, благодарение на които е възможно създаването на ефективно отопление и битова гореща вода. Нека не забравяме обаче, че за да бъдат те присъединени към сградните инсталации, е необходимо допълнително оборудване, което също трябва да ни гарантира надеждност и безопасност. Ето защо днес обръщаме внимание именно на тези продукти, и по-специално на свързващите групи за отоплителен кръг и за буферен резервоар на Oventrop.

 • Ретро музеят във Варна се климатизира с централна система DVM S от Samsung Electronics Air Conditioning Europe

  Ретро музеят във Варна се климатизира с централна система DVM S от Samsung Electronics Air Conditioning Europe

  Музей в мол? Да, в България има такъв! Става дума за Ретро музея във Варна, който се помещава в сградата на един от най-големите търговски комплекси по родното Черноморие. „Инициативата е на варненския бизнесмен Цветан Атанасов, а експонатите са събирани в продължение на 10 години. Никой обаче не е предполагал огромния интерес, който ще предизвика музеят“, заявиха пред Инженер.bg от българския офис на Samsung Electronics Air Conditioning Europe (SEACE).

 • Термопомпа и газов кондензен котел в един корпус? Това е хибридната термопомпа Alezio G Hybrid от Рувекс

  Термопомпа и газов кондензен котел в един корпус? Това е хибридната термопомпа Alezio G Hybrid от Рувекс

  Пореден модел ефективна термопомпа представи утвърдената българска фирма Рувекс пред Инженер.bg! Alezio G Hybrid е гама от инверторни термопомпи въздух-вода на френския производител De Dietrich. Те включват външен модул, вътрешен хидравличен модул, стенен кондензен газов котел от тип Naneo, работещ на природен газ, и контролен панел Inicontrol 2. Хибридната термопомпа комбинира енергийните качества на термопомпа и газов кондензен котел с цел оптимизиране на енергийната ефективност.

 • Имате въпроси за термопомпените системи? Експертите на Висман дават отговор

  Имате въпроси за термопомпените системи? Експертите на Висман дават отговор

  Имате въпроси за термопомпите? Задайте ги смело, а отговор ще получите от специалистите на Висман – българското дъщерно дружество на немския лидер в производството на отоплителни системи Viessmann. На 8 април 2020 г. се проведе първото от серия онлайн събития във формата „Вие питате, ние отговаряме“, по време на което доказаните експерти дадоха отговор на някои от най-често задаваните въпроси в сферата на термопомпите, отговаряйки на своите виртуални зрители, които имаха възможност да оставят коментари в реално време.

 • С гамата Flexline на Danfoss можете да проектирате още по-ефективни термпопомпени системи за индустрията

  С гамата Flexline на Danfoss можете да проектирате още по-ефективни термпопомпени системи за индустрията

  Термопомпите се налагат като ефективно и важно решение, когато става дума за отопление в индустриалния сектор, било то от централни системи, остатъчна топлина от индустриалните процеси или възобновяеми източници на енергия. Ето защо международният лидер в разработката и производството на ОВК продукти и цялостни системи Danfoss поддържа широко портфолио от решения, предназначени специално за термопомпени системи. Какво още научи Инженер.bg ще ви разкажем днес.

 • Волво Груп България избра термопомпата Viessmann Vitocal 300-G за сервиза си в Бургас

  Волво Груп България избра термопомпата Viessmann Vitocal 300-G за сервиза си в Бургас

  През 2017 г. в Бургас врати отваря новият сервизен център на Волво Груп България. Построена за рекордните 9 месеца, базата разполага с модерно оборудване, което дава възможност да се обслужват по шест камиона едновременно. Как обаче са гарантирани комфортните работни условия в сервиза? Отговор за Инженер.bg дадоха от българския офис на Viessmann – световен лидер в производството на системи за отопление.

 • Термопомпа на Danfoss бори успешно суровите сибирски зими

  Термопомпа на Danfoss бори успешно суровите сибирски зими

  Там някъде далече, далече на изток, в азиатската част на Русия, се намира един от нейните най-интересни в исторически, географски и политически аспект райони. В представите на повечето хора по света в Сибир има вековни гори, население, което живее при екстремни климатични условия, и необятни бели простори, проблясващи на слънцето като милиони диаманти. Именно там, в град Томск, се намира триетажна тухлена къща с обща жилищна площ от 332 m2, построена от собственика ѝ Вячеслав Г. Гулаков през 2012 г. Тя се отоплява с термопомпи на водещия европейски производител Danfoss.

 • Сигурност и икономичност на термопомпени системи със зоновия вентил QCV Belimo

  Сигурност и икономичност на термопомпени системи със зоновия вентил QCV Belimo

  Ново от Belimo! Продуктовата серия вентили Belimo ZoneTight™ вече е разширена с нови вариации на зоновите вентили QCV. „Сега QCV се предлагат и с външна резба, като намират още по-широко приложение и се отличават с по-висока ефективност на работа“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Белимо България, която предлага на българския пазар техника и технически решения на водещия швейцарски производител на средства за автоматизация на отоплителни, климатични и вентилационни системи Belimo Automation.

Още от Термопомпи