Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Термопомпа на Danfoss бори успешно суровите сибирски зими

 

 


Там някъде далече, далече на изток, в азиатската част на Русия, се намира един от нейните най-интересни в исторически, географски и политически аспект райони. В представите на повечето хора по света в Сибир има вековни гори, население, което живее при екстремни климатични условия, и необятни бели простори, проблясващи на слънцето като милиони диаманти. Именно там, в град Томск, се намира триетажна тухлена къща с обща жилищна площ от 332 m2, построена от собственика ѝ Вячеслав Г. Гулаков през 2012 г. Тя се отоплява с термопомпи на водещия европейски производител Danfoss.


Монтирането на геотермални термопомпи (вода-вода) от вида Danfoss DHP-H 16 е планирано още през проектната фаза на къщата.Проектирането и монтажът на етажните отоплителни системи и термопомпите са извършени от фирма Ecoclimate, оперираща в същия град. „Изборът на инсталации с термопомпа бе направен поради това, че те са най-икономични, екологични и с дълъг живот в сравнение със съоръженията, работещи с изкопаеми горива. Така термопомпата на Danfoss осигурява 4 kW отоплителна енергия само за 1 kW електрическа енергия“, коментираха за Инженер.bg от българския офис на компанията.


Томск е град и административен център на Томска област, Русия, разположен на река Том, с население 522 940 души. Градът е с влажен континентален климат, а средната му годишна температура е от забележително ниските за нашите представи 0.6 °C. През януари температурата навън е средно между -21 °С и -13 °С. Геотермалните термопомпи Danfoss са предпочитани за отопление там заради тяхната ефективност, безопасност и изгодна цена.


„Други предимства на термопомпите DHP-H 16 са иновативният им дизайн, лесен монтаж и професионалното обслужване, което ги прави лидер в областта на отоплителните системи. За монтажа няма специални изисквания и технически надзор, както при газовите котли“, допълниха от Данфосс, сегмент Отопление.


Шумът на работеща термопомпа е равен на този на стандартен хладилник. Когато термопомпата е разположена в машинно помещение, намиращо се например в неотопляем сутерен, тя не създава абсолютно никакъв дискомфорт.


Отоплението на сградата се осъществява посредством подово лъчисто отопление и вентилаторни конвектори. „В крайна сметка построихме дом извън града, с много високо ниво на комфорт, без да имаме нужда от дърва за огрев или въглища, почистване на тръби или премахване на пепел и т.н.“, споделя Вячеслав Гулаков.


Използваните съоръжения са:

 - Геотермална термопомпа Danfoss DHP-H 16, която е с отоплителна мощност 16 kW и захранващо напрежение 400 V 3-N;

 - Буферен съд с обем 180 l.


Повече информация за Данфосс ЕООД сегмент Отопление, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Danfoss, Данфосс ЕООД, сегмент Отопление, FreeImages.com

Още от Термопомпи