Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Комбинация от фасадна система и термопомпа за максимална енергийна ефективност на кулата Kristall в Мюнстер


Немската застрахователна компания LVM предлага широк спектър от услуги и ежегодно бележи ръст в пазарния си дял, което води до необходимостта от създаването на нови офисни работни места. Затова на мястото на старата постройка на фирмата е изградена нова сграда, имаща формата на кристал, откъдето идва и популярното й днес наименование. „Енергетичната концепция на новата сграда идейно се основава на основните елементи – огън, вода, земя и въздух. Възобновяемите ресурси и рециклирането на използваните материали са в основата на тази концепция, като на Kampmann е възложен елементът въздух. За целта компанията разработва специално изпълнение на фасадната система за вентилация Kavent BA”, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената българска инженерингова фирма Акватерм, която предлага продуктите на Kampmann на българския пазар.Елементът: огън

В сградата функционира собствена топлоелектроцентрала на биометан, осигуряваща 112 kW топлоенергия и 75 kW електроенергия, която се подава към общата електроразпределителна мрежа. Разположените върху покрива и някои части от фасадата фотоволтаични съоръжения осигуряват допълнително още 100 kW електроенергия, която също се подава към мрежата.


Елементът: вода

Дъждовната вода се събира и използва за тоалетните казанчета в сградата.


Елементът: земя

Геотермално поле с 51 сонди достига до 150 m дълбочина и осигурява отопление или охлаждане до 12 °C. През лятото тази енергия работи в режим на естествено охлаждане с мощност 294 kW, а през зимата подпомага работата на отоплителната система за достигане на необходимата температура чрез реверсивни термопомпи.Елементът: въздух

Заедно с LVM специалистите от Kampmann разработват за сградата специална версия на Kavent BA. Тази децентрализирана система за вентилация се монтира непосредствено на фасадата на зданието, като част от подовата система за климатизация“, поясниха от фирма Акватерм. Отвън тя засмуква свеж въздух и го подава без допълнителна обработка или при необходимост след предварително затопляне/охлаждане директно в помещението. Това води до значителна икономия на разходи за монтаж на въздуховоди, като съкращава обема на строителните работи и намалява инвестициите и енергопотреблението. Допълнително се създава възможност за регулиране на параметрите в отделните помещения. За новата сграда Kristall това означава четири етажа повече полезна площ в условията на съществуващото ограничение в разрешената височина на сградата.Дори отработеният въздух не се изхвърля просто навън. С помощта на термопомпа топлоенергията в него се използва за отопление на сградата. Функцията за разделно контролиране на вентилацията и температурата гарантира допълнителни икономии. Например през нощта, при отсъствие на потребление на външен въздух, температурата в помещенията се поддържа максимално ефективно с помощта на отделен вентилатор за рециркулация на въздуха“, коментираха от фирма Акватерм. „Функционалното свързване на подовата вентилационна система с мониторинговата мрежа KNX обединява най-важните функции на системата за сградна автоматизация в случай на присъствие на хора в помещението и нощен режим на вентилация“, заявиха в заключение специалистите от фирма Акватерм.Повече информация за Акватерм ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: Акватерм, Kampmann

Още от Термопомпи