Научете последните иновации при обработването на повърхности на Metal Days Conference с домакини: Tiger, Henkel, Rösler, Mankiewicz и Wagner, на 24 и 25 април т.г.

 

Внедрявания

 • Хиляди лагери на Schaeffler отварят сигурно и надеждно шлюзовете на новия Панамски канал

  12.02.2018 г. Машини, мех. системи | Хиляди лагери на Schaeffler отварят сигурно и надеждно шлюзовете на новия Панамски канал

  На 26 юни 2016 г. бе пуснат в експлоатация новият Панамски канал. Неговите шлюзове са толкова големи, че през тях могат да преминат контейнеровози с дължина до 366 метра. Лагерите са елемент от изключителна важност за цялостното функциониране на шлюза, които трябва да работят при всякакви условия. За този голям инфраструктурен проект, Schaeffler осъществи доставките на повече от 3400 лагерa за шлюзовете и за използването на водните ресурси по безвреден за околната среда начин.

 • Технологии на ABB в град Давос проправят пътя на екологичната мобилност чрез иновации в електромобилите

  06.02.2018 г. Енергетика (ВЕИ) | Технологии на ABB в град Давос проправят пътя на екологичната мобилност чрез иновации в електромобилите

  ABB е компания-пионер в областта на технологиите за електрификация, роботика и индустриална автоматизация.
  Чрез непрекъснати иновации, на базата на своята над 130-годишна история, днес ABB пише бъдещето на индустриалната цифровизация. Като главен партньор на Формула Е, автомобилен шампионат за болиди с изцяло електрическо задвижване под егидата на ФИА, ABB задава границите на електрическата мобилност, за да допринесе за едно устойчиво бъдеще.

 • Мащабни системи за съхранение на Trumpf спестяват до 75% от пространството в унгарски завод на Zollner

  05.02.2018 г. Машини, мех. системи | Мащабни системи за съхранение на Trumpf спестяват до 75% от пространството в унгарски завод на Zollner

  Какво бихте направили, когато се наложи да замените дадена машина във вашето производство? Със сигурност първото нещо ще бъде да закупите нов, последен модел от нея. Когато обаче унгарският производител Zollner Elektronik се изправя пред този избор преди 2 г., той решава да не поема по лесния път. Техниката на компанията постепенно започва да става неспособна да отговоря на изискванията на клиентите и тя вижда решение във високотехнологичното лазерно оборудване на Trumpf.

 • Истинското „сърце“ на ирландската столица Дъблин – стадионът Croke Par, е оборудван изцяло с помпени решения на Wilo

  01.02.2018 г. ВиК | Истинското „сърце“ на ирландската столица Дъблин – стадионът Croke Par, е оборудван изцяло с помпени решения на Wilo

  Знаете ли кой е третият по големина стадион в Европа?
  Казва се Croke Park и е истинското „сърце“ на ирландската столица Дъблин. В най-новия му вид стадионът събира 82 300 души и обединява хората с еднакви спортни страсти, а що се касае до келтските игри, мястото се използва от стотици години. Но как се поддържа водната инфраструктура на такова съоръжение в изрядност? Международният производител на помпени решения Wilo знае отговора.

 • Yokogawa ще достави система за контрол на сероочистваща инсталация в електроцентрала в Босна и Херцеговина

  30.01.2018 г. Енергетика (ВЕИ) | Yokogawa ще достави система за контрол на сероочистваща инсталация в електроцентрала в Босна и Херцеговина

  От Yokogawa Electric съобщиха, че са спечелили поръчка за доставката и внедряването на система за контрол на сероочистваща инсталация на отработените газове в работещата на въглища електроцентрала Ugljevik, локализирана в североизточната част на Босна и Херцеговина. Тази система за сероочистване ще бъде първата от подобен тип в тази част на Балканите, като се планира тя да влезе в експлоатация през октомври 2019 г.

 • Хидро-Хикс България: Датска фармацевтична компания внедри инсталация за пречистена вода на Eurowater

  27.01.2018 г. ВиК | Хидро-Хикс България: Датска фармацевтична компания внедри инсталация за пречистена вода на Eurowater

  Водещият производител на съоръжения за пречистване на води Eurowater успешно въведе в експлоатация комплексна инсталация за пречистена вода в датската фармацевтична компания Fertin Pharma. „Водата от инсталацията ще се използва основно за почистване на съоръженията, както и за производство на медикаментни дъвки. След разширяване на производствения капацитет, системата ще осигурява 3000 l/h пречистена вода“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Хидро-Хикс България.

 • Система за автоматизация и над 100 температурни сензора на JUMO контролират процесите в стъкларски завод

  26.01.2018 г. КИП и А | Система за автоматизация и над 100 температурни сензора на JUMO контролират процесите в стъкларски завод

  Водещият производител на индустриални сензори и цялостни решения за автоматизация JUMO притежава богато портфолио от успешно реализирани проекти в много различни сектори. „Компанията има опит и в реализацията на свои продукти в областта на стъкларската промишленост. Пример за това е внедряването на система за автоматизация и над сто сензора за управление на процесите в завод с производсто на 15 млрд. бутилки и опаковки годишно“, информираха от ЮМО България.

 • ТермоДизайнТотал: Сигурност и комфорт с термостатичните вентили 5231 на Caleffi в жилищен комплекс в Дубай

  24.01.2018 г. ОВК | ТермоДизайнТотал: Сигурност и комфорт с термостатичните вентили 5231 на Caleffi в жилищен комплекс в Дубай

  Кристални лагуни, великолепни плажове, просторни паркове и спираща дъха архитектура, това обещава комплексът Мохамед Бин Рашид Ал Мактум Сити в Дубай, Обединени арабски емирства. Неговите жители могат да се наслаждават на истинско спокойствие и уединение, и то на разстояние само няколко минути от центъра на града. В този комплекс луксът и комфортът са основна цел, а сред фирмите, погрижили се за постигането им, е италианската компания Caleffi.

 • Акватерм: Въздухообработваща централа на Kampmann възстановява 76% от топлината в детски център

  24.01.2018 г. ОВК | Акватерм: Въздухообработваща централа на Kampmann възстановява 76% от топлината в детски център

  Детският дневен център Adventureland в Нойенкирхен (Neuenkirchen), Германия, на благотворителната организация Каритас (Caritas), разполага с няколко просторни помещения, които предлагат възможност за игри и забавления на около 70 деца. За осигуряване на добър комфорт на децата и на грижещия се за тях персонал, върху покрива на сградата е инсталиран компактен вентилационен агрегат, модел Airblock KG, на утвърдения производител на отоплителна и климатична техника Kampmann.

 • Аквастарт: Немска пивоварна избира индустриални резервоари за съхранение от неръждаема стомана на Börger

  22.01.2018 г. Машини, мех. системи | Аквастарт: Немска пивоварна избира индустриални резервоари за съхранение от неръждаема стомана на Börger

  Какво кара голяма немска пивоварна да избере именно оборудване с марката Börger за съхранение на технологичните води, нужни за производствените ѝ процеси? Отговорът е еднозначен – компанията години наред поддържа мястото си сред лидерите в производството на помпени решения и индустриално оборудване и е категоричен избор на клиентите от индустрията, които търсят оптимално качество и функционалност. Повече за продуктите Börger разказаха от българската компания Аквастарт.

Дискусии / позиции

 • Пневматичните системи на Festo – една конкурентна алтернатива на електрическите задвижвания

  При проектирането на общинските водопроводни системи основният фактор, който се взема под внимание, са разходите по поддръжката за целия експлоатационен цикъл, включително средствата за експлоатация, енергопотребление, поддръжка и ремонт. При пневматичните системи нещата не стоят по същия начин, както при електрическите системи. Това са здрави, рентабилни и надеждни системи, защото сгъстеният въздух се транспортира, съхранява и регулира лесно.

 • Георги К. Първанов от СиТийм с прогноза за разрешаване на проблемите на пазара на инженерния труд у нас

  „Пазарът на труда в България към момента е много различен от този преди 7 или 8 години“, заяви г-н Георги К. Първанов, управител на СиТийм – една от доказаните родни компании, опериращи в областта на човешките ресурси. СиТийм специализира в предлагането на палитра от услуги, свързани с инженерните специалисти. В интервю за Инженер.bg експертът коментира настоящото състояние в този пазарен сегмент, проблемите и възможните решения.

Пазарни акценти / Прегледи

 • П и М Груп с коментар за предимствата на потопяемите помпи за чисти води на индийския производител Shakti Pumps

  След като ви представихме новия партньор на утвърденото българско търговско, производствено и инженерингово дружество П и М Груп - Shakti Pumps, с настоящия материал ще ви запознаем по-подробно с продуктовия асортимент на индийския производител. „Една от сериите на Shakti Pumps, която вече се предлага на българския пазар, включва потопяемите помпи за водоснабдяване QF. Изключително надеждни и ефективни, те са доминиращ избор в Индия“, заявиха за Инженер.bg от П и М Груп.

 • Алмекс-БГ: Flygt Concertor – канализационната помпа, която работи като цял оркестър. Част I

  Кой е готов да се изправи пред предизвикателствата на канализационните системи в утрешния ден? Възможно ли е изобщо ВиК индустрията да се справи с нарастващото потребление и увеличаващите се разходи на енергия, имайки предвид очакванията, според които до 2050 г. 70% от световното население ще живее в градовете. Какво е най-новото иновативно предложение на производителя на канализационни помпи Flygt, бранд на Xylem, разказаха пред Инженер.bg от Алмекс-БГ.

 • >

Анализи / Техн. решения

 • Температурни сензори за взривоопасни среди на Günther от БИГ процес контрол

  Пълна гама от взривозащитени температурни сензори, съгласно директива ATEX 94/9/EG, предлага в своето обширно портфолио немският производител Günther. „В началото на 2012 г. компанията започва да разработва устойчиви на експлозия термодвойки и термометри за приложения в промишлеността, в които се използват лесно запалими субстанции в газообразна или прахова форма. Те са налични в разнообразни модели и конструктивни изпълнения“, информираха за Инженер.bg от фирма БИГ процес контрол, официален представител за България на Günther.

 • Сканиращи електронни микроскопи Hitachi High-Technologies за високо качество на изображенията от фирма Астел

  Hitachi High-Technologies е специалист в предоставянето на разнообразни високотехнологични решения – от компютри и периферни устройства до научни инструменти и системи, електронни и индустриални машини и материали. У нас продуктите на японския гигант предлага водещата българска фирма Астел, доставчик на аналитична апаратура, контролно-измервателна техника и биотехнологично оборудване.