Внедрявания

 • Алмекс-БГ: В Берлин превръщат плавателен канал в зона за плуване, а водата ще се пречиства с UV система на Wedeco

  17.01.2019 г. ВиК | Алмекс-БГ: В Берлин превръщат плавателен канал в зона за плуване, а водата ще се пречиства с UV система на Wedeco

  Туптящото културно и икономическо сърце на Европа – Берлин, не спира да ни изненадва в своя неспирен път на развитие. Находчив и иновативен проект предвижда да превърне бивш плавателен канал в центъра на града в градска зона за плуване и отмора. „До началото на 20-ти век р. Шпрее (Spree) е плавателна, а в момента в ход са дейности, които ще превърнат част от нея в плувен басейн. Пречистването на водите за тази цел ще се извършва с UV система на Wedeco, бранд на Xylem”, съобщиха от Алмекс-БГ.

 • Акватерм: Отоплителни тела на Kampmann осигуряват топлинния комфорт в шоурума на Porsche в Москва

  16.01.2019 г. ОВК | Акватерм: Отоплителни тела на Kampmann осигуряват топлинния комфорт в шоурума на Porsche в Москва

  Шоурумът на Porsche в Москва е един от най-големите търговски обекти на компанията в Източна Европа. Върху площ от 2500 кв.м. са изградени огромен автосалон, работни и сервизни зони. Шоурумът се намира на основна пътна артерия в руската столица. За приятния престой на гостите се грижат отоплителни тела на Kampmann. „В сградата, на достъпно място за ремонт и ревизия, са инсталирани висококачествени съоръжения за поддържане на топлинния комфорт“, съобщиха от Акватерм.

 • ВЕМ Сервиз и Инженеринг: Ефективно битово водоснабдяване със задвижванията Optidrive Eco на Invertek Drives

  16.01.2019 г. КИП и А | ВЕМ Сервиз и Инженеринг: Ефективно битово водоснабдяване със задвижванията Optidrive Eco на Invertek Drives

  В град в ОАЕ, който някога е бил известен с изобилие от естествени водоизточници, повишеното потребление в наши дни поставя под въпрос съществуващата инфраструктура за водоснабдяване и водосъхранение. Дистрибутор на компанията GI Tech, която е регионален представител на Invertek Drives в ОАЕ, е избран да установи проблемите и да предложи решение. Взискателните изискванията към проекта бяха предизвикателство за специалистите на компанията.

 • Сред необятните сибирски простори еднофамилна къща се отоплява с термопомпи DHP-H 16 на Danfoss

  16.01.2019 г. ОВК | Сред необятните сибирски простори еднофамилна къща се отоплява с термопомпи DHP-H 16 на Danfoss

  Там някъде далече, далече на изток, в азиатската част на Русия, се намира един от нейните най-интересни в исторически, географски и политически аспект райони. В представите на повечето хора по света в Сибир има вековни гори, население, което живее при екстремни климатични условия, и необятни бели простори, проблясващи на слънцето като милиони диаманти. Именно там, в град Томск, се намира триетажна тухлена къща с обща жилищна площ от 332 кв.м., която се отоплява с термопомпи на Danfoss.

 • Баланс вентили на Oventrop осигуряват по-добра работа на климатичните съоръжения в най-голямата мина за добив на мед в Полша

  15.01.2019 г. ОВК | Баланс вентили на Oventrop осигуряват по-добра работа на климатичните съоръжения в най-голямата мина за добив на мед в Полша

  Медната мина в полския град Рудна, открита през 1974 г., е най-голямата и най-печелившата мина в полския меден пояс. Tя е собственост на компанията Gorniczo-Hutniczy-Polska Miedz, понастоящем оперираща под търговското наименование KGHM. Основана на 1 май 1961 г. първоначално като минно-металургичен комбинат, днес фирмата се е утвърдила като една от водещите в международен план в областта на добива и преработката на благородни метали.

 • Комбинирана енергийна система с термопомпи KWT и газов котел на Viessmann осигуряват отопление в логистичен център

  15.01.2019 г. ОВК | Комбинирана енергийна система с термопомпи KWT и газов котел на Viessmann осигуряват отопление в логистичен център

  Kiesel е семейна бизнес компания, която е един от най-големите търговци на строителни и товаро-разтоварни машини в Германия. Новият логистичен център на фирмата, намиращ се в гр. Щокщад, Германия, е изключително ефективен в своята дейност. Многобройни мотокари и роботи работят напълно автоматизирано в 13-метрова машинна зала. Оптималният комфорт и високата производителност в центъра се осигуряват от две термопомпи KWT и газов котел Vitoplex 300, производство на Viessmann.

 • Интерметал: Водопроводната мрежа и отоплителната инсталация на хотел Hilton в Белград са реконструирани с тръби на Rehau

  15.01.2019 г. ВиК | Интерметал: Водопроводната мрежа и отоплителната инсталация на хотел Hilton в Белград са реконструирани с тръби на Rehau

  Хотел Hilton в сръбската столица Белград, част от световноизвестната верига бизнес хотели, бе открит през март 2018 г. след едногодишен период на реконструкция и модернизация. Той разполага с 242 стаи и апартаменти, както и със СПА зона. При преустройството на водопроводните и отоплителните системи са използвани продукти на Rehau с обща дължина на тръбните участъци 34 000 m, съобщиха за Инженер.bg от Интерметал.

 • Висококачествени лагери на NSK спестяват близо 140 000 евро на британска компания

  14.01.2019 г. Машини, мех. системи | Висококачествени лагери на NSK спестяват близо 140 000 евро на британска компания

  Когато британска компания регистрира постоянни повреди на лагерите в колесния възел на автоклавна карета, тя се обръща за експертен съвет към японския гигант NSK – доказан производител на лагери и лагерни възли, компоненти за линейни технологии и кормилни системи. „Лагерите за колелата на автоклавната карета трябва да издържат на големи натоварвания. По думите на клиента обаче, на всеки две седмици се регистрират повреди в 10-те оси на автоклавния колесник“, обясниха за Инженер.bg от NSK България.

 • HTI България: Автомобилната писта Bilster Berg е дренирана със системата MAXI F1 на Hydrotec

  11.01.2019 г. ВиК | HTI България: Автомобилната писта Bilster Berg е дренирана със системата MAXI F1 на Hydrotec

  Знаете ли кой е един от най-важните компоненти при изграждането на автомобилна писта? В днешния материал ще поговорим за отводняването като решаващ фактор за безопасността при подобни съоръжения, а наши събеседници ще бъдат специалистите от българското дружество на HTI. „Наш доверен партньор в решенията за отводняване е немският производител Hydrotec, чиято история в областта надхвърля 40 години“, заявиха за Инженер.bg от HTI България.

 • Цялостно изпълнение на части „Електро“ и „Автоматизация“ в Холсим България – сред успешно изпълнените от САТ проекти

  11.01.2019 г. Електротехника | Цялостно изпълнение на части „Електро“ и „Автоматизация“ в Холсим България – сред успешно изпълнените от САТ проекти

  Системи Автоматика Технологии – САТ е утвърдена българска инженерингова компания с многогодишен опит в индустриалната автоматизация и множество успешно реализирани проекти у нас и в чужбина. Един от тях включва обновяване на електроинсталациите и автоматизиране на процесите в завода на Холсим България, който е част от световния лидер за производство на цимент, инертни материали и бетон LafargeHolcim, компания създадена чрез сливането на Holcim и Lafarge през юли 2015 г.

Дискусии / позиции

 • Искате успешна търговска марка? Вижте съветите на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“

  Неизменна част от съвременния бизнес във всичките му аспекти и измерения е маркетинговата стратегия. Основна цел на всички фирми е да се отличат, да изпъкнат сред останалите, като по този начин „завоюват” и задържат възможно най-голям пазарен дял. „Това, което реално отличава стоките или услугите на една фирма от тези на останалите, е търговската марка“, поясниха за Инженер.bg от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, което предоставя богата гама услуги и консултации.

 • Хенкел България: Изборът на подходяща гарнитура е ключов фактор за успешно уплътняване на фланцови съединения

  В индустрията често се налага присъединяването на твърди или гъвкави фланци. Осигуряването на добро уплътняване и недопускането на изтичане на течности и газове е от съществено значение. Затова и изборът на подходящо уплътнение е много важен. В блога на Henkel, посветен на продуктите на компанията с марка Loctite, блогърът на сайта Себастиан Хорстман (Sebastian Horstmann), посвещава една от своите статии именно на възможностите на уплътнителните гарнитури.

Пазарни акценти / Прегледи

 • TESY – водещ производител на електрически бойлери и отоплителни уреди в Европа

  Марката TESY е добре позната на българския пазар. Зад нея стои една от утвърдените български компании, която успя за четвърт век да се наложи като водещ европейски производител на битови електроуреди за отопление и горещо водоснабдяване. „Стремежът на Теси ООД е да повишава стандарта в бранша и да се докаже като глобален лидер в иновациите и създаването на модерни решения за топлина и комфорт. Ние използваме най-съвременните технологии, за да постигнем максимална функционалност на нашите уреди“, коментираха за Инженер.bg от TESY.

 • Филкаб: Продуктовата гама Ledinaire на Philips – комфортно LED осветление с гарантирано качество

  Утвърдената компания в областта на осветителната техника Philips Lighting предлага широка гама от LED осветителни тела, които се отличават с висока енергийна ефективност, надеждност и иновативност. „Компанията акцентира върху най-търсените артикули, като ги предлага на много конкурентни цени. Потребителите могат да разчитат на високото качество и надеждността на изделията, осигурявайки си висок комфорт в най-различни приложения“, информираха от фирма Филкаб.

 • >

Анализи / Техн. решения

 • ДМ Арматурен: Аналитичната платформа на Kamstrup дава висока добавена стойност при отчитане на водопотреблението

  Системи за прецизно интелигентно отчитане на водопотреблението във ВиК мрежи все по-активно навлизат в оборудването, с което си служат повечето ВиК оператори. Но ако вече са налице точни измервания и данни, то каква е следващата стъпка, за да станат процесите и услугите по-ефективни? „Добавената стойност на интелигентното отчитане далеч надхвърля точното фактуриране. С правилните инструменти можете да превърнете обикновените данни в полезни изводи“, заявихa от ДМ Арматурен.

 • Смукателни вентилационни инсталации на Samsung осигуряват независимо управление на отделните зони в ресторанти

  Ресторантите имат постоянна нужда от непрекъснат въздухообмен, за да не се разнася отпадна топлина и миризма от кухнята. Вентилацията им може да е истинско инженерно приключение, ако се отнася за помещения с голям обем, с високи тавани и големи общи части. Решението, което предоставя Samsung за обработка на въздуха, позволява индивидуално да се регулира и оптимизира температурата и притока на пресен въздух в специфични помещения, например кухни.