Роботизация, 3D принтиране и машини за металооблаботване – това е светът на изложение MachTech & InnoTech Еxpo 2019 Форумът разкрива потенциала на индустриалните технологии от 15 до 18 април в Интер Експо Център, София.

Внедрявания

 • Ритбул: Модулните съединители на Harting имат важна роля при ремонта на релсови трасета и железопътни стрелки

  18.03.2019 г. Енергетика (ВЕИ) | Ритбул: Модулните съединители на Harting имат важна роля при ремонта на релсови трасета и железопътни стрелки

  Когато влаковете преминават по релсите, те оказват значителен натиск върху баластната основа. Това се отнася и за релси, чиято основа е добре трамбована. Ако процесът се разгледа в дългосрочен план, баластът под релсите губи твърдостта си, променяйки заложената геометрия и разположение. Възстановяването на баластната основа изисква оборудване, което се захранва от локомотивен двигател. Здравите съединители са задължителни елементи при такива ремонтни дейности.

 • 2342 броя вентили от серията QCV на Belimo гарантират комфорта в сградата GENO-Haus в Щутгарт

  13.03.2019 г. ОВК | 2342 броя вентили от серията QCV на Belimo гарантират комфорта в сградата GENO-Haus в Щутгарт

  Центърът за провеждане на срещи и събития GENO-Haus в Щутгарт е построен през 1970 г. С годините използваните решения за отопление и климатизация на сградата се оказват неефективни, което налага тяхната подмяна. За да се осигури ефективната работа на системата, инсталирането на нови отоплителни тела е придружено и от монтажа на около 2342 вентила от серията QCV (Quick Compact Valve) на водещият швейцарски производител Belimo.

 • Новите разпределителни шкафове VX25 на Rittal пестят време в производството на Schaper Steuerungstechnik

  12.03.2019 г. Електротехника | Новите разпределителни шкафове VX25 на Rittal пестят време в производството на Schaper Steuerungstechnik

  Вграждането на закрепващите кабелни шини в контролния шкаф на правилната височина звучи като лесна за постигане задача. Твърде често обаче се оказва, че шините на два съседни шкафа имат несъостност на отворите. „За щастие, на персонала на Schaper Steuerungstechnik в Херфорд вече не се налага да се справя с този проблем. Малък и много хитроумен детайл от новата VX25 система на Rittal разрешава проблема“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Ритал.

 • Системно решение на Hoval се грижи за комфорта на служителите в производствената база на ABB в Раковски

  12.03.2019 г. ОВК | Системно решение на Hoval се грижи за комфорта на служителите в производствената база на ABB в Раковски

  Производственото предприятие на ABB в град Раковски, в което се произвеждат компоненти ниско и средно напрежение, носи на компанията три престижни отличия: „Сграда на годината“ в България, „Инвеститор на годината” и „Награда на германската икономика в България". Принос за тези награди има и фактът, че при изграждането на производствената база, от компанията залагат на създаването на съвременни условия за работа на служителите и на осигуряването на оптимален вътрешен климат и комфорт.

 • Солтех: Платформата UR+ на Universal Robots автоматизира стари машини чрез колаборативни роботи в американска фирма

  11.03.2019 г. КИП и А | Солтех: Платформата UR+ на Universal Robots автоматизира стари машини чрез колаборативни роботи в американска фирма

  All Axis Machining е малка американска фирма, която в един момент започва да изпитва остра нужда от работна ръка. Собственикът на фирмата търси решение за автоматизация на производството, тъй като му се е налагало да плаща за извънреден труд, когато поръчките не могат да бъдат завършени в срок. Така компанията попада на платформата Universal Robots+ с отворена архитектура, която в конкретния случай осигурява автоматизация на шест различни операции чрез колаборативни роботи.

 • Когато става въпрос за надеждност и сигурност на малките деца, 4moms разчита на решенията на Loctite

  07.03.2019 г. Машини, мех. системи | Когато става въпрос за надеждност и сигурност на малките деца, 4moms разчита на решенията на Loctite

  4moms е компания, която проектира и произвежда иновативни и естетични детски колички, люлеещи се бебешки столчета и друго оборудване за малки деца, което трябва да отговаря на най-високите стандарти за безопасност, определени от най-пристрастния контролен орган в света – този на щастливите нови родители. „Благодарение на технологиите за 3D печат и продуктите Loctite, компанията 4moms вече е в състояние бързо да разработва своите изделия за този така взискателен пазар.

 • Акватерм: Свеж въздух и отличен комфорт в квалификационния център на Volkswagen с решенията на Kampmann

  20.02.2019 г. ОВК | Акватерм: Свеж въздух и отличен комфорт в квалификационния център на Volkswagen с решенията на Kampmann

  Квалификационният център на Volkswagen се намира в новопостроена сграда с много добри енергийни характеристики в баварския град Фрайзинг. Той разполага с 10 многофункционални учебни зали, имащи капацитет да поемат до 6000 служители на компанията. С цел постигане на оптимален комфорт в сградата са предвидени два броя рекуперативни вентилационни камери Kampmann Klimanaut 3. Те осигуряват пресен обработен въздух и изхвърлят отработения въздух.

 • Хидро-Хикс-България: Решенията на Silhorko-Eurowater – с ключова роля при производството на олигозахариди в Дания

  19.02.2019 г. ВиК | Хидро-Хикс-България: Решенията на Silhorko-Eurowater – с ключова роля при производството на олигозахариди в Дания

  Високите технологии и техническите решения на съвремието не просто улесняват ежедневието ни – те ни разкриват нови възможности и имат пряко влияние върху човечествoто като цяло и във висока степен – върху здравето ни. Именно в тази посока развива дейността си датската компания Glycom, чиято цел е да направи естествените олигозахариди широкоразпространени. В производствените процеси биотехнологичният разработчик използва оборудване за третиране на водите на Silhorko-Eurowater.

 • Стам Лтд реализира проект за складовото пространство в най-голямата сръбска фармацевтична компания

  19.02.2019 г. Машини, мех. системи | Стам Лтд реализира проект за складовото пространство в най-голямата сръбска фармацевтична компания

  Стам Лтд е запазена марка на Сторакт БГ, българска компания, създаваща едни от най-модерните решения за складова организация. Разработките на компанията постигат максимално оползотворяване на складовото пространство и пълна оптимизация на процесите по съхранение и транспорт. „Пример за успешно внедрен наш проект е стелажната система за голямата сръбска фармацевтична фирма Hemofarm, в който използвахме системата за подвижни стелажи Movirack“, информираха от фирма Стам Лтд.

 • Булклима: VRF система на Fujitsu Air Conditioning осигурява охлаждане и отопление на ресторант във Великобритания

  19.02.2019 г. ОВК | Булклима: VRF система на Fujitsu Air Conditioning осигурява охлаждане и отопление на ресторант във Великобритания

  Енергоспестяваща двутръбна система с променлив дебит на хладилния агент AirstageTM V-III VRF (б.ред. VRF) на Fujitsu Air Conditioning климатизира тайландския ресторант Yum-Sa, построен през 2017 г. в Лондон, Великобритания. Тя се състои от едно въшно тяло, комплект с 12 вътрешни тела касетъчен тип за таванен монтаж. Системата работи както в режим на отопление, така и в режим на охлаждане, споделиха за Инженер.bg от компания Булклима, представител на Fujitsu General за България.

Дискусии / позиции

 • Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“: Уникалността и териториалният обхват са решаващи за търговска ви марка

  „Едва ли, когато е сковал първото си бюро от стари врати, Джеф Безос – създателят на Amazon.com, е вярвал, че един ден компанията му ще има такъв успех, а марката му ще струва милиарди долари“, коментираха от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“. Именно за ценността на бранда и за неговия териториален обхват разговаряхме със специалистите от дружеството, което вече четвърт век помага на своите клиенти в процесите по регистрация и защита на търговски марки и др.

 • EVN България предлага възможности за кариерно израстване в компания с международни стандарти в енергетиката

  През 2005 г. международната компания EVN, имаща утвърдени позиции в енергийния сектор, установи стабилни позиции и на българския енергиен пазар. Днес, след повече от 13 години, EVN България е един от един от най-големите инвеститори в страната с над 1.5 млрд. лева, вложени в изграждане и подобряване на енергийната инфраструктура. „Ние доставяме електрическа енергия на над 1.5 млн. клиенти в Югоизточна България“, коментираха пред Инженер.bg от EVN България.

Пазарни акценти / Прегледи

 • Рувекс: Геотермалните инсталации GSHP на De Dietrich осигуряват надеждно отопление и БВГ

  „Температурата на земната кора на дълбочина 3 m е около 12-16 °С, оставайки относително постоянна, независимо от сезона. Геотермалната енергия е най-ефективният източник на топлина при всички климатични условия, при това е възобновяема. Тя може да се използва за отопление през зимата, охлаждане през лятото, производство на БГВ и др. Доказателство са системите GSHP на De Dietrich“, разказаха за Инженер.bg от фирма Рувекс, партньор на доказания немски производител за българския пазар.

 • Атикс: Новата серия сензори на Leuze electronic дава решение за всяка фаза от процесите на опаковане

  Търсите най-подходящото сензорно решение за различните фази в процеса на опаковане? Утвърденото българско дружество Атикс, официален представител на лидера в областта на оптоелектрониката и системите за идентификация и пренос на данни Leuze electronic, представя на вашето внимание сензорите 25С. „Продуктите от тази серия на Leuze electronic са оптимален избор за всяка стъпка от дейностите по опаковане, особено в хранително-вкусовата индустрия“, заявиха за Инженер.bg от Атикс.

 • >

Анализи / Техн. решения

 • КМТ Сервиз: Първият неинвазивен ултразвуков дебитомер за криогенни флуиди Fluxus cryo на Flexim работи до -190 °С

  Какво прави света на технологиите толкова интересен? Според нас, това е безкрайната възможност за откриване на нови и нови факти, начини, процеси. На същото мнение са и специалистите от КМТ Сервиз, българско дружество, специализирано в търговията и услугите в областта на мониторинга на подземни комуникации. „Усъвършенстването на техниката и все по-иновативните технологични решения са сред причините за прогрес и развитие“, съобщиха от КМТ Сервиз.

 • БИГ процес контрол: Günther предлага голям избор от термодвойки за процеси на термообработка

  Утвърдената немска компания Günther Temperaturmesstechnik произвежда от 1968 г. насам термодвойки и съпротивителни термометри за приложение в почти всички индустриални сектори. Централният офис на компанията се намира в град Швайг. „Günther е специализирана в производството на температурни сензори за всякакъв вид термообработка. Десетилетният опит на компанията я е превърнал в един от водещите производители в тази област”, заявиха от БИГ процес контрол.