Да помогнем на българските болници с дооборудване, подръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

 • Система mTRON на JUMO с принос за благородния вкус на хубавото бяло вино във винарната Welter

  05.02.2020 г. КИП и А | Система mTRON на JUMO с принос за благородния вкус на хубавото бяло вино във винарната Welter

  Приготвянето на перфектното вино е много повече от занаят, това е изкуство. Продуктовият асортимент на немската компания JUMO помага на винопроизводителите да се концентрират върху най-важното усещане – това върху небцето. „Конкретният резултат от използването на продуктите на JUMO от немски винопроизводител е по-голям оборот и още няколко сребърни медала за това, че е произвел висококачествено вино по метода на студената ферментация“, разказаха за Инженер.bg от ЮМО България.

 • Пет приложения на иновативните ултразвукови водомери Kamstrup FlowIQ 2200 за намаляване загубите на вода

  04.02.2020 г. ВиК | Пет приложения на иновативните ултразвукови водомери Kamstrup FlowIQ 2200 за намаляване загубите на вода

  Според данни на Националния статистически институт (НСИ) загубите на вода в България за 2018 г. възлизат на 56.4% от подаденото водно количество, или общо 499 млн.куб.м. От тях 425.6 млн.куб.м са загуби при транспортиране на водата по водопреносните мрежи. Една от възможните мерки, които биха могли да облекчат проблема, е акустичното откриване на течове чрез иновативния водомер Kamstrup FlowIQ 2200, за който вече ви разказахме.

 • Котли на Viessmann отопляват сградата на най-старото техническо учебно заведение у нас – ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

  29.01.2020 г. ОВК | Котли на Viessmann отопляват сградата на най-старото техническо учебно заведение у нас – ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

  Знаете ли, че най-старото техническо учебно заведение в България е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“? Историята му всъщност започва не в морската столица Варна, където се намира в момента, а в Русе през далечната 1881 г. Още любопитни факти за училището пред Инженер.bg разказаха от Висман – българското дъщерно дружество на европейския лидер в отоплителната техника Viessmann, с чиито решения е изпълнена отоплителната инсталация на сградата.

 • Виното оживява в музея Cité du Vin. Комфортът на гостите е гарантиран с решенията на Oventrop

  28.01.2020 г. ОВК | Виното оживява в музея Cité du Vin. Комфортът на гостите е гарантиран с решенията на Oventrop

  Седми най-добър музей в света според National Geographic, той е магнит за туристи, той е отворена врата към света на виното! Днес ще ви разкажем за Cité du Vin (Град на виното). Разположен в сърцето на винарския регион Бордо, Франция, музеят е място, на което виното оживява чрез сетивни, всепоглъщащи атракциони, въздействаща природа и завладяваща архитектура. За цялостното усещане допринася оптималният микроклимат в сградата, за което заслуга имат решенията на Oventrop.

 • ТермоДизайнТотал: Подово отопление Henco спасява от студения под гостите на спа комплекса Aqualand Moravia, Чехия

  24.01.2020 г. ОВК | ТермоДизайнТотал: Подово отопление Henco спасява от студения под гостите на спа комплекса Aqualand Moravia, Чехия

  Представете си, че сте се отпуснали в басейн с топла минерална вода, цялото ви тяло е загрято, релаксирано и в него текат с пълна сила възстановителни и оздравителни процеси. И тогава, излизайки от басейна, ви се наложи да стъпите върху студен под. „Спасението“ в този случай е подово отопление. Така че, ако сте собственик, проектант, архитект или строител на подобни съоръжения или просто искате топъл под у дома, следващият разказ на ТермоДизайнТотал е специално за вас.

 • АкваКом Електроникс: Оборудване за обезсоляване на морска вода на inge осигурява вода за Мароко

  23.01.2020 г. ВиК | АкваКом Електроникс: Оборудване за обезсоляване на морска вода на inge осигурява вода за Мароко

  „През януари 2019 г. нашият партньор inge, световен лидер в областта на технологиите за ултрафилтрация, спечели една от най-големите поръчки в историята си до сега“, обявиха за Инженер.bg от АкваКом Електроникс, утвърдена българска компания в областта на водообработката. Сделката с inge е за доставка на оборудване за голяма станция за обезсоляване на морска вода, която служи за питейно-битови нужди и напояване в района на град Агадир, Мароко.

 • Адреналин и висока безопасност с технологии на ABB в най-големия симулатор за свободно падане в света Aero Gravity

  23.01.2020 г. Електротехника | Адреналин и висока безопасност с технологии на ABB в най-големия симулатор за свободно падане в света Aero Gravity

  Стремително отделяне на адреналин, прилив на енергия, бесен сърдечен ритъм и учестено дишане. Именно това се случва в човешкото тяло по време на свободно падане от приблизително 4500 m. Aero Gravity в Милано, Италия, най-големият симулатор на свободно падане в света, предлага това изживяване, но само на няколко метра над земята и без парашут. В Aero Gravity ще видите хора, които правят акробатични номера, планират или се въртят в широка 5 m и висока 21 m прозрачна тръба.

 • Алмекс-БГ: Новото международно летище в Пекин се доверява на помпените решения на Xylem за своята „зелена“ концепция

  22.01.2020 г. ВиК | Алмекс-БГ: Новото международно летище в Пекин се доверява на помпените решения на Xylem за своята „зелена“ концепция

  Новото международно летище в Пекин – Даксинг, отвори врати в края на септември 2019 г. Уникалното съоръжение гълта инвестиция в размер на повече от 11 млрд. долара, превръщайки се в най-големия едноструктурен летищен терминал в света, при това базиран на концепцията за съвременния „зелен“ град. За да отговори на екологичните изисквания на проекта, Xylem доставя високоефективни отводнителни системи за пистите, както и геотермална инсталация за сградата на терминала.

 • БР Техника: Интелигентно инженерно изкуство на Bosch Rexroth ще помага на машините да се обучават и управляват сами

  21.01.2020 г. КИП и А | БР Техника: Интелигентно инженерно изкуство на Bosch Rexroth ще помага на машините да се обучават и управляват сами

  Човек срещу машина: този двубой се пренесе и на масата за мини футбол. С джагата на Bosch човекът се състезава с изкуствен интелект за отбелязване на повече голове, а с всяка игра изкуственият интелект става все по-добър. „Това не е просто забавление, придобитите знания от този проект ще бъдат използвани на последващ етап в индустрията“, разказаха за Инженер.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника).

 • Аквастарт: Как оборудване Zenit решава проблемите на ПСОВ в натоварен промишлен регион в Италия

  21.01.2020 г. ВиК | Аквастарт: Как оборудване Zenit решава проблемите на ПСОВ в натоварен промишлен регион в Италия

  Наличието на промишлени предприятия в даден регион неминуемо оказва влияние върху състава на отпадъчните води. Такъв е случаят с италианската община Санта Кроче сул'Арно (S. Croce sull'Arno) в региона Тоскана, провинция Пиза, в която традиционно са позиционирани множество компании за преработка на кожи. „За да се справи с това предизвикателство, местната пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) Aquarno залага на помпените решения с марка Zenit”, съобщиха от Аквастарт, партньор на Zenit.

Дискусии / позиции

 • Индуматик: Оръдията за водна мъгла SprayStream осигуряват надежден контрол върху съдържанието на прах във въздуха

  „Решенията за прахопотискане могат да бъдат реализирани по различни начини, в зависимост от размера и вида на праховите частици. Технологията на SprayStream гарантира оптимален подход при борбата с праха и миризмите. Продуктите са проектирани според индустриалните стандарти за използване в най-екстремните среди и включват разнообразие от типоразмери и компоненти“, коментираха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова фирма Индуматик.

 • Управлявайте и оптимизирайте процесите по маркиране от разстояние – с принтери Linx 8900 и Linx PrinterNet от Бетелгиус

  Обявеното извънредно положение и последвалите строги мерки, свързани с разпространението на COVID-19, в огромна степен промениха индустриалния живот в цял свят. „Ние от Бетелгиус правим всичко възможно, за да сме полезни и отговорни в тези предизвикателни времена и решихме да предоставим безплатно включване на услугата за отдалечено управление PrinterNet за период от 1 година с всеки закупен принтер Linx 8900“, съобщиха за Инженер.bg от доказаната българска компания.

Пазарни акценти / Прегледи

 • Палитра от нови разработки на Wittmann Battenfeld за все по-автоматизирано производство

  „Иновациите винаги са били основен приоритет на Wittmann Battenfeld. Продуктовите разработки на компанията са проектирани за предоставяне на максимална полза на клиентите и са насочени същевременно към опазване на околната среда. Затова компанията работи съвместно с партньори по проекти за използване на материали, които са 100% рециклируеми и/или напълно био разградими“, коментираха за Инженер.bg от Витман Батенфелд България.

 • Ка Матик: „През 2020 г. Metal Work ще съсредоточи разработките си върху продукти за пречистване на компресиран въздух“

  Италианската компания Metal Work реши през 2020 г. да обърне специално внимание на ключовите в автоматизацията на пневматичните системи устройства за очистване на въздуха. „Компресираният въздух е енергиен източник, който намира широко приложение, главно заради удобното му и лесно използване. Той е чист, безопасен, надежден и лесен за транспортиране енергиен източник. Но преди да бъде използван по предназначение, трябва да претърпи подходяща обработка“, коментираха от Ка Матик.

 • >

Анализи / Техн. решения