Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

БИГ процес контрол: Günther предлага голям избор от термодвойки за процеси на термообработка

15.03.2019 г.


Утвърдената немска компания Günther Temperaturmesstechnik произвежда от 1968 г. насам термодвойки и съпротивителни термометри за приложение в почти всички индустриални сектори. Централният офис на компанията се намира в град Швайг, близо до Нюрнберг, в южната част на Германия. Структурата на компанията обхваща още четири производствени завода на други места. „Günther е специализирана в производството на температурни сензори за всякакъв вид термообработка. Десетилетният опит на компанията я е превърнал в един от водещите производители в тази област. Тъй като термообработката на металите изисква прецизен температурен мониторинг, а международните стандарти постоянно повишават изискванията за допустимите отклонения, използването на най-висококачествени материали е главен приоритет при производството на термодвойките на Günther”, заявиха за Инженер.bg от фирма БИГ процес контрол, официален представител за България на компанията Günther.


 

Günther непрекъснато усъвършенства и разширява своето портфолио, така че да може да удовлетвори почти всяка възможна конфигурация според индивидуалните изисквания на клиента. „Освен това компанията произвежда и поддържа в наличност стандартни кабели с минерална изолация и термодвойки с възможно най-малки допустими отклонения, което позволява реализацията на разнообразни варианти и бърза доставка, дори при специфични изисквания на клиента. Въведената система за контрол на качеството и калибриращата лаборатория гарантират най-високите стандарти за качество“, поясниха то БИГ процес контрол.


 

Приложение на термодвойки в пещи за закаляване

 

Термодвойки за мониторинг на температурата в камерата на пещта


За да отговорят на нарастващите изисквания, термодвойките за мониторинг на температурата в камерата на пещта обикновено са двойни термодвойки, които при необходимост могат да бъдат снабдени със затварящ се отвор за контролни измервания. В зависимост от изискванията е възможно разполагането на две различни термодвойки в една защитна тръба (б.ред. познато като SAT-измервания). За да се намали до минимум времето за реакция, термодвойките за измерване на температурата в камерата на пещта са разположени в защитни тръби с минимален диаметър или в няколко близко разположени защитни тръби.

Термодвойки за контрол на равномерното разпределение на температурата


Този тип термодвойки се използват за измерване на разпределението на температурата, например за контрол на температурната еднородност, в камерното пространство, както и за определяне на температурата върху или в детайла.


„В повечето случаи те се състоят от мантелни термодвойки с минерална изолация, но без защитна тръба. Тяхната гъвкавост позволява монтирането им точно там, където трябва да бъдат установени действителните температури“, поясниха от БИГ процес контрол. „Основните материали, използвани при производството на термодвойките, се доставят изключително от доказани немски производители и гарантират най-високия клас на точност, съгласно DIN EN 60584“, допълниха от доказаната българска инженерингова фирма.

 

Закаляване в солна вана/насищане с азот


При този тип закаляване се използват предимно ъглови термодвойки. Такава форма гарантира, че свързването на главата с компенсиращия проводник не се намира директно в областта на агресивните пари над стопилката. В зависимост от състава на солите и стойността на температурата се използват дебелостенни потопяеми тръби от желязо, SL 25 и титан. Günther разполага с постоянна наличност от метални тръби, изработени от повече от 40 различни сплави в най-различни размери.

 

Подгряване/отвръщане/отгряване


Условията и температурите в пещите за подгряване и отвръщане обикновено не са толкова екстремни. Вече повече от четири десетилетия Günther произвежда подходящите температурни сензори за почти всяко приложение. 

Аксесоари/технологични връзки


„Компанията поддържа непрекъснато складови наличности от технологични връзки, като например резбови съединения, фланци и муфи, както и компенсиращи проводници, конектори и други подобни аксесоари. Günther произвежда и специални газонепроницаеми технологични проходни връзки в зависимост от индивидуалните изисквания на клиента, които осигуряват херметично и надеждно подвеждане на термодвойките от камерата на пещта до външната страна“, допълниха от БИГ процес контрол.


Системи от множество термодвойки


За мониторинг на температурата при плазмено напластяване обикновено се използват системи от множество термодвойки. Те се състоят от няколко мантелни термодвойки с минерална изолация, които са разположени в обща електрическа изолирана тръба, водеща към конектор или многожилен кабел. Преди доставката тези системи от термодвойки се подлагат задължително на тест за изтичане на хелий във вакуумна среда и на тест за разрушаване при високо напрежение (500V).

 

Лаборатория за калибриране


„Лабораторията за калибриране на Günther е акредитирана от Немската служба по акредитиране DAkkS (бившата DKD). В тази лаборатория компанията извършва сертифицирани по DAkkS операции по калибриране в температурния диапазон между -40 °C и +1300 °C, като може да издава и свидетелства за калибриране, дори за диапазона от -80 °C до +1550 °C“, заявиха в заключение от БИГ процес контрол.

 

Повече информация за БИГ процес контрол ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: БИГ процес контрол ЕООД, Günther

Още от КИП и А