Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

ВИДЕО: Най-големият робот в света, който може да работи на всякакви терени, от Bosch Rexroth

28.06.2013 г.

Bosch Rexroth разработи най-големия в света робот, предназначен за работа на всякакъв вид терени. Наречен е „Богомолката”, заради гъвкавостта му. Иновативният робот бе представен на световната изложба за горско стопанство Elmia Wood 2013 в Швеция. Инженерите на Bosch Rexroth са конструирали робота в продължение на четири години, като за периода са били разработени нови компоненти, развити са нови идеи, натрупано е техническо и развойно ноу-хау. Роботът може да се използва във филмовата индустрия, за подводни изследвания, както и в много други екстремни приложения. Висок е 2.7м и може да се управлява дистанционно или от пилотската му кабина, съобщиха за Инженер.bg от фирма БР Техника, която предлага изделията на Bosch Rexroth на българския пазар.

 

Движи се във всички посоки и върху най-сложните терени

“Богомолката” е идея на главния конструктор на Bosch Rexroth и управляващ директор на компанията Micromagic Systems - Мат Дентън, който отговаря за компютърното управление на машината и практически й дава функционалността и способността да се движи във всички посоки и върху най-сложните терени, паралелно с възможността да се снишава и издига по команда.

Разказвайки за изобретението Дентън споделя „В течение на години съм участвал в създаването на много подобни, но по-малки роботи, например за приложение във филмовата индустрия или за частни колекционери. Докато в един момент не почувствах, че е настъпил моментът за творение, което е далеч по-мащабно и по-значимо.”

Дентън уточнява, че и преди е конструирал роботи с изделия на Bosch Rexroth. Той споделя, че е впечатлен от способността за безпроблемен и „гладък” контрол, която предоставят вентилите на компанията. При създаването на „Богомолката”, конструкторът работи съвместно с Нигел Харт, мениджър сектор” Морски и офшорни техники”  на Bosch Rexroth, който не само определя модела на необходимите вентили - 4WREE6, но и дава насоки на Дентън относно хидравличното оразмеряване на изделието, съвети за постигане на високо ниво на безопасност и опции за намаляване на размера на резервоара и оптимизиране на системата за охлаждане.

Осемнадесет на брой вентили 4WREE6 на Bosch Rexroth осигуряват контрола върху функционирането на хидравличните цилиндри, с които се задвижват шестте крака на робота. Всеки крак е снабден с три независимо задвижвани с хидравлични цилиндри шарнира, чието действие се контролира на базата на данните от сензори, монтирани върху външната страна на всеки крак. В допълнение, роборът е оборудван с помпа Rexroth A10VO63DFR, която се грижи за осигуряване на хидравличната му мощност. Още интересни факти за робота, бихте могли да откриете на специално разработения сайт за него ТУК.

 

Bosch Rexroth е сред компаниите, влагащи много сериозни средства в развойна дейност. За информация, компанията е инвестирала 4,5 млрд евро за развойна дейност само през миналата 2012 г. „Инженерните решения на компанията са двигател в развитието на техниката. Намират приложение в много области, включително машиностроене, автоматизация, възобновяеми източници. Bosch Rexroth предлага на клиентите си хидравлика, пневматика, задвижвания, елементи за контрол, технологии за автоматизация и мн.др.“, коментираха за Инженер.bg от фирма БР Техника.

 

Източник на снимков материал: Bosch Rexroth

 

Във видеото, можете да видите как изглежда и работи най-големият робот в света.

Още от КИП и А