Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

Децентрализираната система SLIO на VIPA вече е разширена до самостоятелно функционираща система за управление

От 2013 г. два нови процесора разширяват създадената и вече утвърдена на пазара децентрализирана система SLIO на VIPA. Заедно с тях децентрализираната периферия  SLIO може да се превърне в мощна комплексна самостоятелно функционираща система за управление.

 

Контролерите са базирани на най-новата SPEED7 технология

на Profichip, дъщерно дружество на VIPA. Стъпващ на  мощната 48 Mbit/s дънна магистрала , в съчетание с ETS модули процесорът може да чете входове и да извежда информация на изходи с точност до +-1μs. Новите процесори SLIO са програмируеми със STEP7. Лесната и удобна конфигурация на процесорите може да се извършва и чрез нова VIPA SPEED7 Studio програма. Чрез интелигентното и уникално управление на паметта на процесора е възможно  нейното разширение до 512 kB дори по време на работа.

Процесорите имат задължително RJ-45 Ethernet интерфейс за PG/OP комуникация – а в допълнение опционално са на разположение PTP интерфейс за серийни протоколи, както и PROFIBUS DP slave.

"За нас въвеждането на процесорите е логично следствие от успешното разработване на SLIO входно-изходната система. С нея, също така, отговоряме на желанието на клиентите, които са приели SLIO като „единствената“ I/O система и сега изискват еднa комплексно функционираща система за управление", коментира Волфганг Сил, главен изпълнителен директор на VIPA.

Двата нови процесора запълват много важен елемент от

 

цялостното решение за индустриална автоматизация

С тяхна помощ системните интегратори могат да реализират управление с най-елементарно самостоятелно работещи контролери, базирани на новите процесори и нужните входно-изходни модули, до големи и сложни децентрализирани системи. Големите решения могат да бъдат изградени на базата на SPEED 7 централни процесори и острови от децентрализирана периферия SLIO, както без, така и вече с възможност за локално самостоятелно управление.

На българския пазар изделията на VIPA се предлагат от фирма АТИКС.

 

Източник на снимковия материал: VIPA

Още от КИП и А